cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
De Heer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 mei 2019 door Patrick Simons

GerGem-predikant over opwekkingsmuziek, Sela en Christian Verwoerd: "Botst met prediking van Wet en Evangelie"

In Gorinchem vond dinsdagavond een lezing plaats over opwekkingsmuziek onder reformatorische christenen. Ds. J. M. D. de Heer, predikant van de gereformeerde gemeente Middelburg-Centrum, was één van de sprekers. Hij stelde dat opwekkingsmuziek, muziek van Sela en Christian Verwoerd “botsen met wet van prediking en evangelie." Dat tekent het Reformatorisch Dagblad op.

“Het leven is best ingewikkeld, mensen voelen zich vaak onbegrepen en eenzaam en zoeken naar troost. Dat biedt opwekkingsmuziek: een warme deken om je heen, een gevoel van eigenwaarde. Ik ben niet tegen gevoel, maar wantrouw het wel. Als de emoties die je bij een lied ervaart weg zijn, wat blijft er dan over? Blijft dan het Woord over?

Wie graag liederen meezingt van Sela of Christian Verwoerd, heeft “een geloofsbeleving die daar nauw op aansluit”, stelde de predikant. “Die botst echter met de prediking van Wet en Evangelie, van schuld en genade, van Adam en Christus. Hoe meer opwekkingsmuziek je geloofsleven stempelt, hoe meer je moeite krijgt met deze prediking.” De predikant wil “geen persoonlijk oordeel” uitspreken over mensen uit de opwekkingsbeweging. “Maar we moeten de muziek wel Bijbels toetsen. Welk godsbeeld komt erin naar voren? Klinkt Zijn heiligheid erin door en wat dat uitwerkt in een schuldige zondaar? Of gaat het om een God Die altijd voor je klaarstaat; Jezus Die zonder meer jouw zonden vergeeft?”

"Van harte stem ik in met de constatering dat sommige opwekkingsliederen erg eenzijdig zijn," reageert evangelist Arjan Baan via Facebook. "Ook ben ik het ermee eens dat je Godsbeeld erdoor vertroebelt kan worden en dat er teveel - ik-gerichte nummers zijn. Maar verschillende argumenten die gisteravond aan de orde kwamen waren ronduit slecht.

Er wordt gesproken over 'Zijn bloed dat ons schoon wast.' De liederen gaan er vanzelfsprekend van uit dat jij daar ook deel aan hebt.” Nou dat argument slaat mijns inziens kant noch wal, want dan kunnen we de helft van onze Psalmen ook schrappen. Neem bijvoorbeeld Psalm 27:7, 'zo ik niet had geloofd, dat in dit leven. Mijn ziel Gods gunst en hulp genieten zou, mijn God, waar was mijn hoop, mijn moed, gebleven? Ik was vergaan in al mijn smart en rouw'."

Ook op Twitter is het bericht opgevallen. Zo schrijft Jacob de Jong, predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Soest: "Nu ook een avond waar we net zo kritisch naar die mooie psalmen uit 1773 (en onze emoties daarbij) kijken. En daarna gaan we met z'n allen(!) snel achter een voor jongeren begrijpelijke psalmberijming staan. Dan laten we zien dat het ons om de ziel van onze jongeren gaat."

Arjan Baan besluit zijn betoog als volgt: "Zelf waardeer ik enorm een gezonde mix van Psalmen en Bijbelgetrouwe (opwekkings)liederen. Ik waardeer een broeder als Christian Verwoerd die echt verlangt om God te verheerlijken en mensen te bereiken met het Evangelie door middel van liederen. Hij bezingt echt geen goedkope genade. Zijn liederen getuigen van Gods heiligheid en de noodzaak van bekering en Alghele Overgave."

Lees ook: Blijft er na de emotie van een opwekkingslied niets meer over?


Opwekkingsmuziek
- Christian Verwoerd reageert op kritiek ds. De Heer: "Als dominee De Heer moeite heeft met zonde, zou hij dit lied moeten omarmen"
- CGK-predikant reageert op uitspraken ds. De Heer over opwekkingsmuziek
- Ds. De Heer verklaart kritiek op opwekkingsmuziek: "Acceptatie van deze muziek verloopt vaak via het gevoel"
- Evangelisch Nederland laat zich weer eens op de kast jagen door een refodominee
- Noodklok over reformatorische kerken: "Er gaan geen zielen verloren omdat ze een 'eenzijdig' opwekkingslied hebben gezongen"
Meer over Opwekkingsmuziek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Ik vind het een heel jammere gedachte dat het Reformatorische Dagblad dit als nieuws meent te moeten presenteren in een week waar een groot deel van de Nederlandse christenen rouwen om het verlies van Kinga Ban.