Terugluisteren: GerGem-predikant en directeur Stichting Opwekking discussiƫren over opwekkingsmuziek
"Ik merk aan reacties dat in opwekkingsmuziek emoties een grotere plaats innemen dan de inhoud van het lied," vertelt ds. J. M. D. de Heer tegenover Groot Nieuws Radio. De gereformeerde gemeente-predikant ging op de christelijke radiozender in discussie met Ruben Flach, directeur van Stichting Opwekking. Verkondigt de opwekkingsmuziek een versmald evangelie?
Vorige week stelde de dominee tijdens een lezing dat opwekkingsmuziek, muziek van Sela en Christian Verwoerd ābotsen met wet van prediking en evangelie." Volgens de predikant biedt de liedbundel "een warme deken om je heen, een gevoel van eigenwaarde. Ik ben niet tegen gevoel, maar wantrouw het wel. Als de emoties die je bij een lied ervaart weg zijn, wat blijft er dan over? Blijft dan het Woord over?"
'Terwijl ik me voorbereid op de Nationale Synode eind deze maand, word ik geconfronteerd met het feit dat eenheid nog heel ver weg is,' reageerde Ruben Flach via Twitter. 'We vinden van alles van elkaar, maar kennen elkaar nauwelijks. Ik word hier wel echt verdrietig van.'
Hij is het met de predikant eens dat "we niet alleen op emoties" moeten leven. Flach: āBovendien zijn de Psalmen ook emotieliederen, geschreven door David. Een man die in zonde viel en genade vond bij God. En al die dingen verwoord hij in de emotie van de Psalmen. Dat is prachtig. Emotie is wel degelijk een deel van ons leven en hoeft niet perse weggecijferd te worden.ā
"Emotie hoeft niet verzwegen te worden," onderstreept ds. De Heer. "Maar waar is de balans tussen emotie en inhoud? Door muziekkeuze en de verwoording in de Opwekkingsbundel vraag ik mij af of de balans te veel doorslaat naar de emotie. Als die balans zoek, komen jongeren niet uit bij de kern van het evangelie zoals die is ontdekt in de tijd van de Reformatie."
Flach zit in het panel van de Nationale Synode, een initiatief om eenheid onder Nederlandse christenen te stimuleren. "Eenheid moet een basis hebben," vindt De Heer. "Die is niet gebaseerd op een gemeenschappelijk gevoel, maar op een gemeenschappelijke overtuiging op basis van Gods Woord. Ook Paulus riep op tot eenheid en bezinning als hij dingen constateerde die een eenzijdig deel van de Bijbel belichten."
Praatmee