cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
CIP Podcast
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

20 mei 2020 door Jeffrey Schipper

Hebben kerken in coronatijd gebogen voor maatschappelijke druk? - CIP Podcast

"Het is geen toeval dat na een interview in de krant op zondag tien journalisten en drie fotografen bij de kerk van dominee A. C. Uitslag stonden", stelt redacteur Jeffrey Schipper in de CIP Podcast. Met Patrick bespreekt hij in de nieuwe podcast de vraag of kerken hebben gebogen voor maatschappelijke druk en het toenemende verzet in kerken tegen de coronabeperkingen.

Beluister het fragment over het toenemende verzet tegen coronabeperkingen in de kerk vanaf minuut 13:38.

Schipper: "Het interview met het Nederlands Dagblad vond plaats op het moment dat veel kerken nog 30 kerkgangers toelaten (wat officieel nog altijd de grens is). In dat interview werd dominee Uitslag min of meer op het matje geroepen. Hij en zijn collega’s zouden te veel de grens opzoeken door 30 mensen toe te laten in plaats van een handjevol kerkenraadsleden en technici om de diensten te verzorgen. In dat interview legde Uitslag netjes uit dat de kerken zich keurig aan de regels houden en de volksgezondheid niet in gevaar is als 30 mensen in een kerkgebouw met plaats voor 1200 mensen bij elkaar komen. 

De kerken bogen massaal voor de maatschappelijke druk. Dat is ook niet zo gek als een mediagenieke Rotterdamse burgemeester live op de radio een dominee smeekt om de kerkdeuren te sluiten. Dan moet de nood toch wel heel erg hoog zijn? Het is geen toeval dat dominee Uitslag en anderen nu wél hun mond open doen en zich tegen die druk verzetten. Dominee P. L. de Jong deed dit deze week ook op onze website. Volgens De Jong wordt het werk van predikanten hen onmogelijk gemaakt."

Dominee Uitslag sprak zich uit in gesprek met de Reformatorische Omroep. "Het verbaast mij dat zoveel kerken de overheid gedwee volgen en de overheidsmaatregelen accepteren alsof het goddelijke wetten zijn. Dat neemt niet weg dat je als kerkenraad verantwoordelijkheid moet nemen." Lees ook: ds. Uitslag vindt kerken in coronatijd te braaf.

Beluister het fragment over het toenemende verzet tegen coronabeperkingen in de kerk vanaf minuut 13:38.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen