cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
vluchtelingen Lesbos
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 oktober 2018 door Jurrien en Janet ten Brinke

Jurrien en Janet ten Brinke starten hulpactie voor Lesbos: "Het lukt mij niet langer om weg te kijken"

Onder het motto ‘Lastminute Lesbos’ starten Jurrien en Janet ten Brinke, initiatiefnemers van Gastgezin voor een Vluchteling een hulpactie voor de vluchtelingen in kamp Moria op Lesbos. Wie een ‘lastminute Lesbos’ wil boeken op de site, kan kiezen uit een donatie, een handtekening of zich aanmelden als vrijwilliger. De actie is opgezet in samenwerking met Stichting Bootvluchteling.

Jurrien ten Brinke vertelt: “In Nederland kun je het gevoel krijgen dat de situatie onder controle is. We lezen niet meer wekelijks in de krant dat er een boot met vluchtelingen is gezonken voor de kust van Lesbos. De kinderen die met hun ouders aanspoelden op het strand, zitten namelijk nu al twee jaar onder onmenselijke omstandigheden in kamp Moria. In een interview met Artsen zonder Grenzen las ik dat de situatie er zo uitzichtloos is, dat zelfs kinderen zelfmoord proberen te plegen. Dat is toch afschuwelijk! Het lukt mij niet langer om weg te kijken.”

Europese slum
Jurrien: “Ik was daarom in onze herfstvakantie een paar dagen op Lesbos, niet om vakantie te vieren, maar om in kamp Moria met eigen ogen te zien hoe kinderen, tieners en ouderen aan de binnengrenzen van Europa daadwerkelijk onder mensonterende omstandigheden proberen te overleven. Met teveel mensen in een smerige sloppenwijk... een Europese slum. Kamp Moria staat symbool voor de vele sloppenwijken die ik wereldwijd heb bezocht, waar kinderen onvoldoende beschermt zijn. Waar vrouwen ‘s nachts een luier gebruiken omdat de kans bestaat verkracht te worden tijdens de route naar ‘t toilet. Waar jonge mannen 1,5 uur in de rij staan om voor het gezin een plastic tasje met wat brood te halen. Kinderen en jong volwassenen zichzelf snijden om de diepe pijn en trauma’s te verzachten. Op Europese grond, met Europese mensenrechten en verdragen, besloten in een inmiddels vuile vluchtelingendeal.”

99,- euro all-in voor een gezin
Samen met stichting Bootvluchteling heeft Jurrien een all-in hulppakket samengesteld. Bezoekers van de site www.lesboslastminute.nl worden opgeroepen om voor 99,00 euro een gezin te ondersteunen. Deze steun omvat psychosociale ondersteuning, medische zorg en school voor de kinderen. Daarnaast kunnen mensen zich aanmelden als vrijwilliger op Lesbos, en een handtekening achterlaten voor de Nederlandse politiek.

Klik hier voor meer informatie.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen