cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Els van Dijk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

18 februari 2021 door Jeffrey Schipper

Els van Dijk hoopt dat CGK-broeders eenheid bewaren: "Kerkscheuring moet voorkomen worden"

"Er zijn veel scheuren door families en kerken gekomen door standpunten van mensen. In de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) moeten nu ingedriënten gevonden worden om een nieuwe kerkscheuring te voorkomen", stelt Els van Dijk, directeur van de Evangelische Hogeschool, in de CIP Podcast. Met haar bespraken we over nieuwe onrust in de CGK over de vraag of vrouwen wel of niet welkom zijn als ambtsdrager.

Zes predikanten hebben in een brief hun zorgen kenbaar gemaakt over de “dreigende breuk” in deze kerk. Ze roepen op tot eenheid. Van Dijk: "In de brief zeggen zes predikanten tegen andere broeders: laten we de eenheid niet verstoren omdat we over dit thema verschillend denken. We moeten de eenheid bewaren. Die eenheid is gebaseerd op de eenheid in Christus en niet op een exegese waarover verschil van mening is. En die zoektocht zal er altijd zijn, ook in een breed kerkverband als de CGK. Er zijn CGK's die dichter tegen de Gereformeerde Gemeenten aanzitten en CGK's die zich meer verwant voelen met de Nederlands Gereformeerde Kerken. Die veelkleurigheid is altijd een kracht geweest."

Tegenstanders van vrouwelijke ambtsdragers stellen dat kerken die vrouwen bevestigen als ouderling of diaken voor verdeeldheid zorgen; deze handelwijze gaat immers tegen gemaakte afspraken in. "De briefschrijvers koersen niet aan op een standpunt, maar op eenheid om een kerkscheuring te voorkomen", merkt Van Dijk op. "Dat is het hart van het verhaal. Het gaat niet om standpunten, maar het verlangen naar eenheid. Er moet een weg gevonden worden om elkaar te vinden in Christus. Daar zou het om moeten gaan."

Beluister het fragment vanaf minuut 36:

- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de CIP Podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Gebrek aan eenheid onder christenen is een teken van gemis aan gemeenschap met God. Als in gevestigde kerken mensen een ander standpunt in gaan nemen en hun standpunt op gaan dringen aan anderen ipv zich te voegen bij een gemeente die aan hun standpunt voldoet, dan komt de focus te liggen op het bestrijden van elkaar ipv vanop de de verbinding . En satan lacht