cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Podcastcover
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

19 december 2019 door Geerten van Breugel

Hoe de CGK Zwolle verzeild raakte in een discussie over homoseksualiteit in de kerk - CIP Podcast

Afgelopen week werd er een regiovergadering belegd door de Christelijke Gereformeerde Kerk in de omgeving van Zwolle. Er zou mogelijk "een besluit vallen over een procedure die de kerk van Zwolle buiten het kerkverband zou kunnen plaatsen", zo viel op de website van de CGK te lezen. Jeffrey en Patrick bespreken de flinke voorgeschiedenis van dit heikele dossier.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Spotify

Beluister het gesprek vanaf minuut 7:30

"In 2013 werd besloten dat er voor praktiserende homoseksuelen geen plaats is aan het avondmaal en in het ambt", zegt Jeffrey. "Maar er is een aantal gemeenten dat het daar niet mee eens is, waaronder de CGK in Zwolle. Vijftien gemeenten dienden een bezwaar in, wat in 2017 behandeld werd." Na 'grondig onderzoek op grond van exegetische en kerkrechtelijke argumenten' werd besloten de verzoeken af te wijzen, aldus ds. Buijs, toenmalig synodepreses. Ze studeerden zes jaar op die uitspraak, volgens Jeffrey "gingen ze dus niet over één nacht ijs."

Na de uitspraak werd er een intentie om elkaar vast te houden uitgesproken, waarop een taakgroep in gesprek ging met die vijftien kerkenraden en met homoseksuelen binnen de kerk. "Het is hiermee niet onze bedoeling onze homoseksuele broeders en zusters in de kou te zetten, integendeel, we willen ook met hen in gesprek", aldus synodepreses ds. Buijs in 2017. Jeffrey: "De Christelijke Gereformeerde Kerk in Zwolle was echter boos en teleurgesteld omdat er geen beleidsverandering plaats had gevonden." En omdat de CGK geen kerk van bovenaf bestuurt, en ook kerken eigen vrijheden schenkt, bleef de kerk het recht houden om homoseksuelen aan het avondmaal te laten gaan en in het ambt te laten treden.

Afgelopen week werd het dossier weer actueel omdat er een regiovergadering belegd werd. "Soms lopen de meningen zover uiteen dat je bij elkaar moet komen om te beslissen of het nog wel zin heeft om één kerk te zijn", zegt Jeffrey. "Je kan je namelijk ook aansluiten bij de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, waar homoseksuelen wel meer vrijheden hebben". De vergadering ging er volgens de Zwolse predikant "heftig en grimmig" aan toe. "Het wordt de komende maanden dan ook spannend", zegt Jeffrey. "Welke kanten gaat het op? Het zou kunnen dat Zwolle de kerk uit wordt gezet, of dat houding van de kerk wordt geaccepteerd."


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het gaat o.a. om de vraag wie aan het avondmaal mogen deelnemen. Uiteraard elke zondaar, maar het is wel belangrijk dat wij onze zonden (welke ook) belijden en ermee willen breken, want anders heeft de avondmaalgang weinig zin. Het kan eerder zelfs tot schade zijn van het geestelijke leven. God kan niet zegenen wat tegen Zijn wil indruist.



Uiteraard is een liefdevolle en pastorale benadering van ieder mens noodzakelijk, maar bedacht moet worden, dat liefde samen moet gaan met de waarheid van Gods Woord, en dat wordt helaas vaak vergeten.