Zo reageren christelijke partijen op Prinsjesdag
Dinsdag was het Prinsjesdag, de derde dinsdag van september waarop het kabinet de begroting voor het komende jaar presenteert. Dit jaar was dat anders dan anders. Niet alleen vanwege de coronacrisis, maar ook omdat het kabinet op dit moment demissionair is. De verhoudingen zijn zoek, zo stelt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij in een reactie op de begrotingsplannen. En CU-Kamerlid Pieter Grinwis stelt dat de inzet van zijn partij al deels is terug te zien in de begroting, maar vraag toch om meer daadkracht op bepaalde onderwerpen.
Kees van der Staaij benadrukt in een reactie dat de begrotingsplannen dat het ongebruikelijk en ongemakkelijk is dat het om plannen van een demissionair kabinet gaat: ’Ik vind dat het de hoogste tijd is, zeker nu het kabinet steeds meer in staat van politieke ontbinding verkeert, dat alle hoofdrolspelers met gezwinde spoed constructieve stappen gaan zetten. Mijn advies is: niet afschieten, maar opschieten.’
”De overheidsuitgaven zijn compleet scheefgegroeid”, vervolgt de SGP-voorman. ”Niet alleen is de staatsschuld ongekend hoog, maar ook is er geen gezond evenwicht als je kijkt naar waar de regering de vele miljarden aan besteedt. Bijna 7 miljard voor het klimaat, maar een karige 60 miljoen voor Defensie en voor het oplossen van de woningnood slechts 100 miljoen per jaar. De verhoudingen zoek.”
Van der Staaij hekelt het feit dat er naar verhouding gigantisch veel geld naar klimaatplannen gaat: ”Je kan wel alles op alles zetten voor het klimaat, maar vrijheid en veiligheid zijn evenzéér wezenlijk voor burgers. Burgers hebben recht op een goede landsverdediging en de bescherming tegen geweld en criminaliteit. Nu is het beleid op het gebied van Defensie en politie en justitie toch een beetje een jojobeleid. Het zou goed zijn als daar nu ook een structureel en substantieel bijgeplust wordt.”
Ook noemt de leider van de SGP het ’wrang’ dat het gemiddelde huishouden in de koopkracht niets merkt van de groei van de economie met 3,5 procent. ”De kans is zelfs groot dat modale gezinnen achteruit boeren, gezien de overwacht en snel stijgende energienota.”
ChristenUnie
Bij de collega’s van de ChristenUnie is men een stuk positiever over de begrotingsplannen. ”De inzet van de ChristenUnie is al deels terug te zien in de begroting die vandaag gepresenteerd wordt”, reageert Tweede Kamerlid Pieter Grinwis. ”Onze ambitie is echter groter.”
Grinwis: ”Er wordt fors geïnvesteerd in het veiliger maken van ons land en een betere toegang tot de rechter. En er worden flinke stappen gezet voor een sociale en effectieve aanpak van klimaatverandering en een duurzame energievoorziening, zoals ruim een half miljard voor het Nationale Isolatieprogramma, dat de ChristenUnie samen met GroenLinks en het CDA afgelopen week heeft voorgesteld. Het kabinet zet kleine stapjes op het gebied van volkshuisvesting en koopkrachtreparaties voor sociale minima en alleenverdieners met kinderen. We zijn dankbaar voor extra geld voor uitstapprogramma’s voor prostituees.”
Maar er is volgens het CU-Kamerlid nog meer nodig: ”We dringen er bij het kabinet op aan om op korte termijn een stap te zetten om de te lage salarissen van verpleegkundigen te verbeteren. Na de intense coronaperiode verdienen ze onze steun en waardering. Bovendien vragen de fundamentele problemen van deze tijd, zoals de woningcrisis, de doorgeslagen flexibilisering van de arbeidsmarkt en het nodeloos ingewikkelde belasting- en toeslagenstelsel en de maatschappelijke kloven die hierdoor ontstaan om meer daadkracht dan de politiek nu laat zien. Dit zijn opgave die we niet langer moeten doorschuiven, maar die de ChristenUnie wil aanpakken.”
Grinwis geeft vervolgens een overzicht van de belangrijkste maatregelen en noemt daarbij ook de ambities van de ChristenUnie. Bekijk dat overzicht hier. Het Kamerlid sluit zijn reactie af door de stellen dat ChristenUnie vooral blijft knokken voor een blijk van waardering voor de zorg: ”Verpleegkundigen verdienen een fatsoenlijker salaris. Wij zullen ons de komende dagen sterk maken voor extra budget voor mensen in de zorg.”
Vanaf vandaag vinden de Algemene Politieke Beschouwingen plaats. Tijdens dit belangrijkste debat van het jaar worden de plannen van het kabinet besproken in de Tweede Kamer. Dat is via internet en televisie live te volgen.
Praatmee