cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Cocky Drost
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

28 februari 2017 door Hendriëlle de Groot

Seks voor het huwelijk: dit vindt relatiecoach Cocky Drost ervan

Seks voor het huwelijk: mag dat wel of niet? De vraag is haast zo oud als het christendom zelf. Het is in deze tijd niet meer zo vanzelfsprekend om te wachten. Wat als je zeker weet dat je de ‘ware’ gevonden hebt en je de aantrekkingskracht niet kunt weerstaan? Is seks voor het huwelijk ‘zonde’ of vindt God dat eigenlijk helemaal niet zo erg? De Bijbel is daar tenslotte niet heel duidelijk over.

cvandaag Premium logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door cvandaag Premium lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

We spraken erover met Cocky Drost, relatiecoach. Ze schreef het boek ‘Ik wil heel dicht bij je zijn’ over hoe belangrijk seks in een relatie is en hoe je daarin kunt groeien. ,,Ik vond het doodeng, dit boek. Toen het binnenkwam, durfde ik er niet eens goed in te bladeren. Wat heb ik geschreven? Hoe kan ik als normaal mens pretenderen dat ik het allemaal weet? Een vriend zei: ,,Maar Cocky, je hebt geen Bijbel geschreven. Ze mogen er ook gewoon uit halen wat ze eruit willen halen.”

In de christelijke wereld wordt seks voor het huwelijk vaak gezien als iets ‘zondigs’. Pas als je in het huwelijksbootje bent gestapt, mag je toegeven aan je lusten en verlangens. ,,De dominee kon daar heel verheven over praten”, herinnert Cocky zich uit haar eigen jeugd. ,,Seks in het huwelijk, dat is goed. Maar daarbuiten is het zondig. Pas als je getrouwd bent, mag je gehoor geven aan je seksuele gevoelens. Maar vaak werd ook verzwegen dat je seksuele gevoelens kunt hebben. Ik kan mij niet herinneren dat ooit iemand heeft gezegd dat het normaal was, dat je bijvoorbeeld naar een film keek met een erotische scene. In boekjes werden tips gegeven als ‘zorg ervoor dat het niet te romantisch wordt in je kamer, dat je niet te lang met z’n tweeën bent en doe de deur niet op slot.”

Maar seksuele gevoelens heb je niet voor niets, zegt Cocky. ,,Je bent niet per ongeluk uitgerust met een seksueel systeem. Het is heel normaal dat je je aangetrokken kunt voelen tot iemand of dat je je opgewonden voelt.”

Los van de vraag of seks voor het huwelijk mag, is het wachten op die ene, speciale persoon toch van waarde, ook biologisch gezien. ,,Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat seks ook in de hersenen wat losmaakt. Als je in die overgave zit, jezelf kwijt raakt en er helemaal in opgaat, dan gebeurt er wat in het limbisch systeem. Er komen hormonen vrij, waardoor je jezelf emotioneel gezien aan de andere persoon gaat binnen. Dat geldt vooral voor de eerste persoon met wie je dat beleefd hebt.”

Verbinding
Vooral vrouwen zijn gevoelig voor die verbinding, mannen in mindere mate. In de gastlessen die ze geeft in klassen, besteedt ze daarom ook aandacht aan wat seks emotioneel gezien met je doet. ,,Ik vind het belangrijk dat jongens zich realiseren: dit doe ik met een meisje. En de meiden: weet wanneer je je geeft.” Ze ziet in de praktijk dat meerdere sekspartners jongeren enorm onzeker kunnen maken. ,,Ze vragen zich af: is de seks met de ander beter? Veel jongeren groeien op met seks binnen handbereik, maar ik wil het ook van een andere kant aanvliegen.”

