cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 juni 2020 door Jeffrey Schipper

Christenen verplichten om homobeleid op papier te zetten? - CIP Podcast

"Mede gezien de ervaringen in het verleden zou de overheid er goed aan doen om christelijke organisaties te verplichten op papier te zetten hoe zij met de geheimhouding in praktische zin om wensen te gaan", aldus John Lapré vorige week in zijn column naar aanleiding van de aangekondigde gedragscode homopastoraat. Deze suggestie bespreken redacteuren Patrick Simons en Jeffrey Schipper in de CIP Podcast.

"Dit is natuurlijk heel erg persoonlijk. Het is gebaseerd op persoonlijke ervaringen van John", licht Simons toe. "Die ervaringen waren vreselijk. Hij is allesbehalve op christelijke wijze behandeld en ik begrijp zijn frustratie dan ook heel erg goed. Hij is echt op zijn ziel getrapt en dat proef je nog steeds in dit stuk.

Maar om op basis daarvan verplicht iets op papier te laten zetten, gaat me toch echt wat ver. Waar ligt de grens nu op den duur? Ook is John destijds niet gedwongen om zich te laten behandelen. Daarmee praat ik organisaties die de seksuele oriëntatie van homo's willen veranderen niet goed. Het is een heel teer en kwetsbaar onderwerp waar ik vooral niet te hard stelling over wil nemen, want wie ben ik? Wie ben ik om te zeggen dat je op een bepaalde manier moet leven? Dat laat ik graag aan God over, of beter tussen God en een bepaald persoon. 

Toch ben ik tegen een verplichting van dergelijke dingen op papier te laten zetten. John noemt als argument: “Dan is het voor lhbt’ers duidelijk met wie zij in zee gaan.” Nou, dat lijkt me echt wel duidelijk hoor. Ook de christelijke organisatie waar hij actief voor was heeft gewoon bestaansrecht. En los van John en zijn situatie: ik ben vrij allergisch voor de combinatie van de woorden ‘overheid’ en ‘verplichten’", aldus Simons.

Beluister het fragment over de gedragscode homopastoraat vanaf minuut 12:28.


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Gedragscode homopastoraat
- Initiatiefnemer Nashvilleverklaring schrikt van gedragscode: "Christenen mogen dit niet laten gebeuren"
- SGP en ChristenUnie onaangenaam verrast door gedragscode kabinet voor homopastoraat
- Herman van Wijngaarden vindt gedragscode homopastoraat absurd: "Waar bemoeit het kabinet zich mee?"
- Humanistisch Verbond begrijpt kritiek christenen op gedragscode homopastoraat niet: "Niet raar dat vraag ons is gesteld"
- Nashville-predikanten bezorgd over gedragscode homopastoraat: "Mag straks ook niet meer over de hel gesproken worden?"
Meer over gedragscode homopastoraat »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen