cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

26 april 2016 door Jeffrey Schipper

Vijf uitspraken van ds. Mensink over de nieuwe liedbundel 'Weerklank'

"De nieuwe bundel Weerklank geeft stof tot zin­gen. Dat allereerst," schrijft ds. A. J. Mensink in De Waarheidsvriend. "Daarna ook stof tot naden­ken. Een bundel om je hart aan op te halen. Ik zie de verschijning van Weerklank vooral als een sterke poging om ons (weer) aan het zin­gen te krijgen." CIP.nl selecteert vijf uitspraken van de voorzitter van de Gereformeerde Bond.
  • "Veel liederen zijn gekozen uit bestaande bundels en tradities; ouderen zullen er aan moeten wennen dat vertrouwde klassieke liederen hertaald zijn opgenomen. De ene keer is dat winst, de andere keer verlies. Er is maar weinig in Weerklank dat je uit je hoofd kunt meezingen, dat zal de nodige jaren vergen. De taal is soms zo hoog poëtisch dat jongeren en eenvoudige mensen een lied als elitair en onbegrijpelijk zullen ervaren."
  • "Oude psalmen in nieuwe woorden zorgen ervoor dat ze opnieuw bij je binnenkomen. Op dit punt biedt Weerklank winst. Dit voordeel heeft het bij de werkgroep gewonnen van het nadeel dat er zo een versnipperde berijming is ontstaan die door velen niet (meer) uit het hoofd kan worden meegezongen."
  • "Ik hoop werkelijk niet dat het zingen van liederen nóg meer ten koste gaat van de psalmen. Principieel liggen liederen op een ander niveau dan de psalmen. De psalmen behoren tot het geopenbaarde Woord van God, ze zijn anders geïnspireerd dan (goede!) geloofsliederen. De psalmen zijn geen neerslag van ervaring, maar van openbaring."
  • "Met de criteria waarmee Weerklank is samengesteld, zullen veel doordeweekse liederen moeten sneuvelen. Wat mij betreft: terecht. Omdat we niet alleen in de eredienst verantwoord moeten zingen, maar in het totale leven van de gemeente. En in onze huizen."
  • Laten kerkenraden en gemeenten, nu Weerklank is verschenen, niet beginnen met de (zoveelste) discussie over het zingen in de eredienst. Maar laat er een gemeentebrede bezinning zijn op wat wij in gezin en verenigingslokaal zingen. Dat is uiteindelijk de vraag naar de prediking en de echo daarvan in ons lied."

Klik hier voor meer informatie over 'Weerklank'.

Lees het volledige artikel met ds. Mensink in De Waarheidsvriend. Klik hier om het magazine te ontvangen.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen