8 meest gestelde vragen over de koers van de EO
In reactie op de kritiek die er deze week is op de koers van de EO (lees dit artikel) stelde de EO 8 vragen en 8 antwoorden op om duidelijkheid te scheppen bij EO-leden. Want zo stelt de omroep: "Uit de open brief van enkele christelijke prominenten, artikelen in de krant en vragen op sociale media blijkt dat niet voor iedereen duidelijk is waar de EO (nog) voor staat."
Is de missie van de EO veranderd?
Nee, die is nog steeds dezelfde als bij de oprichting in 1967: het Evangelie van Jezus Christus zichtbaar maken in de samenleving.
Hoe zit het met de IKON en Zendtijd voor Kerken?
Die bestaan niet meer. Deze kleine, levensbeschouwelijke omroepen zijn door de overheid afgeschaft. De kerken hebben de EO gevraagd om hun geluid te laten klinken in een stukje zendtijd per jaar. Dat is een taak die we erbij kregen. Dat geldt ook voor programma’s die voorheen door de Joodse Omroep werden gemaakt.
Hoe doet de EO dat?
We hebben grofweg twee soorten programma’s:
- programma’s die we maken vanuit onze missie, herkenbaar door het EO-logo in de linker bovenhoek
- programma’s die we namens de protestantse kerken maken; daar is ons logo niet te zien als de inhoud schuurt met de EO-missie
Staat de EO-missie daarmee onder druk?
Nee, want het staat naast elkaar. De EO-missie staat overeind; daarnaast maken we enkele uren per jaar programma’s voor de breedte van de kerken. De medewerkers die daaraan werken doen dat vanuit een apart productiehuis.
Herkent de achterban zich nog wel in wat de EO maakt?
Kijk maar naar alles wat we doen: op tv, radio, internet en in onze bladen; we blijven programma’s maken over het volgen van Jezus, inclusief het kruis en de opstanding. En ook in een taal die past bij de traditie waaruit wij komen.
"Het evangelie van Jezus Christus zichtbaar maken in de samenleving"
Waarom zijn mensen bezorgd dat de EO nu ook het IKON-geluid vertegenwoordigd?
De zorg is dat daarmee de inhoud van wat we als verkondigende omroep doen verflauwt. Daar is echter geen sprake van. Het is een taak die naast onze missie staat en geen invloed heeft op wat we vanuit onze missie onverkort blijven doen.
Kan de EO, met de toegenomen invloed vanuit de NPO, nog missionaire programma’s maken?
De publieke omroep als geheel heeft een sterkere rol gekregen in wat omroepen kunnen maken. Maar kijk als voorbeeld naar het programma Geloof en een Hoop Liefde, dat we vijf dagen per week uitzenden en volledig met belastinggeld wordt betaald. We hebben nog steeds veel kansen om vanuit onze missie programma’s te maken die er toe doen.
Moet je christen zijn om bij de EO te werken?
Ja, met iedereen die bij de EO in dienst komt voeren we het gesprek over wie Jezus voor hem of haar is. Ook met de medewerkers wordt dit gesprek geregeld gevoerd. EO-medewerkers staan vanuit persoonlijke overtuiging achter de missie: het Evangelie van Jezus Christus zichtbaar maken in de samenleving.
Praatmee