Als er één schaap over de dam is… komt de Herder eraan?

God 20 januari 2021 Benaiah
Benaiah

Haar naam was Dolly en ze had drie moeders. Ze was de eerste, succesvolle kloon van een cel uit een volwassen zoogdier. En met dit schaap was het hek van de dam. Een nieuw theologisch dilemma doemde aan de horizon: transhumanisme. Een gedachtegoed waarin de mens met nanotechnologie en genetische manipulatie zijn gewaande evolutie in eigen hand neemt. Voor velen toen nog een ver-van-mijn-bed verhaal.

Met de introductie van de Crispr-techniek, veranderde dit. Een snelgroeiende ’Frankenfish’ kreeg nog minimale media-aandacht. Genetische geknutsel met een zalm en een aal leek ongeveer zo nuttig als pitloze druiven. Maar al gauw boekten wetenschappers soort-overschrijdende successen. Zo kregen bijvoorbeeld katjes een genetisch upgrade met het DNA-materiaal van een kwal, zodat ze licht gaven in het donker.

Ook christenen maken elkaar gemakkelijke verwijten: van ‘makke schapen’ enerzijds tot ‘domme complotdenkers’ anderzijds.

De maakbare mens
Pas toen een Chinese wetenschapper met behulp van Crispr-Cas9 een tweeling genetisch bewerkte om ze Hiv-resistent te maken, werd er aan de transhumanistische rem getrokken. De man werd (toen nog) gevangengezet. Kennelijk was de wereld nog niet klaar voor Adam 2.0. Mensen met genetisch, ingebouwde resistentie tegen ziekte, langere levensduur of bovenmenselijke bekwaamheden, bleven het terrein van Marvel Comics en de droom van DARPA (het Amerikaanse, militaire onderzoeksbureau).

Wie had gedacht dat, per 2020, het transhumanistische speelveld zo drastisch zou veranderen? In een tijd waarin wat normaal is, met een rotgang wordt geherdefinieerd. Vroegere reserve lijkt te worden losgelaten om lijden en dood zo snel mogelijk tot een minimum te kunnen beperken. Een nieuw type vaccin met nano- en Crispr-technologie wordt per 2021 geïntroduceerd als ‘hoop en licht aan het einde van de tunnel’. En daarmee zijn legale, transhumanistische mogelijkheden binnen handbereik gekomen.

Een onvermijdelijke gewetenskwestie
Positief is wellicht dat de theologische discussie omtrent transhumanisme eindelijk dichterbij komt. En dat is noodzakelijk willen we als kerk niet alleen een lockdown, maar ook een lockout voorkomen.

De coronavaccinkwestie brengt namelijk niet alleen maatschappelijke scheiding tussen enerzijds mensen met oprechte zorg voor hun kwetsbare medemens en anderzijds mensen die corona ook serieus nemen, maar zich vooral zorgen maken om de langere termijn gevolgen. Ook christenen maken elkaar gemakkelijke verwijten: van ‘makke schapen’ enerzijds tot ‘domme complotdenkers’ anderzijds.

De coronacrisis doet bezorgde christenen in elk geval weer spitten door Bijbelpassages op zoek naar handgrepen. Heeft iemand lampolie?

Binnen de kerk ligt het alleen complexer. Veel geloofsgenoten komen namelijk ook nog eens in gewetensnood. Zij vragen zich af: Kunnen dergelijke vaccins inderdaad verwelkomd worden als ‘een zegen van God’? Zijn we vrij om ons eigen, genetische materiaal te bewerken uit bewogenheid voor onze zieke medemens? Of is dit een teken aan de wand: een zelf willen spelen voor God? En in hoeverre zijn biometrische vaccinatiepaspoort opties (middels nanotechnologie of het luciferase-enzym) te plaatsen in een eindtijdscenario? Of is dit alles vergezocht?

De kerk blijft in het publieke debat op beleefde kijkafstand, maar reacties via sociale media weerspiegelen een groeiende broedertwist terwijl menig kansel stil blijft. Gemeenteleiders zullen dus op een gegeven moment wel tijd moeten nemen om naar vragen te luisteren, liefdevolle discussievormen te vinden, en samen te zoeken naar antwoorden, willen ze geen schapen verliezen.

Slapende meisjes
Via Dolly en soort-overschrijdende DNA-vermenging, zorgt corona nu voor een versnelde opmaat voor toepassing van Crispr-technologie op de mens. Seculiere media lijkt unaniem enthousiast. Typeert ons publieke zwijgen als christenen ons echter niet méér tot slapende meisjes dan we eigenlijk willen (Matt. 5:1-13)?

De coronacrisis doet bezorgde christenen in elk geval weer spitten door Bijbelpassages op zoek naar handgrepen waar kerkleiders de discussie niet aangaan. Speculaties over bekende thema’s komen weer voorbij: de opname, de grote verdrukking, de antichrist, het merkteken van het beest, het herstel van Israël, de herbouw van de tempel, enzovoort. Bekende kaarten die nu weer iets anders lijken te zijn geschud.
Heeft iemand lampolie?

Onze lichamen zijn overduidelijk een fysieke afspiegeling van de hemelse troonzaal die Johannes beschrijft!

De tempel waar God troont
In het licht van transhumanisme boeit mij vooral het tempelverhaal. Niet zozeer de fysieke herbouw van de tempel waarin de antichrist figuur een ‘gruwel van verwoesting’ zal plaatsen (Matt. 24:15), maar een mogelijke geestelijke parallel dichterbij huis. Ons lichaam is immers een tempel van de Heilige Geest (1 Cor. 6:19).

Jezus zei dat Hij ‘deze tempel’ zou afbreken en in drie dagen weer zou opbouwen (Joh. 2:19-22). Nadat Zijn lichaam was gekruisigd door zondige mensen, kon hun stenen tempelbouwwerk onmogelijk meer Gods ‘thuis’ heten. Geen wonder dus, dat Hij de vrijheid nam Zich te ontdoen van deze schijntempel, het voorhangsel scheurde en de wijde wereld in wandelde. Op zoek naar harten die voor Zijn Zoon openstonden! Daar maakt Hij nu woning. Dit is het Lichaam waar Christus het Hoofd van is (Efe. 4:15-16).

Hoe Gods tempel er werkelijk uitziet, is lastig te schilderen. Het Bijbelboek Openbaring geeft ons wel een indruk van Zijn hemelse woonplaats (4:4-5:5):

  • Een troon waaruit bliksemstralen, donderslagen en stemmen komen;
  • voor de troon zeven brandende fakkels: ‘de zeven geesten van God’;
  • ‘een glazen zee, als van kristal’;
  • bij de troon, vier dieren ‘met ogen rondom’ die dag en nacht, zonder rust, zeggen:
  • ‘Heilig, heilig, heilig is de Heere God Almachtig’;
    en rondom de troon, vierentwintig, wit geklede oudsten, die de vier dieren bijvallen in aanbidding.

En als bijzonder detail:

  • God, zittend op de troon, met een door zeven zegels verzegelde boekrol, ‘van binnen en van buiten beschreven, waarvan wordt gezegd dat ‘de Leeuw van Juda’ als enige waard is om deze te openen, te lezen en in te zien.
De dubbele DNA-helix lijkt immers op een dubbel beschreven boekrol. En de Heere Jezus, Schrijver van de levenscode, kent ons tot op DNA-niveau.

Ons lichaam, Zijn tempel
Als ik dan met een propedeuse jaartje fysiotherapie op zak, ons menselijk lichaam bekijk, zie ik wel waarom God ons lichaam Zijn tempel noemt. Anatomisch is het namelijk een perfecte match met Zijn troon:

  • Ons hart zendt impulsen uit (synapsen als ‘bliksem’), heeft een hoorbare ‘donderslag’ van een hart dat tot ons ‘spreekt’ over onze lichaams- en gemoedstoestand.
  • Ons ademhalingsstelsel bevindt zich inderdaad vóór dat hart en bestaat uit zeven delen (drie longkwabben rechts, twee links en een dubbele luchtpijp waardoor ademen mogelijk is. Geen wonder dat het woord ‘adem’ zowel in het Grieks (pneuma) als in het Hebreeuws (ruach) vertaald wordt als ‘geest’.
  • Het geheel wordt omgeven door een dubbelwandig vlies dat hart en longen bedekt en een transparant vocht afscheidt om deze membranen over elkaar heen te laten glijden: een glazen zee.
  • Een ‘harts-troon’ met vier kamers die continu, dag en nacht, zonder rust, het bloed tot in de uiteinden van het gehele lichaam pompen.
  • En de witte ribben die onze ademhaling ondersteunen telkens wanneer ze meebuigen: twaalf aan de rechterzijde, twaalf aan de linkerzijde: als vierentwintig oudsten.

Onze lichamen zijn overduidelijk een fysieke afspiegeling van de hemelse troonzaal die Johannes beschrijft!

Pulken aan de zegels van de boekrol van het leven
Toch is die boekrol nog het meest boeiend in het licht van de eindtijd en Crispr-technologie. Sinds het de wetenschap is gelukt om het menselijk DNA in kaart te brengen, ontdekte men dat genetische informatie wordt doorgegeven als een taal. Ons DNA leest letterlijk als een boek! Het kent ‘zinsdelen’ (adenine, cytosine, thymine, guanine), een grammatica van genetische ‘woorden’ (gevormd door drie genetische letters: DNA-triplets/het RNA-codon), je kan zelfs ‘hoofd- en kleine letters’, ‘leestekens’, etc. onderscheiden in de DNA-taal.

Misschien zijn we toch dichter bij de komst van de Heere Jezus dan we denken…

De Heere Jezus blijkt de enige te zijn die inzicht heeft in en het waard is om deze boekrol te lezen. Misschien is het Griekse woordje voor ‘waard’ daarom veelzeggend: het duidt tegelijkertijd gewicht aan. Je zou kunnen zeggen dat geen mens genoeg ‘gewicht’ heeft om inzicht in deze boekrol te hebben.

Natuurlijk gaat de openbaring aan Johannes verder met het openen van zeven zegels, wat een heel eindtijdscenario in gang zet. Qua exegese loopt de vergelijking dus niet door. Maar de overeenkomsten blijven boeiend. De dubbele DNA-helix lijkt immers op een dubbel beschreven boekrol. En de Heere Jezus, Schrijver van de levenscode, kent ons tot op DNA-niveau.

Je zou je kunnen afvragen in hoeverre wij onszelf onwaardig zullen tonen, als wij te gewichtig doen over onze nieuwverworven kennis. Als we proberen onze vergankelijke Adam te updaten naar Adam 2.0., pulken we daarmee niet aan iets wat bewust is verzegeld? Zijn we daarmee niet daadwerkelijk beland ‘in de dagen van Noach’ (Matt. 24:7) waarin uiteindelijk het DNA van verschillende schepsels weer bewust wordt vermengd (Gen. 6:1-8)? En riep juist dit niet het Gods oordeel over de schepping af?

Gemodificeerd of gruwel?
Zou het kunnen dat, wanneer de mens zijn eigen DNA dusdanig leert te modificeren in een poging immuun, bovenmenselijk en uiteindelijk onsterfelijk als God te worden, dat zo’n mens-geschapen-naar-eigen beeld, God een gruwel is? Of dat juist onze zelf aangebrachte modificaties onbedoeld verwoestend werken?

En wat gebeurt er als de DNA-blauwdruk die God heeft bedacht, verandert? Is de mens dan nog wel geschapen naar het beeld van God? Of breekt dan opnieuw het moment aan waarop de Geest van God zich niet langer thuis voelt in wat ooit Zijn tempel was en vertrekt, en meeneemt wie nog lijkt op het Origineel?

Misschien zijn we toch dichter bij de komst van de Heere Jezus dan we denken…

Benaiah is schrijver, theoloog en consultant.

Praatmee

Beluister onze podcast

#356 Jeffrey & dr. Wim Dekker over iftar-maaltijden, de NGK-synode en de 40-dagentijd
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

The Promised Land
Persbericht

Deze drie films zijn genomineerd door filmjury Reflect Filmfestival

De theologische thriller Conclave, coming-of-age drama Pinksterprins en Bijbelkomedieserie The Promised Land (foto) zijn door de filmjury op het Reflect Filmfestival genomineerd voor de Gouden Spiegel. De nominaties zijn dinsdag 18 maart 20.30 bekend

Nigeria
Nieuws

Christelijke dorpsleider vermoord na ontvoering in Nigeria

De christelijke gemeenschap in Nigeria is opnieuw getroffen door een dodelijke aanval. Yuda Garba, dorpshoofd van het overwegend christelijke dorp Dnako in de regio Bwari (Abuja), werd op 11 maart ontvoerd en is maandag 17 maart dood teruggevonden. Z

Partijdag SGP
Nieuws

Discussie over rol van vrouwen binnen SGP laait vanwege motie opnieuw op

De positie van de vrouw is de komende maanden opnieuw onderwerp van discussie binnen de SGP. De Vlissingse kiesvereniging 'Wees Getrouw' dient in mei hierover een motie in op het partijcongres. Indieners van de motie willen dat het mogelijk wordt dat

Devlin
Nieuws

Zendeling wil leven ruilen met terdoodveroordeelde christen in Nigeria

Een Amerikaanse predikant heeft aangeboden zijn leven te geven in ruil voor de vrijlating van een Nigeriaanse christen die ter dood is veroordeeld. Dominee William Devlin, zendingspredikant van de Infinity Bible Church in de South Bronx, New York, ze

Parlementsgebouw Londen
Nieuws

Iraanse zedendelinquent voorkomt uitzetting door als 'christen' asiel aan te vragen

Een Iraanse man die veroordeeld is voor zedendelicten heeft uitzetting uit het Verenigd Koninkrijk (VK) weten te voorkomen door als 'christen' asiel aan te vragen. Volgens Britse media gebruikt hij al bijna twintig jaar het asielsysteem om uitzetting

Oegandese christenen
Nieuws

Christelijke organisatie deelt bijna 4 miljoen jurken uit aan meisjes in armoede

Een christelijke organisatie heeft wereldwijd bijna vier miljoen jurken uitgedeeld aan meisjes die in armoede leven. De campagne, genaamd Dress a Girl Around the World, is een initiatief van Hope 4 Women International en heeft sinds 2009 miljoenen ju

Ds. W. Visscher
Video

GerGem-predikant wijst op onkuise kledingstijl: "Zorg dat je een fatsoenlijke rok draagt"

In een recente preek over het zevende gebod 'Gij zult niet echtbreken' stond GerGem-predikant W. Visscher stil bij onkuisheid. Volgens Visscher kan onkuisheid zich op verschillende manieren uiten: in ons spreken, in ons kijken én in de wijze waarop w

PKN
Nieuws

PKN presenteert nieuw jaarthema voor kerkelijk jaar 2025/2026

De Protestantse Kerk in Nederland heeft het jaarthema voor het nieuwe kerkelijke jaar gepresenteerd: 'Kijk! Laat je verrassen door het werk van Gods Geest.' Dit thema is gebaseerd op het laatste hoofdstuk uit de visienota 'Midden in het leven' en nod

Meerartikelen

Lotgenotendag
Nieuws

Veilige Kerk organiseert eerste Lotgenotendag: ‘Mozaïek van verhalen’

Onder het thema ‘Mozaïek van verhalen’ organiseert Veilige Kerk op zaterdag 17 mei 2025 van 10.00 tot 15.00 uur voor de eerste keer een Lotgenotendag in de Kerk aan het Lint in Vleuten. Mannen en vrouwen die seksueel misbruik hebben meegemaakt zijn v

Indonesie
Nieuws

Bouw van Toraja-kerk in Indonesië al tien jaar vertraagd

Ondanks het voldoen aan alle vereisten, wacht de Toraja-kerk in Sungai Keledang, Samarinda, al tien jaar op goedkeuring voor de bouw. De gemeenteleden van de Indonesische kerk voelen zich in hun recht op godsdienstvrijheid beperkt. Hoewel het Interre

Nelleke Plomp
Verdieping

Kerk-zijn met ploeterende jongeren: hoe doe je dit?

"Ik heb het idee dat ik niets toevoeg…" zegt ze met een stem vol tranen. Dertien jaar. Vrolijk, sociaal en slim, maar van binnen piept en kraakt het. Doe ik er wel toe? Maakt het uit als ik er niet meer zou zijn? Bij haar ouders durft ze haar vraag n

Anne Borkent
Column

Respect voor kerkleiders kan veranderen in faalangst en doen alsof

"De global pastor is er vandaag." Phew. Een zucht van ontzag - en vrees - ging door de ruimte toen de teamleider dit aankondigde: "Zorg ervoor dat je je uitmuntend gedraagt, op tijd bent en het beste van het beste laat zien. We weten dat de vorige ke

Shutterstock - inzet: Tineke Folkers
Nieuws

Ik wil graag een opleiding doen: moet mijn werkgever die betalen?

Hallo Tineke, Ik wil graag een opleiding volgen, is mijn werkgever verplicht om die te betalen? Die vraag stelt Harm in een brief aan de christelijke vakorganisatie CGMV. Juridisch adviseur Tineke Folkers geeft antwoord. Hallo Harm, In sommige gevall

Redactie
Nieuws

VS wil sancties tegen Nigeria vanwege toenemende christenvervolging

De Amerikaanse overheid overweegt sancties tegen Nigeria vanwege de escalerende vervolging van christenen in het land. De Afrikaanse subcommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft op 12 maart opgeroepen tot strengere maatregelen, nada

Ds. J. C. de Groot
Video

Ds. De Groot vertelt over weduwe die na de dood van haar man tot geloof kwam

“En toen gebeurde er iets wat ik nog nooit eerder had meegemaakt. Ze ging op haar knieën zitten en boog zich voor God”, aldus ds. J. C. de Groot. De hervormde emerituspredikant vertelde in een recente preek over een weduwe die hij na de dood van haar

Cameron Cortman
Positief nieuws

Cameron was ernstig ziek: "Mijn ouders vertrouwden volledig op God"

De Amerikaan Cameron Cortman (24) heeft als kind een wonder meegemaakt dat zijn leven en geloof diep heeft gevormd. Op jonge leeftijd werd hij gediagnosticeerd met een agressieve vorm van leukemie. Zijn geloof heeft hem door de moeilijkste momenten h

Emmeline en Tobias
Interview

Het huwelijk van Emmeline liep op de klippen: "Dan sta je ineens alleen, met drie kleine kinderen"

Emmeline Backhuys weet hoe het is om vast te zitten in een leven waarin de vrijheid ver te zoeken lijkt. Als huisarts in Pijnacker en moeder van drie kinderen heeft ze zelf de diepe pijn ervaren van een huwelijk dat onverwacht strandde. Toch vond ze,

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp bezocht bevriende voorganger die met een burn-out kampte

"Deel je fouten, tekortkomingen en angsten met anderen en met je gemeente. Verstop je niet langer in je ivoren toren, maar stel je kwetsbaar op. Dan zal God je overvloedig kunnen zegenen", aldus Wilkin van de Kamp. De spreker en schrijver vertelt in

prediker
Nieuws

Nieuw initiatief: 'Vliegsimulator' voor predikanten om preekvaardigheden te verfijnen

Een kleine christelijke universiteit in Indiana kondigt een nieuw initiatief aan. Het gaat om een trainingsprogramma dat predikanten helpt om hun vaardigheden op de preekstoel te verfijnen. Taylor University, een van de oudste christelijke universite

Wim Dekker
Podcast

Wel of niet meedoen aan iftar-maaltijden? Dr. Wim Dekker antwoordt

Evangelie & Moslims merkt dit jaar dat moslims op tal van plaatsen proberen om kerken ertoe te verleiden om in hun gebouw een iftar-maaltijd te organiseren. De christelijke stichting adviseert kerken daar niet aan mee te werken. Evangelie & Moslims s