cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arnold Huijgen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

22 maart 2019 door Jeffrey Schipper

Ds. Henk-Jan Prosman vs. Arnold Huijgen: De religieuze retoriek van Thierry Baudet

"Thierry Baudet appelleert aan een wereld die er nooit is geweest. Soms gebruikt hij daarvoor religieuze terminologie. Veel christenen haken daarop in, omdat de wereld om hen heen steeds minder christelijk wordt," zegt theoloog Arnold Huijgen in het Radio 1-programma Dit is de Dag. "Deze kiezers vinden dat daar iets aan gedaan moet worden. Misschien kan Baudet daar met een bepaalde machtsfactor wat aan doen, is hun idee."

Na de verkiezingen is het duidelijk: Forum voor Democratie (FvD) is de grote winnaar. Ook onder christenen is de partij populair. Hoe kan dat? Wat trekt deze gelovigen tot de partij van Thierry Baudet? In Dit is de Dag een uitgebreid gesprek tussen de christelijke FvD stemmers Paul Bahlman en Henk-Jan Prosman èn de bezorgde theoloog Arnold Huijgen. Samen bespreken ze ook de uitgesproken religieuze retoriek die Baudet gebruikte in zijn overwinningsspeech.

"Het is niet zo dat ik verwacht dat Baudet het volk als een soort Mozes terug naar het christendom gaat leiden," maakt Paul duidelijk. Huijgen voegt toe dat Baudet zichzelf wel op die manier presenteert. "Hij heeft het over een rots waarop de zuil wordt opgetrokken. Die rots is Bijbelse beeldspraak voor de kerk. Ook heeft hij het over termen als 'zondvloed' en 'een geroepene'." Prosman merkt op dat Baudet tegen het christendom aanschurkt en en heeft daarover deze kritische beschouwing geschreven.

Paul: "De kracht van Forum voor Democratie is dat er eindelijk weer een groot en ideologisch verhaal wordt geschetst. Een verhaal om in te geloven." Volgens Huijgen delen christenpolitici als Kees van der Staaij (SGP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wel degelijk een visie met een in zijn ogen beter verhaal. "Baudet flirt met het christendom, maar volgens hem is zijn visie ook zonder het christelijke verhaal tot stand te brengen. Dat kan helemaal niet!"

Klik hier om het volledige gesprek terug te luisteren.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

D
En, Willem Fahner, als Baudet een keer uitglijdt is dat een reden voor u om er niet meer op te stemmen?! En... moet ons land niet geregeerd worden? Is het dan ook mogelijk om tot een regeerakkoord te komen als je ook jouw standpunten daarin verwerkt ziet? Het is o, zo makkelijk om kritiek te leveren en zelf aan de kant te blijven staan.