cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 juni 2021 door Jeffrey Schipper

Ophef over 'homofobe' wet Hongarije: terecht of hypocriet? - CIP Podcast

Aan de hand van een nieuwe wet gaat Hongarije de strijd aan met LHBTI-propaganda. In de wet staat dat materiaal dat "afwijking van de genderidentiteit, geslachtsveranderingen en homoseksualiteit promoot" niet mag worden getoond aan mensen onder de achttien jaar. Uit seculiere en christelijke hoek werd heftig op dit nieuws gereageerd, merken redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper op in de CIP Podcast.

"Ik kreeg in deze hele discussie het idee dat heel weinig mensen de nieuwe wetgeving van Hongarije daadwerkelijk hebben gelezen", zegt Simons naar aanleiding van het debat tussen SGP-Kamerlid Roelof Bisschop en links-progressieve collega's. "En ze staan te dringen bij die microfoon om Bisschop de les te lezen, maar het is precies zoals hij zegt: de wet past gewoon binnen Europese waarden zoals die verdragsrechtelijk zijn vastgelegd. En wij hebben die waarden verbreed en vinden dat we kinderen van jongs af aan moeten confronteren met lhbti-propoganda."

Schipper merkt op hoe verschillen de christelijke partijen SGP en ChristenUnie op de ontwikkelingen in Hongarije reageren. "Anders dan de SGP stemde de ChristenUnie recent voor moties die zich uitspreken tegen de omstreden Hongaarse wet. In tegensteller tot Bisschop deelt Segers vaak persoonlijke verhalen van christelijke LHBTI'ers die hij heeft gesproken om vervolgens te wijzen op het belang van een veilige omgeving voor hen. Daar moet eerlijkheidshalve aan worden toegevoegd dat de ChristenUnie net als de SGP de motie om een juridische procedure tegen Hongarije te starten niet steunde."

Simons wijst op een opmerkte uitspraak van de invloedrijke voetbalanalist Johan Derksen: 'Zij (christenen, red.) hebben ook vanuit de kerk denkbeelden dat er pilletjes zijn om van je homofilie af te komen.' "Ik ken geen christen die dat denkt al moeten we beseffen dat zijn uitspraken altijd wat gechargeerd zijn", licht Simons toe. "Het valt me vooral op dat Valentijn Driessen (chef van de sportredactie van De Telegraaf, red.) en voetbalanalist René van der Gijp zonder blikken of blozen zeggen dat geloof verboden moet worden. Het toont de intolerantie der toleranten: denk zoals wij, anders moet je verboden worden. Natuurlijk zullen ze dat niet zo zwart-wit bedoelen, maar het toont wel hoe er door veel mensen over gelovigen wordt gedacht. Ik vind dat enger dan die wet in Hongarije."

Hij stoort zich bovendien aan "de gigantische hypocrisie" rondom dit onderwerp. "Want waar we bij Hongarije over elkaar heen struikelen om het te veroordelen, las ik ook een bericht over een Gay Pride in Turkije die door de politie met grof geweld is beëindigd. Waar zijn ze dan die moraalridders? Durven ze dan stoer met een regenboogvlaggetje in Turkije te staan? Waar was Rutte met zijn grote uitspraken?", aldus Simons.

Beluister het fragment vanaf minuut 5:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

De uitspraak van Rutte was puur populistisch; bedoeld om zijn beschadigd blazoen op te poetsen. Er is een rare regenboog hype gaande, die de betreffende mensen op termijn geen goed doet. Hongarije zou in de EU in deze wel eens het enige wijze standpunt kunnen huldigen, maar een wet... Lijkt me als wet moeilijk te handhaven... roept provocaties op met als tegenreactie vervolging.