3 leugens die christenen geloven over seks

Dagelijks leven20 september 2016 Leenard Kanselaar
seks vloer

Dit artikel gaat over leugens die christenen geloven over seks. Aanleiding voor deze blog is de eerlijke coming-out van Joshua Harris. Kent u hem nog? Hij schreef het boek ‘Ongekust en toch geen kikker’ waarin hij vertelt dat het beter is om te wachten met alle vormen van seksuele intimiteit voor het huwelijk. Nu komt Joshua Harris terug van deze boodschap. Hij beseft dat zijn boek negatieve impact heeft gehad. Via zijn website kunnen mensen die gekwetst zijn hun verhaal delen en met toestemming publiceert Joshua deze reacties.

Dit boek is eind jaren ’90 het hoogtepunt van de ‘Ware liefde wacht’ beweging, met als boegbeeld Rebecca st. James. De tijd van reinheidsbeloftes die je bevestigde met een ring om je vinger en brieven schrijven aan je toekomstig echtgenoot die je nu nog niet kende. Want, ware liefde wacht, tot je de ware ontmoet.

Deze periode heeft er voor gezorgd dat we binnen christelijk Nederland de volgende leugens zijn gaan geloven over seks.

Leugen 1: Alle vormen van aanraking leiden tot seks
Als zoenen start, stopt praten. Althans, dat denken mensen. Want alle vormen van fysieke aanraking leiden tot seks. Op die snelweg mag je je niet zomaar begeven. Het kan aan mij liggen, maar van handje-handje lopen en een zoen beland je nog niet zomaar in bed.

Voor het huwelijk moet alles onderdrukt worden en na het trouwen mag opeens alles, dat lijkt mij ongezond. Alsof je van het rijden in een woonerf, je opeens op de snelweg mag begeven. Of na het besturen van een snorfiets plotseling in een Ferrari rijdt. Praten in de kerk over seks is alsof we in de showroom staan met een Ferrari inclusief alle opties naast ons, maar dat we aan geen enkel knopje mogen zitten. Want stel je voor dat…

Voor het huwelijk moet alles onderdrukt worden en na het trouwen mag opeens alles, dat lijkt mij ongezond.

Laat het duidelijk zijn, ik geloof in de kracht van wachten met geslachtsgemeenschap binnen het huwelijk. Maar er zit ontzettend veel tussen geslachtsgemeenschap en je eerste zoen wanneer je trouwt. Alles wat hier tussenin zit noemen we seks. Maar wat mag dan wel, wat mag niet? Ik geloof dat dit voor iedereen verschillend is. Dat je daarin je eigen grens mag ontdekken en dat praten met je partner en met God hierover ontzettend belangrijk is.

Wat ik wel geloof is dat binnen een gezonde relatie geest, ziel en lichaam naar elkaar toe groeien. Zoals je na twee weken in een relatie nog niet je diepste geheimen op tafel legt, lig je ook niet na diezelfde periode al met elkaar te vrijen.

Leugen 2: Seks voor het huwelijk is onvergefelijk
Ik kan me de tienerclubavond over seksualiteit nog wel herinneren. De spreker had twee vellen papier aan elkaar gelijmd en iemand anders mocht die los trekken. Zo werkt seks, werd mij verteld. Je plakt het aan elkaar en als je dat weer los probeert te trekken, raak je onherroepelijk gescheurd.

Dit soort voorbeelden worden vaak gebruikt om de schadelijke gevolgen van seks voor het huwelijk te beschrijven. Als je het weggeeft is het onherstelbaar. Kapot. Je bent beschadigd. Een afgelikte postzegel. Niets meer waard. En daarachter schuilt deze leugen: je waarde is gekoppeld aan je seksuele reinheid. Het is de barometer of we geestelijk wel okay zijn of niet. Helaas, dit is niet de boodschap van vergeving, genade, waardigheid en een nieuw begin die we van Jezus horen.

Ik zat onlangs bij een preek waarin gezegd werd dat seks voor het huwelijk hoererij is. Dat wanneer je jezelf weg geeft, je een stuk van je hart verliest wat je nooit meer terug kunt krijgen. Alsof er geen hoop meer voor je is. Je bent onherstelbaar beschadigd. Iets wat je eerst had is opeens…. Foetsie. Weg. In a split second. Maar bepalen je fouten uit het verleden dan blijvend je toekomst?

Ik zat onlangs bij een preek waarin gezegd werd dat seks voor het huwelijk hoererij is. Alsof er geen hoop meer voor je is.

Nee, dat geloof ik niet. Want dit is de waarheid: het maakt niet uit wie je bent of wat je gedaan hebt en hoe donker je seksuele verleden is. Jouw waarde is gekoppeld aan Jezus. Ja, ons verleden zal altijd invloed op ons hebben, maar het hoeft niet onze toekomst te bepalen omdat we een God dienen die gericht is op herstel, verlossing, vergeving, genade en liefde.

Leugen 3: Je moet je hart beschermen
Ja, hier ben ik het mee eens. Maar er is een schaduwzijde. Waar ligt de grens tussen noodzakelijke bescherming en onkwetsbaarheid? Zonder je hart te geven in een relatie dooft deze uit als een nachtkaars. Kwetsbaarheid is de weg naar ons hart zodat we gekend worden. En alleen maar je hart beschermen heeft schadelijke gevolgen. C.S. Lewis zegt hierover:
‘Heb iets lief en je hart zal zeker schade oplopen en mogelijk gebroken worden. Als je er zeker van wilt zijn dat het intact blijft, geef het dan aan niemand. (…) Berg het veilig op in je doodskist of sarcofaag of je egoïsme. Maar in die kast – veilig, donker, bewegingsloos, zonder lucht – zal het veranderen. Het zal niet gebroken worden, het zal onbreekbaar worden, ondoordringbaar en onontbindbaar’.

Niet liefhebben veroorzaakt uiteindelijk méér pijn dan het risico nemen om lief te hebben.Er is geen liefde zonder kwetsbaarheid. En een relatie is een prachtige manier om hierin te oefenen. Natuurlijk heb je daarin de fijngevoeligheid en wijsheid nodig om je hart, jezelf en je emotionele welzijn te beschermen. Want relaties kunnen kapot gaan. Dat doet soms pijn, maar tegen die pijn kunnen we ons hart niet beschermen. Dat is de prijs van een gebroken wereld. Dit citaat van Lewis herinnert mij eraan dat niet liefhebben uiteindelijk méér pijn veroorzaakt, dan het risico nemen om lief te hebben.

Maagdelijkheid
En dan nog even dit… Volgens Tim Keller is een afgod iets wat in wezen goed is, maken tot het ultieme. Het lijkt erop dat dit gebeurt binnen sommige kerken rondom maagdelijkheid. Iets goeds verheffen tot iets heiligs. Dat gebeurt wanneer er een cultuur is ontstaan waarin mensen niet meer eerlijk durven te vertellen dat ze onder de hoge reindheidslat zijn doorgelopen, in plaats van erover heen te hebben gesprongen. Dat gebeurt wanneer we mensen vanaf een podium vertellen dat het verlies van je maagdelijkheid blijvende schade oplevert. Oh ja, ze kunnen wel vergeven worden. Maar… Je weet wel. Je waarde wordt minder. Je blijft een beschadigd persoon.

Zo, de hoge woorden zijn eruit. Dit zijn de 3 leugens die christenen geloven over seks. Ik besef dat een blog schrijven over dit onderwerp binnen de christelijke scene nogal een heet hangijzer is. Dus reageer en deel je mening en ervaringen. Ik ga hier graag het gesprek over aan.

Praatmee

Beluister onze podcast

#322 Patrick & Jeffrey over David de Vos, de Trump-bijbel en een opvallende arrestatie
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Halsema
Dagelijks leven

Burgemeester Halsema te gast bij Mozaiek020 over 'Geloven in de stad'

Zondagochtend 7 april vond de vierde ochtend plaats van de serie van vijf in de jonge Amsterdamse kerk Mozaiek020. Deze keer werd Femke Halsema, Burgemeester van Amsterdam, warm verwelkomd in een volle zaal waar zij in gesprek ging met voorganger Joë

Mercy Ships
Nieuws

Logistieke rol Nederland groeit fors in wereldwijde werk Mercy Ships

Het logistieke werk van het Mercy Ships European Distribution Center (EDC) in Rotterdam maakt een flinke groei door, blijkt uit het jaarverslag van Mercy Ships Nederland over 2023. In de afgelopen 4 jaar is het aantal ingekochte en verscheepte goeder

Iran
Verdieping

Hoe kunnen christenen reageren op de aanval van Iran op Israël?

Afgelopen zaterdag (13 april) kwamen Iraanse voorgangers van Transform Iran bij elkaar om te bidden voor Iran, Israël, de oorlogsdreiging in het Midden-Oosten en voor vrede en herstel en verandering van Iran. Na maanden van proxy gevechten en bedreig

Beverly LaHaye
Nieuws

Christelijke activiste Beverly LaHaye op 94-jarige leeftijd overleden

De bekende christelijke activiste Beverly LaHaye is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt The Christian Post. LaHaye was de oprichtster van belangenorganisatie Concerned Women for America en stond onder meer bekend om haar conservatieve opvattin

Paus Franciscus
Nieuws

Rooms-Katholieke Kerk ziet ledental stijgen maar aantal priesters daalt

Hoewel het aantal katholieken wereldwijd tussen 2021 en 2022 toenam, tonen nieuwe cijfers dat het aantal priesters binnen de Rooms-Katholieke Kerk blijft afnemen. Dat meldt The Christian Post. De Heilige Stoel publiceerde eerder deze maand het 'Ponti

Schotland
Nieuws

Schotse kerkleiders spreken zich uit tegen legaliseren hulp bij zelfdoding

Schotse kerkleiders hebben hun diepe bezorgdheid geuit over het voorstel om hulp bij zelfdoding in Schotland te legaliseren. In een brief gericht aan alle 129 leden van het Schotse Parlement spreken de kerkleiders, waaronder predikant Andrew Downie,

Sint Jansklooster
Nieuws

Hervormde gemeente Vollenhove verwelkomt nieuwe dominee: Proponent W. Bos

De hervormde gemeente te Vollenhove (wijk Sint Jansklooster) mag een nieuwe dominee verwelkomen. Proponent W. Bos uit Nijkerk heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. Bos werd in het najaar van 2023 binnen de Protestantse Kerk in Nederland (P

Ds. A. Simons
Video

Ds. Simons waarschuwt avondmaalgangers: "Je kunt niet aangaan als je Jezus niet kent"

“U die de Heere Jezus niet kent, u mag zondag niet aan de tafel. U mag alleen komen als u het kleed van Christus’ gerechtigheid door het geloof hebt aangedaan. Het is voor bruiloftskinderen. Het spijt me. Ik moet het u laten voelen", aldus ds. A. Sim

Meerartikelen

Geert Wilders
Nieuws

Onderzoek EO: PVV onder christenen populairder dan CDA, CU en SGP samen

Nog altijd geven veel Nederlandse christenen de voorkeur aan de Partij voor de Vrijheid (PVV). Als er nu verkiezingen worden gehouden, zou meer dan een kwart van de christenen in ons land op de partij van Geert Wilders stemmen. Daarmee is het verrewe

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

Hoe het leger van koning Josafat christenen wijst op Gods overwinning

Het woord opstelling valt vaak vooraf bij de commentatoren van sportwedstrijden. Wie gaat bijvoorbeeld ‘in de spits’ spelen en voor welke aanpak zou de trainer kiezen? Ik wijs jullie op de opstelling van het leger van koning Josafat. Het volk van Jud

Chris Verhagen
Video

Is de Heere Jezus wel eens ziek geweest? Chris Verhagen antwoordt

Sommige Bijbelleraren onderwijzen dat Jezus nooit lichamelijk ziek is geweest of kon zijn. In deze video geeft Chris Verhagen, initiatiefnemer van het YouTube-kanaal Christelijke Apologeet, antwoordt op deze vraag. Hij daagt je uit om Jezus' eigen wo

Jantine Stam
Video

Terugkijken: Jantine Stam beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is Jantine Stam te gast om te spreken over het thema 'Betrouwbare liefde'. De psychosociaal therapeute en relatiedeskundige uit Barneveld is

Arie en Wilma Zwitser
Levensverhaal

Arie's leven hing aan een zijden draadje na twee herseninfarcten op één dag: "God was erbij"

2 maart 2020. Deze dag zullen Arie Zwitser en zijn vrouw Wilma nooit meer vergeten. Het is op die rampzalige dag dat Arie tot twee keer toe getroffen wordt door een herseninfarct en zijn leven plots aan een zijden draadje hangt. Tijdens die donkerste

'Echt weggaan doe je niet'
Video

Joke Buis presenteert gevoelige nieuwe single: 'Echt weggaan doe je niet'

Je kon er niet omheen tijdens de afgelopen tours van Joke Buis: het gevoelige nieuwe lied ‘Echt Weggaan Doe Je Niet’ en de reacties waren veelzeggend. In de aanloop naar haar nieuwe EP ‘Hoe Ik Je Zie’ presenteert Joke Buis het als single. ‘Echt Wegga

J. Mack Stiles
Boekfragment

Een pijnlijke waarheid: de meeste evangelisatieprojecten zijn geen succes

Een gemeente uit mijn woonplaats besloot een paasuitvoering te organiseren. Het idee was om het geweldige verhaal van Pasen om te zetten tot een toneelstuk, waarin mensen tot Christus geroepen zouden worden. Paasoptredens zijn niet uniek, maar de oud

Kees van Helden
Nieuws

Derde arrestatie christen bij abortuskliniek: "Het is meten met twee maten"

Opnieuw is er een vrijwilliger van pro-life organisatie Kies Leven opgepakt bij een abortuskliniek. In Utrecht werd maandag dezelfde vrouw gearresteerd die daar twee weken geleden ook al werd opgepakt. Wederom was er sprake van een eenmensprotest en

aanval australie
Nieuws

Terreuraanval tijdens kerkdienst in Australië; bisschop neergestoken

In het Australische Wakeley is een bisschop tijdens een dienst van de Christ the Good Schepherd Church neergestoken. Er circuleren beelden van de aanval op sociale media. Er vielen meerdere gewonden, maar niemand raakte in levensgevaar. De priester z

Bijbel
Nieuws

Nieuw onderzoek laat zien hoe de Bijbel het leven van Amerikanen totaal verandert

De Bijbel verandert het leven van Amerikanen radicaal. Dat is de conclusie van een nieuw onderzoek dat onlangs door de American Bible Society uitgebracht werd en waar ruim 2500 Amerikanen aan deelnamen. Dat meldt The Christian Post.  Het eerste hoofd

John Burke
Nieuws

Voorganger John Burke stelt dat bijna-doodervaringen betrouwbaarheid Bijbel aantonen

De Amerikaanse voorganger en auteur John Burke stelt dat bijna-doodervaringen het ultieme bewijs vormen dat de Bijbel betrouwbaar is. Dat meldt CBN News. Burke bestudeerde voor zijn nieuwe boek ‘Stel je de hemel eens voor' liefst meer dan 1.000 verha

Justin Welby
Nieuws

Aartsbisschop Justin Welby bezorgd over arrestatie van christelijke vrouw op Westelijke Jordaanoever

Anglicaanse kerkleiders hebben alarm geslagen na de arrestatie van een christelijke vrouw door Israëlische troepen op de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt The Christian Post. Het gaat om de 23-jarige Layan Nasir die vorige week zondag werd gearreste