cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

13 september 2018 door Jeffrey Schipper

Forse kritiek op 'anti-abortus houding' Siriz (met 1,5 miljoen euro subsidie)

In chatgesprekken benadrukken medewerkers van Siriz vooral de eventuele spijt na een abortus, zo blijkt uit onderzoek van De Groene Amsterdammer. En dat terwijl Siriz 1,5 miljoen euro subsidie ontvangt om neutrale hulp te verlenen als je onbedoeld zwanger bent. 

Siriz is een van de twee landelijk erkende organisaties die professionele keuzehulp bieden aan vrouwen die ongewenst zwanger zijn. De Groene Amsterdammer schrijft over chatgesprekken waarin de christelijke organisatie sturend zou optreden. Het tijdschrift citeert uit een chatgesprek: ‘Stel dat je later als tachtigjarig omaatje terugkijkt op je leven, is dit dan ook de meest passende beslissing geweest?’ Dit zegt een Siriz-medewerker tegen een vrouw met abortusplannen.

Hoogleraar Ellen Laan, hoofd van de afdeling seksuologie en psychosomatische gynaecologie van Amsterdam UMC, reageert kritisch. "De hulpverlener is veel te sturend en begint direct over schuldgevoelens en psychische problemen op latere leeftijd, terwijl daar de hulpvraag niet over gaat." Bovendien blijkt volgens haar uit talloze onderzoeken dat vrouwen die een abortus hebben ondergaan niet méér psychologische problemen hebben.

Sociaal wetenschapper Jenneke van Ditzhuijzen onderschrijft dit in de Volkskrant. "90 procent van de vrouwen ervaart helemaal geen of nauwelijks spijt en heeft geen enkele behoefte aan steun bij het ‘verwerken’." Volgens haar is er juist sprake van een opluchting in plaats van een traumatische ervaring. Deze vrouw kan het weten, want zij promoveerde in 2017 aan de Universiteit Utrecht op een meerjarenonderzoek naar de psychologische effecten van een abortus.

Siriz is in 2010 afgesplitst van de Vereniging tot Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK). Sinds 2013 ontvangt de organisatie 1,5 miljoen euro per jaar. In de praktijk zijn de lijntjes tussen Siriz en VBOK kort. Siriz heeft een apart bestuur maar wordt grotendeels door VBOK gefinancierd. Siriz voldoet aan het HKZ Keurmerk voor kwalitatief goede zorg. De overheidsgelden die de organisatie krijgt moet ze besteden aan neutrale hulpverlening. Die wordt nu in twijfel getrokken.

De ervaringsverhalen op de website gaan voornamelijk over vrouwen of stellen die besloten ondanks hun twijfels een zwangerschap te voldragen. De Groene Amsterdammer constateert dat hulpverlening en het christelijke anti-abortusstandpunt in elkaar over lopen. PvdA-Kamerlid Lilian Ploumen vindt dit onacceptabel en komt met Kamervragen. "De overheid subsidieert op deze manier de pro-life-beweging en dat mag nooit de bedoeling zijn."

Ronald Zoutendijk, bestuursvoorzitter van Siriz. ontkent dat de organisatie sturend optreedt. "We wijzen op de mogelijkheid van abortus, erkennen de keuzevrijheid, maar brengen ook andere oplossingen ter sprake en de hulp die we bieden als ze het kindje houden." Hij benadrukt dat de uitgangspunten in de visie van Siriz overeenkomen met wat in de Wet afbreking zwangerschap staat vermeld.

Lees hier het volledige verhaal van De Groene Amsterdammer.

Lees ook: Christelijke organisatie ontkent sturende 'anti-abortus houding'.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
PvdA-Kamerlid Lilian Ploumen vindt dit onacceptabel en komt met Kamervragen.

"De overheid subsidieert op deze manier de PRO-LIFE-beweging

en dat mag NOOIT de bedoeling zijn."

[kapitalen zijn mijn "creatieve" bijdrage!]Nou, dat zeg je HEEEEL mooi!

Je bedoelt eigenlijk te zeggen:

jouw partij ondersteunt de "PRO-DOOD-beweging"!