Projectleider Groen Geloven: "Ik vind het fascinerend om te zien dat steeds meer kerken wakker worden"

Kijken hoe we God, de mensen en de door God gemaakte wereld recht kunnen doen, is wat Hanna van der Horst, projectleider van Groen Geloven, drijft. "Ik geloof dat we als christenen de opdracht hebben gekregen om de ander lief te hebben en te zorgen voor de schepping. Christenen Ć©n kerken zouden daarom in de voorhoede van verduurzaming moeten staan."
Op de foto staat Hanna met een prei in haar handen; een van de weinige groenten in de supermarkt die nog onverpakt te vinden is. "Er wordt zoveel groenten in plastic verpakt, daar erger ik me groen en geel aan. Dat is helemaal niet nodig en zorgt voor heel veel extra afval. Zowel door het plastic zelf dat wordt weggegooid, als door de (te) grote verpakkingen, waardoor de kans bestaat dat mensen niet alles opeten."
Onderzoek de productieketen
Hanna van der Horst is naast projectleider van Groen Geloven ook campagneleider bij Tear. Tear heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Logisch, vindt Hanna: "Door te werken aan duurzaamheid, bestrijd je armoede en onrecht, zowel ver weg, als dichtbij." Ze legt uit: "Alles wat wij gebruiken, is verbonden met een productieketen. Wanneer we deze ketens onderzoeken, zien we dat er veel misgaat. Mensen aan het begin van deze productieketen worden met grote regelmaat oneerlijk behandeld, er wordt veel meer geproduceerd dan nodig en wij gebruiken veel meer (grondstoffen) dan nodig."
Hanna vertaalt deze visie in haar eigen leven bijvoorbeeld door zoveel mogelijk te kiezen voor biologische groenten en fruit uit het seizoen en door tweedehands kleding te kopen. "Bij verduurzaming hoeft niet alles tegelijk. Soms heb je daar de middelen ook niet voor. Maar je kunt wel stapje voor stapje nieuwe gewoontes ontwikkelen. Wij wonen bijvoorbeeld in een appartementencomplex en zijn daardoor voor sommige beslissingen afhankelijk van de vereniging en onze medeburen. Maar door regelmatig iets aan te kaarten, blijken er wel mogelijkheden te zijn. Zo zijn de buitenmuren van ons gebouw afgelopen seizoen beter geĆÆsoleerd."
Geloof en duurzaamheid horen bij elkaar
Voor Hanna zijn geloof en duurzaamheid onlosmakelijk met elkaar verbonden. "Ik geloof dat we als christenen de opdracht hebben gekregen om de ander lief te hebben en te zorgen voor de schepping. Maar het effect van overmatig gebruik van producten en grondstoffen, heeft juist negatieve gevolgen voor mens en natuur. Wanneer we met dat wat wij gebruiken de ander geen goed doen, dan strookt dit niet met waar God ons toe geroepen heeft."
Duurzaamheid en kerken
Juist kerken zouden daarom in de voorhoede van verduurzaming en zorg voor de schepping moeten staan, volgens Hanna. "Ik vind het fascinerend om te zien dat steeds meer kerken op dit vlak āwakker wordenā. Zoān 250 kerken hebben zich inmiddels aangemeld bij GroeneKerkenactie van Tear en Kerk in Actie. Sommige kerken spreken zich zelf heel actief uit naar hun eigen omgeving op dit vlak. Dat vind ik echt fantastisch. Tegelijkertijd zie ik ook kansen voor die duizenden kerken in Nederland die nog niets van zich hebben laten horen."
Op 5 oktober 2019 is Tear mede-organisator van Groen Geloven. Laat je inspireren door prikkelende speeches, ontdek de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en ontvang theologisch onderwijs over ecologische gerechtigheid. Groen Geloven is een initiatief van GroenGelovig en GroeneKerkenactie, georganiseerd door: Tear, ChristenUnie, Christelijke Hogeschool Ede, Kerk in Actie, de EO, A Rocha, Micha Nederland, CCA, Laudato Si werkgroep Nederland en CGMV.
Foto boven: Loudi Langelaan
Praatmee