Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Nieuws
23 augustus 2018
door
Dick van den Bos
"Bottenbley wilde het liever niet over homoseksualiteit hebben" - Rik en Jeffrey Podcast
John Lapré heeft kritiek op het optreden van Orlando Bottenbley in het tv-programma Kijken in de Ziel. Dominee Bottenbley zou om de homoseksuele brei heen gedraaid zijn, toen hem gevraagd werd of je met een homoseksuele relatie lid kan worden in zijn kerk. “Je zag aan hem dat hij het er niet over wilde hebben”, zegt Rik in de nieuwe Rik en Jeffrey Podcast. “Ik snap dat wel.”
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Luister het frament vanaf minuut 17:32
“Hij wilde de vraagstelling veranderen en lachte het een beetje weg. Uiteindelijk zei hij dat homo’s bij hem welkom zijn, maar hij wilde er niet concreet op ingaan”, merkt Jeffrey. Rik: “Bottenbley zei dat iedereen die als volgeling van Jezus wil komen, welkom is. 'God is bij iedereen met een transformatie bezig, ook in mijn (Bottenbley’s, red.) leven. We zijn allemaal mensen die hulp van de Here Jezus nodig hebben'.”
Duidelijkheid
Volgens Rik betekent dit antwoord maar één ding. “Elke kenner weet dat Bottenbley praktiserende homoseksualiteit niet goed vindt. Hij houdt zich alleen sterk op de vlakte. En dat vond John Lapré nogal vaag.” Jeffrey voegt eraan toe dat dominee Van Binsbergen in de uitzending veel duidelijker was, wat John Lapré ook sterk waardeerde. “Hij zei: als mijn zoon als homo uit de kast komt zou ik hem een knuffel geven en vertellen dat ik het moedig vind. Tegelijkertijd zou hij een homorelatie afkeuren. Lapré zei dat het in ieder geval duidelijk is – en dan weet je als homo waar je aan toe bent.”
Rik begrijpt de beweegredenen van Bottenbley goed. “Ik snap wel dat je niet voor honderdduizenden kijkers zo duidelijk wil zijn, je moet ook geen parels voor de zwijnen gooien. Je zag het ook bij de Trump-stemmers, die vaak niet tegen hun familie zeiden dat ze op hem gestemd hadden. Je voorkomt daarmee veel gedoe. Je zag ook aan Bottenbley dat hij het eigenlijk niet over dit onderwerp wilde hebben.”
Lastige discussie
“De achterliggende discussie is: hoe communiceer je als kerk je visie op homoseksualiteit naar buitenstaanders? Dat is lastig! Want wil je echt uitleggen aan een ongelovige hoe het zit met homoseksualiteit, dan heb je een heel lang gesprek nodig. In 1,5 minuut op tv, wil je je vaak niet laten verleiden om er op in te gaan. Ik snap Orlando dus wel.”
“Wat je bij christenen ziet is dat we A denken, maar B zeggen. We denken bijvoorbeeld: 'Eigenlijk moet je in Jezus geloven, anders loop je het grote risico om naar de hel te gaan.' Maar we zeggen tegen onze ongelovige vrienden: 'Ik wil dat jij ook ontdekt dat God leeft en een relatie met je wilt, want dat is zo mooi.' In het geval van Bottenbley is dat ook het geval. Hij zegt: 'We hebben allemaal de hulp van elkaar en van de Here Jezus nodig', maar in werkelijkheid vindt hij het uiteindelijk niet oké om praktiserend homo te zijn.”
“Bottenbley is bang om in een dikke fight te komen, en echt eerlijk zijn heeft toch geen zin", zegt Rik. Hij vervolgt: “Het is een moeilijk onderwerp en ik snap dat mensen er tegen zijn. Tegelijkertijd ken ik veel homo’s die gewoon behoefte hebben aan eerlijkheid en acceptatie. Misschien kun je het theologisch niet accepteren, maar je kunt op z’n minst wel eerlijk zijn. Wat je ten derde altijd kunt geven is liefde. Laat homo's ervaren dat je van hen houdt.”
Luister het frament vanaf minuut 17:32
Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »
Deel dit artikel op: