cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
verwarring
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

05 juli 2018 door Jeffrey Schipper

"Erken dat christenen verschillend denken en dé waarheid soms niet bestaat" - Rik & Jeffrey Podcast

"De verschillende kerken baseren allemaal hun theologische gedachtegoed op de Bijbel, terwijl we dezelfde Bijbel hebben," schreef een verwarde refojongere onlangs in het Reformatorisch Dagblad. Hij is verward door de vele verschillende opvattingen onder christenen. Rik & Jeffrey bespraken zijn verwarring in de nieuwe CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 26:30

"Het is mijn ervaring dat in de gereformeerde gezindte de verschillen tussen kerken en christenen meer nadruk krijgen dan de dingen die ons samenbinden," merkt de briefschrijver op in het RD. De auteur is een twintiger en afkomstig uit één van de reformatorische kerken. "Het verwart mij dat er zo veel verschillende opvattingen zijn over onderwerpen als de toe-eigening van het heil, of over wanneer je mag aangaan aan het heilig avondmaal."

Rik trekt het breder dan alleen de reformatorische gezindte. Hij gebruikt daarvoor verhaaltje. "Stel je voor dat je je ongelovige buurman meeneemt naar een GerGem kerk, waar het toch redelijk veel hel en verdoemenis is – dat staat ook in de Bijbel natuurlijk. Vervolgens neem je die persoon vanuit die kerk mee naar een pinksterkerk waar het meer happy clappy is en ‘God houdt van je’. En vervolgens zeg je tegen die persoon: de christenen in deze twee kerken geloven echt precies – maar dan ook echt precies! – in dezelfde God.”

“Dat komt dan toch vreemd over bij je buurman. Hij heeft namelijk in die twee kerken toch twee compleet verschillende ervaringen gehad. Dat is extreem verwarrend, voor iemand die niet christen is. Maar ook voor iemand die wel christen is.”

Hoe kunnen we hier zo goed mogelijk mee omgaan? Jeffrey deelt twee handreikingen. "Leer de christen met wie je in gesprek bent kennen door in gesprek te gaan. Begin niet bij één van de christelijke standpunten waarover je van mening verschilt, maar wees geïnteresseerd in het levensverhaal van die ander. Dan ontdek je hoe iemand tot een bepaald inzicht is gekomen.

Ten tweede zouden we moeten erkennen dat er op veel gebieden niet één waarheid is. De enige waarheid die ik in de Bijbel lees is dat Jezus de weg, de waarheid én het leven is. Over kwesties als het heilig avondmaal en de doop wordt verschillend gedacht. Het is goed om elkaar te laten aanscherpen door de vele verschillende inzichten die over alle theologische kwesties bestaan, maar er is niet één waarheid. Dat moeten we leren accepteren."

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 26:30


Cvandaag podcast
- Verkiezingsprogramma ChristenUnie: wat valt er op? Beluister de Cvandaag podcast
- Zijn we Gods plan met Israël kwijtgeraakt en wat houdt dat plan in?
- Cvandaag podcast: Jaap Bönker en Kees van Velzen over Gods plan met Israël én de Arabieren
- Jan-Willem Grievink wijst in Cvandaag podcast op 'anti-Israëlpolitiek' VN
- Jan-Willem Grievink wijst op 'hoogmoed' christelijke klimaatactivisten: "Moderne kruisvaarders"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Gelukkig is er inderdaad één onomstotelijke waarheid: Jezus is de Weg, de Waarheid en het leven! Fijn dat jullie dat benadrukken. (Ik beluister de podcasts niet, maar ga af op het artikel). En als het goed is, is die waarheid in alle kerken-met-de-Bijbel te horen. Jezus verbindt! Verder mag je verschillende meningen hebben over bijzaken. God houdt van veelkleurigheid! Het is juist verrijkend om met andere Bijbelgelovigen kennis te maken. Allemaal hebben ze iets goeds en iets verkeerds. Net als wijzelf....