Kun je nog CDA stemmen als je achter Israƫl staat?
Vorige week nam onze Tweede Kamer deze motie aan die de regering oproept āmaatregelen te nemenā als IsraĆ«l overgaat tot āannexatie van Palestijns gebiedā. Deze motie werd aangenomen met een kamermeerderheid, waarbij ook het voltallige CDA meestemde.
De indieners van de motie constateren dat IsraĆ«ls regering van plan is āPalestijns gebied te annexerenā. Verder noemen de indieners annexatie āeen grove schending van het internationale rechtā. Zo kort door de bocht klinkt dat alsof IsraĆ«l een militaire actie plant om met geweld Palestijns gebied in te lijven, maar de werkelijkheid ligt vele malen genuanceerder. Toch stemden de fracties van de SP, PvdA, Groenlinks, de PvdD, DENK, 50PLUS, Krol/Van Kooten-Arissen, D66 en het CDA vĆ³Ć³r.
Het betreft gebieden die in 1920 door de Volkerenbond aan de Joden werden beloofd. Gebieden die feitelijk nog niet aan een staat toebehoren. Gebieden die tijdens een verdedigingsoorlog zijn veroverd, maar waarvan het bestuur al onder de Oslo-akkoorden aan IsraĆ«l is toebedeeld. Er wonen al IsraĆ«liās. Bovendien is er al talloze malen over onderhandeld, en daarbij was het antwoord altijd stelselmatige terreur vanuit Palestijnse zijde.
U begrijpt dat de tekst van de motie, met als uitkomst dat Nederland āmaatregelen moet nemenā (lees: sancties treffen) wel erg ongeĆÆnformeerd en eenzijdig overkomt. Toch stemde onze volksvertegenwoordiging vĆ³Ć³r deze motie.
Verandering
Het Nederlandse politieke systeem zit zo in elkaar dat in de Tweede Kamer, zeldzame uitzonderingen daargelaten, fracties stemmen als geheel. Individuele overtuigingen van volksvertegenwoordigers zijn vaak ondergeschikt aan partijkeuzes. Partijen met veel zetels brengen dus veel stemmen in. Hoewel het Christen Democratisch Appel in zetelaantal is afgenomen in de afgelopen jaren, is het met 19 zetels nog altijd een blok van belang voor stemmingen.
De Nederlandse politiek ten aanzien van Israƫl is jarenlang overwegend positief geweest. Politieke initiatieven die zich eenzijdig tegen Israƫl keerden, werden consequent niet ondersteund door het CDA. Maar daarin lijkt de afgelopen jaren sluipend een verandering te zijn gekomen, illustreert onder andere het stemgedrag tegenover deze motie.
Identiteit
Heeft deze verandering te maken met het verlies aan identiteit? Staat de āCā in CDA nog ergens voor? Of is die christelijke identiteit zo verwaterd, dat trouw aan IsraĆ«l politiek wisselgeld is geworden?
Geloven wij ten aanzien van Israƫl nog in wat de Bijbel leert? Dat God het land als eeuwigdurend bezit gaf aan Abraham, Isaak en Jakob en hun nageslacht? Dat Hij heeft beloofd hen terug te brengen op de bergen van Judea en Samaria? Is die landbelofte nog reƫel voor ons als gelovigen? Want als dat zo is, wat doen we er dan mee in onze politieke betrokkenheid?
Nog een motie
Er werd vorige week nog een motie ingediend. DENK riep de regering kort en bondig op om, als IsraĆ«l overgaat tot annexatie, de staat Palestina te erkennen. 66 kamerleden stemden vĆ³Ć³r, de kamerfracties van SP, PvdD, DENK, 50PLUS en D66. Slechts tien stemmen tekort voor een meerderheid. Gelukkig stemde het CDA (nog) tegen...
Ruben Ridderhof is journalist en spreker namens Christenen voor Israƫl.
Lees ook: Tweede Kamer wil stappen tegen Israƫl vanwege omstreden plan in Palestijns gebied.
Praatmee