cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kees van der Staaij
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 mei 2019 door Jeffrey Schipper

'SGP niet in fractie met FVD als ChristenUnie dat niet wil'

Forum voor Democratie (FvD) wil bij de Europese fractie waar ook ChristenUnie en SGP in zitten. Die zijn het daarover oneens, schreef NRC Handelsblad onlangs. SGP-leider Kees van der Staaij sprak vanmorgen over deze kwestie in Goedemorgen Nederland op NPO1.

"ChristenUnie en SGP hebben een gemeenschappelijk verkiezingsprogramma dat we beiden aan het vertellen zijn en van harte achter staan," maakt Van der Staaij duidelijk. "Hoe het zit met groepsvorming in de EU is een hoop gedoe. Elke groep heeft leden waarvan men zich afvraagt: 'Willen we daar wel bij horen?' Het CDA heeft dat met de Hongaarse premier Orbán en de Italiaanse ex-premier Berlusconi.

Voor de kiezer vind ik dat niet heel belangrijk. Het gaat met name om het inhoudelijke verhaal. Peter van Dalen, lijsttrekker van de eurofractie CU-SGP, heeft aangegeven dat hij groepsvorming met Forum voor Democratie niet ziet zitten. Voor ons als SGP is dat niet zo'n probleem. Het belangrijkste is dat we samen als SGP en CU een groep vinden waar we ons thuis bij voelen en ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken."

Van Dalen onderstreept nogmaals dat samenwerken met Forum wat hem betreft geen optie is. "De partij flirt met een Nexit, het klimaatprobleem wordt ontkent en de NAVO schijnt nog erger te zijn dan meneer Poetin. Daar wil ik verre van blijven. Samenwerking in één fractie met Forum is wat mij betreft dan ook een no-go." Hij is er net als Van der Staaij van overtuigd dat CU-SGP het gaat lukken om een groep te vinden waarin de twee partijen zich thuis voelen.

Lees ook: Wel of niet samen met Forum voor Democratie? ChristenUnie en SGP zijn het oneens.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

E
Maar de Deense Volkspartij en de NVA (Bart de Wever), daar zitten CU-SGP op Europees nivo ook bij in. Die partijen zijn even eurosceptisch en evenzeer tegen ongecontroleerde immigratie als FvD. Dat is dan weer geen probleem voor CU-SGP, maar de FvD moet buitengesloten worden. Ik vind dat hypocriet.