cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Erdogan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

27 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom verkiezingszege Erdogan voor iedere christen slecht nieuws is - Rik & Jeffrey Podcast

President Erdogan kan de komende vijf jaar aan de macht blijven in Turkije. Na de verkiezingszege van afgelopen zondag is hij machtiger dan ooit tevoren. Op het eerste gezicht lijkt dit voor christenen geen relevant thema te zijn. Rik & Jeffrey leggen in de nieuwe CIP Podcast uit waarom dit wél relevant is.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 1:45

"In de kerk horen we het vaak: 'Als christenen voeren we geen fysieke, maar een geestelijke oorlog'. Daar moest ik aan denken nadat Oostenrijk onlangs besloot om zeven radicale moskeeën te sluiten. De Turkse president sprak vervolgens hardop zijn vrees voor een geestelijke oorlog uit. 'Ik vrees voor een heilige oorlog tussen het kruis en de halve maan,' gaf Erdogan als waarschuwing mee. Radicale moslims kunnen met deze uitspraak aan de haal gaan. Erdogans opmerking is levensgevaarlijk."

"Terwijl Erdogan zich opwindt over het sluiten van moskeeën waar een haatdragende boodschap wordt verkondigd, zijn de afgelopen jaren in zijn eigen land tientallen kerken gesloten," gaat Jeffrey verder. "Het ministerie van Financiën heeft vorig jaar het eigendom van deze kerken, kloosters en begraafplaatsen overgedragen aan het Turkse presidium voor godsdienstzaken (Diyanet). Zo wordt de vrijheid van godsdienst de nek omgedraaid."

Ook roert de president zich op de plek waar vroeger de tempel van koning Salomo stond: de Tempelberg. In 1967 heroverde Israël Oost-Jeruzalem, inclusief de Tempelberg, op Jordanië. Het beheer van de Tempelberg - uitgevoerd door een islamitische organisatie - droeg Israël weer direct aan Jordanië over. Jeffrey: "Erdogan heeft ook opgeroepen tot het 'ontjoodsen' van Jeruzalem. Zijn droom is dat Jeruzalem - dé heilige stad voor veel Joden en christenen - een islamitisch bolwerk wordt."

Rik plaatst een belangrijke kanttekening. "Het aparte is dat het er in islamitische landen beter aan toe gaat wanneer er een dictator aan de macht is. Nadat in Irak en Libië dicators zijn afgezet zijn deze landen een nog grotere puinhoop geworden. Blijkbaar is het soms beter dat een leider met harde hand een land regeert."

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Luister naar dit fragment vanaf 1:45


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Het is bizar dat er gezegd wordt dat de democratie het heeft gewonnen. Vele duizenden onschuldige burgers zijn door Erdogan opgesloten en tientallen kerken gesloten. Het is ook een teken aan de wand voor Nederland, dat zoveel Turken in ons land blij zijn dat Erdogan kan blijven. Hij heeft alle macht aan zich getrokken en regelt zelf de rechtsspraak. Dit is ongehoord en het tegendeel van democratie! Onbegrijpelijk dat mensen in ons land dat goed vinden.