De meest prangende vraag die iedereen wel beantwoord wil zien, is of het mag, seks voor het huwelijk. Ze laat zich niet verleiden daar expliciet antwoord op te geven. ,,Ik vind het zo iets ongelooflijk persoonlijks. Ik vind juist dat het mijn taak als relatiecoach is om mensen niet te veroordelen, voordat ik weet wat er in hun hart leeft. Dat wil ik mijn dochters en mijn zoon ook meegeven. Wil ik mijn dochters leren dat seks voor het huwelijk slecht is? Nee, maar ik wil wel dat ze weten dat ze de exclusieve liefde van een man waard zijn.”

Ze wil jongeren aanmoedigen om zelf te gaan onderzoeken wat van God ‘mag’ en wat hun eigen religieuze standpunt is. Het gesprek aangaan over seks is belangrijk, al tijdens de verkeringstijd. ,,Bij een gesprek over seks gaat het ook om relaties en de plek die seks daarin heeft. Ik denk dat mensen steeds moeilijker een echt diepe relatie aan kunnen gaan. Onbaatzuchtig, waarbij je offers moet brengen. Ik merk dat ze het moeilijk vinden om zich vast te leggen, zich te binden. Hoeveel stellen scheiden er wel niet na een jaar huwelijk? Jonge stellen vinden het moeilijk.” 

En als het dan eindelijk zo ver is, zijn er twee belangrijke ‘voorwaarden. ,,De eerste voorwaarde voor seks, ook in het huwelijk, is dat je je echt veilig voelt. Je durft emotioneel naakt te zijn. Je geeft vertrouwen, je krijgt vertrouwen. Het tweede is dat je je realiseert dat seks niet puur voor het genot is, maar ook een verbintenis tussen twee mensen.”

Het gesprek aangaan over seks            
Ze rondt af door een aantal tips te geven aan ouders, die met hun kind het gesprek aan willen gaan over seks. ,,Praat niet alleen over seks, maar over de hele relatie. Zo laat je zien dat seks iets is wat bij een relatie hoort. Alleen maar een preek houden over seks, zorgt er denk ik voor dat er afstand ontstaat tussen ouders en kinderen. Wat enorm goed werkt, is dat je het drempelverlagend doet. ,,Die gevoelens heb ik zelf ook. Wat is dat fijn, maar soms ook lastig, hè.” Als je doet alsof jij immuun bent voor seksuele prikkels, dan ben je ze kwijt.”

God erbij halen kan ook negatief uitpakken. ,,Een van de meest manipulatieve zinnen is ‘daar doe je de Heere verdriet mee’. Zeker in de strijd om door te zetten dat het kind geen seks voor het huwelijk mag hebben.”

Zelfkennis is belangrijk. ,,Als je als ouders niet wilt dat je kind seks voor het huwelijk heeft, vraag jezelf dan af: waarom wil je dat pertinent niet? Het is belangrijk dat je daar eerlijk over bent tegenover jezelf. Is het een oprecht geloof dat je de Heer verdriet doet? Ben je bang dat je kind zwanger raakt? Legt uit waarom je iets vindt en houd ruimte voor een open gesprek. En praat zeker niet alleen anderen na. Deel wat je zelf meemaakt. Je hoeft het als ouders ook niet precies te weten. Echt niet.”

Bestel het boek van Cocky Drost hier.

cvandaag Premium logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor cvandaag Premium

Je las net een gratis cvandaag Premium artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Seks
- Zelfbevrediging als christen: goed of fout?
- Vrouwen uit refowereld bespreken openlijk hun seksleven
- 3 leugens die christenen geloven over seks
- Waarom seks voor het huwelijk geen goed idee is
- Christelijke 'Franca Treur' ziet groot taboe op seksualiteit in reformatorische kring: "Ik kon nergens terecht met mijn gevoelens"
Meer over Seks »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wat een halfslachtigheid in dit artikel, luister een naar voorgangers als John Piper. Je dient er niemand mee om niet zo duidelijk als de Bijbel zelf te zijn. Als je Christus echt kent als de Heer van je leven dan wil je ook zijn gezag erkennen op dit terrein. En als je dat niet doet brengt dat alleen aar narigheid en geen zegen en geluk.