"Geef depressieve mensen geen makkelijke antwoorden" - Rik en Jeffrey Podcast

We zijn vorige week opgeschrikt door het heftige bericht van voorganger Andrew, die jarenlang depressief was en een einde maakte aan zijn leven. In de CIP-podcast bespreken Rik en Jeffrey deze bizarre en trieste gebeurtenis.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Luister het fragment vanaf minuut 18:38
Jeffrey ziet er een grote les in voor ons christenen. “Ik dacht allereest: zo veel christenen gaan door een depressie en zien het leven niet meer zitten. Het feit dat hij een voorganger is, maakt het natuurlijk extra opvallend. Maar ik denk dat veel christenen depressie zien als een soort geestelijke dip waarin ze God niet meer ervaren; of als een fase waarin je meer moet sporten of meer moet bidden. Ik denk dat je daarmee echt het probleem onderschat. Want depressie is echt een ziekte. Als je meer geloof moet pompen om jezelf op te krikken, dan doe je die mensen tekort. De ziekte gaat dieper.”
Geestelijke staafmixer
Rik reageert erop. Hoewel heel veel christenen ongelofelijk veel kracht putten uit de beloften in de Bijbel, gelooft Rik dat dit anders kan worden als je depressief bent. “Er staan teksten in de Bijbel, zoals ‘verblijd je altijd in de Heer’, of ‘wees niet bevreesd’ 'maak je geen zorgen' – waardoor je kunt denken: zo moet ik me altijd voelen. Deze Bijbelteksten zijn waar, maar iemand met een depressie kan het niet opbrengen. Dit kan al snel leiden tot de gedachte: 'Ik faal, ik ben geen goede christen.' We moeten snappen dat die dingen in de Bijbel staan, maar depressie een ziekte is. Je kunt niet tegen mensen zeggen dat ze moeten stoppen om depressief te zijn. Het werkt niet om met een geestelijke staafmixer jezelf op te kloppen en zo ontworstelen uit depressiviteit.”
Rik geeft aan dat hij persoonlijk ook nooit gezien heeft dat iemand vanuit de diepste put van de top naar z'n leven is gegaan na een gebedje. Volgens hem overwin je depressie vooral door het uit te zitten. “Je moet gewoon wachten op nieuwe energie. Soms duurt dat langer. En soms blijft het zo lang uit, dat mensen uiteindelijk zelfmoord plegen.”
Jeffrey: “Zelfs als je in een hele fijne kerk zit en drie mooie kinderen hebt, kan dit dus gebeuren…” Rik: “Mensen denken dat ik altijd heel positief ben en mensen verwarren dat met de vervulling met de Geest. Maar depressiviteit is voor een groot deel aanleg, zoals positiviteit dat ook is.” Rik zegt dat er een ideaalbeeld hangt rondom het geloof dat je met God volledig gelukkig kunt zijn, zonder enige zorgen of tegenslag. “Ik denk dat als depressieve mensen dit soort getuigenissen horen, dat het hen juist een extra last geeft, in plaats van een lust."
Ik heb ook wel meegemaakt dat mensen gevoelig waren voor manische depressiviteit – en onder invloed van een charismatische spreker, stopten met medicatie. Eén persoon zat bij mij in de auto en we hadden een geprinte Van Gogh gehaald bij de kringloop. Hij dacht dat het een echte was en dat we achtervolgd werden door mensen die het wilden jatten. Ook was hij bang voor een bom onder de auto.”
Huiskringen
Jeffrey ziet nog een probleem ontstaan in de kerk bij mensen die depressief zijn: hen ontlopen. “Vaak weten we geen raad met zo’n persoon en dan geef je door te ontlopen een signaal af, van: je verhaal doet er niet toe.” Een mooie oplossing daarentegen, ziet Jeffrey ook. “De huiskring! Volgens mij is dat echt een redmiddel voor deze mensen. Ze komen in een veilige omgeving en dan kunnen ze ook lekker even hun verhaal kwijt.”
Rik concludeert: “Je moet depressie in de kerk als een ziekte zien, niet als iets waar je wel even uit ontworstelt door gebed. En don’t pray it away." Hij vindt gebed belangrijk, maar onderstreept dat gebed geen trucje is om negatieve gedachten 'weg te bidden'. "Zoek allereerst professionele hulp."
Luister het fragment vanaf minuut 18:38
Praatmee