cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Prof. dr. Henk van den Belt
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 april 2021 door Jeffrey Schipper

Worden refo's steeds meer vreemdeling in eigen land? - CIP Podcast

'Reformatorischen voelen zich vreemden in hun eigen land', concludeerde socioloog Wim Dekker onlangs. De kloof tussen reformatorische christenen en seculier Nederland is actueel nadat vorige maand geweldsincidenten plaatsvonden rondom kerkdiensten in Krimpen aan den IJssel en op Urk. Tijdens dit EO-symposium en in de CIP Podcast kwam dit vraagstuk uitgebreid aan bod.

"De analyse van Wim Dekker vind ik interessant en ik ben het ermee eens", vertelt prof. dr. Henk van den Belt in de CIP Podcast. "Tegelijkertijd heb ik er een aantal kanttekeningen bij. Terecht heeft een aantal prominenten uit reformatorische hoek aangegeven dat de reformatorische gezindte massief wordt weergegeven. Alsof 'de reformatorischen' bestaan. We hebben het over een hele diverse groep waarin sprake is van een grote mate van gezagsgetrouwheid en de coronamaatregelen juist door kerken met een soort militaire precisie worden nageleefd. Als het beeld van 'sjoemelen met de regels' ontstaat op basis van een paar uitzonderingen vind ik dat eigenlijk wel jammer. De incidenten op Urk en in Krimpen aan den IJssel zijn niet beeldbepalend voor de reformatorische gezindte."

De hoogleraar systematische theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam voegt toe dat reformatorische christenen de neiging hebben om de uitspraak van Jezus dat 'je in de wereld verdrukking zal hebben' te snel toe te passen op hun positie in de seculiere wereld. "Het probleem is dat het vreemdelingschap van een subcultuur te gemakkelijk op één lijn gezet wordt met de Bijbelse notie van het leven als pelgrim en vreemdelingschap. Daarover kan gemakkelijk verwarring ontstaan. Als je de antithese tussen de wereld en ons te sterk benadrukt, wordt dit beeld versterkt en is er sprake van een self-fulfilling prophecy."

Beluister het fragment vanaf minuut 7:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.

Foto: Geloofstoerusting


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen