Worden christenen het slachtoffer van genderhysterie? - Dick en Jeffrey Podcast

In Engeland is een arts ontslagen nadat hij in het ziekenhuis geweigerd had een transgender-vrouw een vrouw te noemen, omdat zij in zijn ogen gewoon een man is. Dick en Jeffrey praten hierover door in de CIP Podcast. “Het wordt steeds extremer. Een kleine minderheid drukt volledig z’n eigen agenda door,” vinden ze beiden.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Luister vanaf minuut 10:52
Jeffrey licht het ontslag nog eens toe: “Het zou zijn gebaseerd op de equality-act, ingevoerd in 2010, om meer aan de wens van transgenders tegemoet te komen. Als zij aangeven een man of vrouw te zijn, weegt dat tegenwoordig zwaarder dan wat een medische controle zegt.” Deze arts wilde hier niet aan meedoen en heeft dit besproken met zijn leidinggevende, en daarop volgde ontslag.
Extremer
“Het wordt wel steeds extremer,” zegt Dick. “Je hoort wel heel veel mensen die door een afwijkend standpunt over homoseksualiteit of LHBT op straat worden gezet. Er is in Nederland veel te doen geweest over gewetensbezwaarde ambtenaren. In Amerika lopen ook rechtszaken, bijvoorbeeld tegen een bakker die geen taart wilde maken voor het huwelijk van een homostel. Het is overal bijltjesdag aan het worden.”
Hij vervolgt: “Tegelijkertijd kan je die ontslagen arts geen ongelijk geven, want biologisch gezien is de scheiding tussen man en vrouw vrij duidelijk. Heb je een y-chromosoom, dan ben je een man; heb je geen y-chromosoom, dan ben je een vrouw. De genderwetenschappen roepen anders en daar moeten we allemaal in meegaan.”
Angstcultuur
Jeffrey wijst op het artikel in The Daily Mail, waarin de arts ook aangeeft dat er een angstcultuur hangt in het ziekenhuis. “Mensen durven niet meer te spreken over zwangere vrouwen, maar over zwangere mensen. Anders zou je die mensen kwetsen. Wel opvallend, toch?” Dick: “Ja, waanzinnig! Je zag het afgelopen jaar natuurlijk ook bij de NS, waar het idee werd geopperd om geen dames en heren meer te zeggen.”
Dick gaat verder. Hij verwijst naar een interview met Hugo Bos – niet van het parfumnetwerk, maar van Gezin in Gevaar - die afgelopen week plaatsvond. “Hij zei: ‘Je geweten gaat spreken als je dingen doet die tegen de bijbel in gaan. LHBT’ers voelen dat ten diepste ook wel, daarom gaan ze zich overschreeuwen en willen ze niet geconfronteerd worden met mensen die hier anders over denken.’ Andersdenkenden zeggen dingen die gevoelig liggen, dus die willen ze het liefst uit de weg hebben. De strijd gaat nog veel harder gevoerd worden, denk ik. Bij Esther en Daniël zag je ook dat ze grote consequenties zagen door niet te buigen. Maar uiteindelijk verhoogde God hen wel.”
Andere kant
Jeffrey belicht ook de andere kant van het verhaal. Het feit dat kerken niet altijd goed geweest zijn voor LHBT’ers. “Het is denk ik een tegenreactie tegen de kerken. Als mensen zich gediscrimineerd voelden door de kerk, dan is het begrijpelijk dat ze denken: nu zijn ze in de minderheid, nu kunnen wij zeggen wat we graag willen.”
Dick: “We hebben er als kerk misschien ook wel een 'superzonde' van gemaakt, bijvoorbeeld ten opzichte van roddelen, wat meer geaccepteerd is. Het is belangrijk om als kerk, naast je principes, liefdevol te zijn, juist ook voor homo’s en transgender die met hun geaardheid worstelen.”
Jeffrey vindt desondanks wel dat het erg groot gemaakt wordt. “Het gaat hier om een minieme minderheid. Die ontslagen arts heeft in zijn hele leven maar een keer een transgender behandeld. Nog niet eens een procent van de mensen heeft die gevoelens. Het sluit aan bij wat minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) van D66 heeft gezegd: ‘onnodige geslachtsregistratie willen we beperken.’ Toen is SGP’er Bisschop uit zijn plaat gegaan. Hij vond het genderhysterie en een aanval tegen de scheppingsorde. Hij zegt: ‘Het kabinet, dat zegt te staan voor ruimte om je privéleven in te richten, bestormt dat nu. Ze willen stereotype beeldvorming doorbreken'.”
Geen campagne
Dick en Jeffrey begrijpen zijn frustratie. Dick: “Toen ik tien was en iemand liep in vrouwenkleding terwijl hij man was, dan vond je dat toch heel raar? We doen met z’n allen nu of het heel normaal is.”
Jeffrey: “In Genesis staat dat God de man en de vrouw heeft geschapen. Mensen willen weg van de Bijbelse scheppingsorde en willen hun liberale agenda doordrukken.”
Voor de duidelijkheid benadrukt Jeffrey dat het geen campagne is tegen transgenders. “Het gaat er vooral om dat een kleine minderheid niet zoveel zou moeten bepalen. Anders gaat het ten koste van de vrijheid van meningsuiting en uiteindelijk onze democratie!”
Luister vanaf minuut 10:52
Praatmee