cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
smartphone
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

13 maart 2020 door Jeffrey Schipper

5 uitspraken van HHK-predikant H. J. van Marle over mediaopvoeding

Kinderen en jongeren komen op allerlei manieren in aanraking met de media. De hersteld hervormde gemeente van Staphorst wil ouders daarom een helpende hand bieden via een digitaal platform. Eén van de initiatiefnemers is – plaatselijke predikant en voormalige schoolmeester – ds. H. J. van Marle. De Gezinsgids sprak met hem. Wij zetten een aantal uitspraken op een rijtje.

"Vroeger konden reformatorische ouders volstaan met het afwijzen van televisie, radio en film. Ouders kunnen in deze tijd niet meer volstaan met het afwijzen van media. Ze worden geroepen tot media-opvoeding. Zij dienen hun kinderen mediabewust en mediawijs te maken."

"Vroeger zeiden we bij de televisie dat een mens geen baas is over de knop, dat geldt bij de smartphone niet minder. Het probleem is ten diepste niet de smartphone, maar het boze hart."

"Voeren ouders voor zichzelf een strijd en in het verlengde daarvan ook voor hun kinderen? Zien we de gevaren nog voldoende of heeft de duivel ons in slaap gesust? Opmerkelijk vind ik het in dit verband dat veel ouders hun kinderen automatisch een smartphone geven als zij twaalf jaar zijn geworden en dan vaak ook nog één waar kinderen zonder restricties hun gang mee kunnen gaan. Dit is echt zorgelijk."

"Omdat het om een geestelijke strijd gaat, moet de kerk blijvend duidelijk maken dat deze strijd ook geestelijk gevoerd moet worden. Het is een strijd om de zielen van onder meer onze kinderen. Wij winnen deze strijd niet, er is er Eén Die deze strijd winnen kan en dat is de Heere Zelf."


Opvoeden
- Hoe autisme het leven van Bianca beïnvloedt: "Ik voel me altijd een soort buitenlander"
- Waarom Daniëlle Koudijs moeders oproept om hun masker af te zetten
- Het zoontje van Annette werd veel te vroeg geboren: "Je kind vasthouden is onwijs krachtig"
- Muzikaal echtpaar legt uit hoe ze hun zes jongens opvoeden tot kinderen van God
- Jos de Kock: "Genade is nodig voor een goede opvoeding"
Meer over Opvoeden »

Klik hier voor een abonnement op de Gezinsgids

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen