"Evolutie is lastig te combineren met een historische Adam" - CIP Podcast

Iedere woensdag bespreken Rik & Jeffrey in de CIP Podcast de meest noemenswaardige nieuwsberichten uit de christelijke wereld. Deze week spreken ze onder andere over de 48ste Pinksterconferentie Opwekking die 75.000 bezoekers trok, christelijke wetenschappers die zich distantiëren van een interview met Willem Ouweneel en de trouwpreek voor prins Harry.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Opwekking
Een bezoekersrecord voor Opwekking. Zo'n 75.000 bezoekers kwamen naar de pinksterconferentie in Biddinghuizen. Rik bespreekt een aantal succesfactoren. "Goede kwaliteit. Je zult bij een samenkomst van Opwekking niet snel weglopen en denken: ‘Ik had beter in bed kunnen blijven liggen.’" Jeffrey: "Het is knap dat sprekers - die bijna ieder jaar terugkeren - er altijd weer in slagen om iets nieuws te vertellen en harten te raken."
Rik: "Ook wordt er heel wijs omgegaan met de heikele thema’s waar christenen makkelijk ruzie over maken zoals evolutie, homoseksualiteit en gebedsgenezing. Daar weet men handig op in te spelen." Opwekking zorgt er volgens Rik ook voor dat je je als christen gewoon trots voelt vanwege het feit dat je gelovig bent. "Dat het ook gewoon leuk is om christen te zijn. Cool. Stoer. Vet. Gaaf. Dat is zoals ik het ervaar. Dat je geen christengekkie bent."
"Waarom geloven mensen in de evolutietheorie? Omdat ze elkaar napraten," zei Willem Ouweneel vorige week in een interview met het Nederlands Dagblad. Een groep christelijke wetenschappers reageerde door middel van een ingezonden brief in het Nederlands Dagblad op het interview met Ouweneel. "Wij betreuren de keuze die hij maakt om evolutie categorisch af te wijzen, maar respecteren zijn theologische beweegredenen. We zouden graag zien dat dit respect wederzijds is."
"Je kunt aan de ene kant prima vanuit de wetenschap beredeneren dat we hier allemaal zijn vanwege miljarden jaren evolutie," zegt Rik naar aanleiding van het evolutiedebat. "Ook al is dat vaak moeilijk voor te stellen. Ik acht het niet onmogelijk dat als je miljarden jaren kleine aanpassingen hebt in de natuur, op een dag Rik voor je staat. Natuurlijk kan zoiets. Ook al is dat je moeilijk voor te stellen. Maar zoveel dingen die we ons moeilijk kunnen voorstellen gebeuren. Denk in negatieve zin aan Auschwitz… Of in positieve zin aan het feit dat mijn vrouw met mij wilde trouwen.
Maar aan de andere kant, als je als christen de Bijbel letterlijk leest dan wordt die evolutietheorie natuurlijk nogal lastig. Evolutie is gewoon lastig te combineren met de historische Adam. In evolutie is de mens het product van miljoenen jaren evolutie terwijl Jezus Adam en Eva in het ‘begin van de schepping’ plaatst (Marcus 10:6). Heeft Jezus dan per ongeluk een paar miljoen jaar ingeslikt? In de evolutie is de mens geëvolueerd en niet zoals de Bijbel zegt geformeerd uit stof en uit de rib van een man. Als je in den beginne met een cameraploeg van SBS6 bij God had gestaan dan had je dat gezien in den beginne. Toch? In evolutie is de dood er altijd al geweest. Terwijl het volgens orthodoxe christenen pas haar intrede deed na de zondeval van Adam en Eva.
Het punt van Willem Ouweneel is ook dat zowel Jezus als Paulus de eerste hoofdstukken van Genesis heel letterlijk namen. Adam en Eva, de zondeval, de zondvloed. Maar als je evolutionisten mag geloven hadden zij het fout. Wat laat dat over van de rest van de Bijbel? Want als Jezus en Pauslus het niet bij het rechte eind hadden rondom Adam en Eva, de zondeval, de zondvloed. Waarom zou je de rest van wat er in de Bijbel staat dan nog langer lezen zonder daar een hele grote dikke korrel zout aan toe te voegen? Dat is waar het hier ten diepste om gaat."
Prins Harry
De Britse prins Harry en Meghan Markle zijn getrouwd. Ze gaven elkaar het jawoord tijdens een ceremonie in St. George's Chapel in Windsor. Wereldwijd is er enthousiast gereageerd op de indrukwekkende trouwpreek, gehouden door bisschop Michael Curry. Zo verscheen op de site van de NOS een preekfragment.
"Ik kom in mijn eigen omgeving niet verder dan 'preken' tegenover de huiskring van mijn kerk die iedere week bij ons thuis samenkomt. Michael Curry heeft voor miljoenen mensen kunnen vertellen over de belangrijkste twee geboden: God en je naaste liefhebben als jezelf. Ook kreeg hij de ruimte om te vertellen over de liefde van Jezus. In een geseculariseerde tijd als deze is dat heel bijzonder."
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.
Praatmee