cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Kijken in de Ziel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 juli 2018 door Dick van den Bos

"HHK-dominee maakte veel indruk op tv" - Dick en Jeffrey Podcast

Coen Verbraak heeft voor zijn laatste serie ‘Kijken in de ziel’ twaalf religieuze leiders uitgenodigd, onder wie baptistendominee Orlando Bottenbley en HHK-dominee Floris van Binsbergen. In het programma verschijnen onder andere een hindoepriester, een rabbijn en imams. “Een unieke combinatie”, zegt Jeffrey in de CIP-podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.Beluister het fragment vanaf minuut 24.00

“Ja, het was erg leuk”, zegt Dick. “Ik vond Orlando Bottenbley ook erg leuk. Veel mensen waren best serieus, maar hij kon bijna niet op zijn stoel blijven zitten van enthousiasme.”

Gemeenschappelijks
Jeffrey: “Ik vond het ook leuk om naar te kijken. Voor mijn werk spreek ik alleen christenen, maar het is leuk om nu ook een rabbijn of een hindoepriester te horen.”

Jeffrey komt bij het zien hiervan tot de conclusie dat we allemaal iets gemeenschappelijk hebben. “Bottenbley doet bijvoorbeeld stille tijd om God te zoeken, maar ook die andere leiders hebben hun rituelen. Ik vraag me dan toch af hoe het zou overkomen als je niets met het geloof hebt. Het kan ook verwarring brengen.”

Overeenkomsten
Dick: “Dat is zeker zo. Er zijn erg veel overeenkomsten. Het is dan te hopen dat ze zien dat christenen toch meer liefde, blijdschap, vrede etc. hebben dan andere leiders. Dat het onderscheidend is. Ik zag dat wel bij Bottenbley, daar ging iets vanuit.”

Verplicht kijken
Jeffrey had Coen Verbraak gesproken vooraf, en hem viel iets opvallends op. Hij vroeg namelijk waarom we met z’n allen naar zo’n programma moeten kijken. We leven toch in een seculier land. “Verbraak zei: we zijn min of meer aan onszelf verplicht om hier naar te kijken, want in de wereld gelooft 80 procent in God. Als je je niet verdiept in die mensen, dan mis je de boot en begrijp je niet wat er op wereldniveau afspeelt. Het is onze verantwoordelijkheid. Erg leuk hij zo open was.”

“Je komt dat in de mediawereld niet vaak tegen dat mensen zo open zijn over het geloof”, zegt Dick. “Bijvoorbeeld een Jeroen Pauw of Twan Huys zijn heel anders. Mensen claimen alsof ze mensen van de wereld zijn, echte wereldburgers met een open mind, maar tegelijkertijd doen ze vaak neerbuigend over religie. Juist de progressieve ‘wereldburgers’. Terwijl geloof zo belangrijk is in de wereld. Je doet dan alsof je de wereld snapt, maar je mist een van de belangrijkste ingrediënten, namelijk het geloof.”

HHK-predikant
Jeffrey: “Ik vind het ook mooi dat ze bewust zochten naar een bevindelijk gereformeerde HHK-predikant. Ik ben benieuwd hoe zoiets gaat. Niet iedereen wil met een priester en een imam in de uitzending. Verbraak zei dat hij veel moeite moest doen en dat veel dominees meteen ‘nee’ zeiden, of niet eens reageerden. Hij vond het van moed getuigen dat er deze predikant wel wilde. Want Van Binsbergen heeft er niets bij te winnen, laten we eerlijk zijn!”

Indruk
En hoe vond Jeffrey dat hij het deed? “Ik vond hem echt indruk maken! Hij zat er met zelfvertrouwen. Hij had echt wat te vertellen. Dat heb ik minder bij mensen die religie vager beleven, zoals boeddhisten. Dan hoor je niet echt een boodschap. Bevindelijk-gereformeerde mensen staan ergens voor, en wat er ook gebeurt, hun principes blijven overeind.”

“Ik vind dat mensen die met kerkverlating te maken hebben ook eens met bevindelijk-gereformeerden moeten praten, hoe je je principes overeind houdt. Want dat is niet vanzelfsprekend.” Dick: “Je zag juist dat Verbraak hem erg respecteerde. Het was misschien niet zijn mening, maar Van Binsbergen heeft tenminste wel principes.”

Beluister het fragment vanaf minuut 24.00

Foto: Lilian van Rooij


Cvandaag podcast
- Cvandaag podcast: wat heeft de opkomst van evangelische megakerken te zeggen?
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Vluchtelingen moslims en niet moslims, welke kwamen uit Serajewo, die we hielpen, behoorden tot de eersten van de grote toestroom van ontheemden. Ze hadden altijd vreedzaam naast elkaar geleefd totdat..... Er bittere vijandschap kwam. We hoorden vreselijke verhalen van wederzijds geweld. De Koran beïnvloedt de identiteit van moslims. Zij hebben Mohammed als het ultieme voorbeeld. Christenen hebben Jezus als hun Koning. De Koran indoctrineert haat tegen joden, christenen en ongelovigen.

bijbel.startkabel.nl/forum/?id=5203