cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Bert Panhuise
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 april 2021 door Bert Panhuise

Met de juiste ventilatie kunnen alle kerken open

“Laten wij de onderlinge bijeenkomst niet nalaten, zoals het bij sommigen de gewoonte is, maar elkaar aansporen, en dat zoveel temeer als u de grote dag ziet naderen”, stelt Hebreeën 10:25 (HSV). Veel christenen beseffen goed dat we in een cruciale tijd leven en dat de komst van Jezus waarschijnlijk niet ver meer is; zoals we ook kunnen lezen in het boek De Dag Nadert van Amir Tsarfati. Dus voor christenen die nu inderdaad deze grote dag zien naderen is het wel bijzonder om te beseffen dat het momenteel erg moeilijk wordt gemaakt om gehoor te geven aan bovenstaande bijbeltekst. Je zou er haast opzet achter zien van de tegenstander...

Want terwijl er proeven worden gedaan in schouwburgen en voetbalstadions om meer mensen toe te laten, wordt door demissionair premier Mark Rutte aan kerken geadviseerd diensten uitsluitend online te houden en over wetenschappelijke testen in kerken (bijvoorbeeld met ventilatie of speciale luchtverversers) wordt al helemaal niet gesproken... Dus zelfs 30 mensen in een kerk waar er een paar duizend mensen in passen, zou niet meer kunnen volgens Rutte? Het moet niet gekker worden, en is het dus niet raar dat de roep om maatwerk steeds groter wordt. En dat er mogelijkheden zijn wil ik laten zien met een voorbeeld uit Californië, waar pastor Jack Hibbs van Calvary Chapel zijn diensten gewoon laat doorgaan zonder problemen met het coronavirus (zie de video onderaan).

Dus zelfs 30 mensen in een kerk waar er een paar duizend mensen in passen, zou niet meer kunnen volgens Rutte? Het moet niet gekker worden.

Vanaf half januari 2020 kreeg het RIVM steeds meer vragen over de aard en het gevaar van het 'Chinese' virus. Wat opvalt in de antwoorden die Elsevier Weekblad achter elkaar zette, is dat daarin telkens een verkeerde analyse werd gegeven. Op 26 januari is volgens het RIVM “de kans dat het virus zich in Nederland zal verspreiden klein”(!). Op 28 januari lijkt volgens het RIVM de ziekte “niet heel besmettelijk” en “niet makkelijk van mens op mens overdraagbaar”. En op 14 februari, zei Aura Timen, hoofd Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM zelfs nog “dat we ons geen zorgen hoeven te maken over dit virus”. En mede door al deze verkeerde inschattingen was er van alles tekort toen het virus hier begin maart 2020 voet aan de grond kreeg. Sterker nog, onze regering stuurde miljoenen beschermende middelen, waaronder medische overalls, naar China. Een paar weken later bleek dat we het allemaal zelf hard nodig hadden, met name voor de zorgmedewerkers in de verpleeghuizen, waar veel bewoners zijn overleden toen het aantal besmettingen snel toenam tijdens carnaval.

Wat zijn de brandhaarden?
Toen Rutte iets zei over de brandhaarden van het virus noemde hij niet de kroegen of het carnaval, nee hij zei: “Kijk eens naar de schade die kerkdiensten hebben aangericht.” En kort geleden werd dat nog eens door Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel herhaald. Ds. J. van Vulpen uit Urk noemde dit terecht een “bliksemafleider” om de aandacht af te leiden van de werkelijke oorzaak van de toenemende besmettingen, zoals onder andere de kroegen, de binnensporten en de scholen. Uit een reconstructie vorig jaar van Nieuwsuur bleek hoe erg het RIVM en Jaap van Dissel er ook nu weer naast zaten wat betreft het advies om scholen open te houden. In deze tv-uitzending werd gezegd “dat het RIVM liet weten dat tieners een vrij kleine, misschien zelfs verwaarloosbare rol speelden bij de verspreiding van het virus”… De praktijk bleek totaal anders.

In verband met de enorme ophef over een kerk in Staphorst zei de rector van een hele grote school in de talkshow Op1 dat hij die ophef niet begreep, want in zijn school zitten dagelijks ruim 1000 jongelui dicht opeengepakt in de kantine. En in die kerk in Staphorst hielden ze zich aan alle RIVM-regels, inclusief de anderhalve meter afstand en tevens hadden ze de juiste ventilatie.
Uiteindelijk werden scholen grote brandhaarden en de beroepsgroep met het grootste aantal besmettingen? U raadt het al, de kroegbazen…

Een kerk in Californië heeft al lange tijd gewoon diensten met een volle zaal en er is geen probleem met corona. Ze hebben (onder andere) buitenluchtventilatie.

De juiste ventilatie of luchtverversers
Wetenschappers van over de hele wereld waren er vorig jaar mei al achter gekomen dat besmetting met corona bijna niet in de buitenlucht voorkomt. Behalve in Nederland, want anders werden er hier niet zulke vreemde maatregelen genomen, zoals het zes maanden stilleggen (tot september) van het profvoetbal, hockey en andere buitensporten; onnodig zoals later bleek. Maar de 330.000 zaalvoetballers konden weer hun gang gaan; dus binnen, en vaak in slecht geventileerde gymzaaltjes. Het skûtsjesilen en de zeilwedstrijden van de Sneekweek werden verboden, maar de feestweek in de café’s van Sneek ging gewoon door. Want alle ruim 9000 kroegen waren op 1 juni al weer opengegaan; over brandhaarden gesproken... Ook wil Jaap van Dissel van het RIVM er nog steeds niet aan dat aerosolen een grote rol spelen bij de overdracht van het virus en er dus buitenluchtventilatie nodig is in gebouwen of speciale luchtverversers, zoals de technische dienst van Philips onlangs in verband met corona heeft aangebracht in de binnenruimtes van het PSV-stadion in Eindhoven. En bij Philips weten ze wel wat ze doen, neem ik aan.

De Rutte-doctrine
Het meest overtuigende bewijs dat aerosolen een grote rol spelen gaf de microbioloog Peter de Man in een uitzending van Op1. Hij constateerde dat in een verpleeghuis in Maassluis er in één van de zeven afdelingen liefst 17 van de 21 bewoners waren besmet, van wie er later een groot aantal is overleden. En van de bewoners van de zes andere afdelingen was niemand besmet, want daar hadden ze de juiste buitenluchtventilatie. En op de afdeling met de vele besmettingen hadden ze alleen recirculatie van de binnenlucht… Peter de Man zei tot mijn verbijstering dat hij later te horen kreeg van de leiding van de GGD “dat hij dit hele onderzoek eigenlijk niet had mogen doen”. En verder deed de overheid een beroep op hem “om vooral zijn onderzoeksbevindingen niet met de pers te delen”. Er wordt tegenwoordig veel gesproken over de Rutte-doctrine (volgens Wikipedia “een cultuur van verhullen en misleiden”). Welnu, dit is er mogelijk een voorbeeld van...

Nog een bewijs dat de juiste ventilatie belangrijk kan zijn voor kerken, schouwburgen, restaurants, enz. kreeg ik kort geleden via onderstaand bericht van een bevriende kerk in Californië met 7000 leden. Zij hebben al lange tijd gewoon diensten met een volle zaal en er is geen probleem met corona. Ze hebben (onder andere) buitenluchtventilatie.

“Hi Bert, the ventilation system we use brings in up to 80% outside air and mixes with the conditioned air so we keep our space at a comfortable level as we circulate fresh air in” - Jim McDaniels, Facilities Manager, Calvary Chapel, Chino Hills.

Bekijk een video van deze kerk:

Bert Panhuise is oprichter en organisator van de Eurospirit conferenties. Daarnaast produceerde hij talloze televisieprogramma’s via het Trinity Broadcast Network (TBN), God TV en Family 7.


Corona
- Evangelist Sieberen overleed bijna aan corona: "God heeft Zijn onbeschrijflijke grootheid laten zien"
- Christelijke partijleiders in debat kritisch op coronabeleid: "Coronapas zo snel mogelijk van tafel"
- Nieuw advies voor kerken: Meer bezoekers mogelijk bij erediensten
- Hoe christenen reageren op de harde lockdown vanwege omikron
- Pastor Sebastiaan van Wessem: "Het stigmatiseren van ongevaccineerden moet stoppen"
Meer over Corona »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Beste Bert PanhuiseDank voor dit uitstekende artikel!

Wilt u a.u.b. zitting nemen in het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken?

Mensen met uw visie zijn hard nodig!