Bladblazers in Gods koninkrijk

Column19 januari 2024 Willem Lingeman

Elk najaar verschijnen ze weer in het straatbeeld: de bladblazers. De gemeentelijke plantsoenendienst stuurt haar mensen er weer op uit en met veel lawaai wordt het afgevallen blad op hopen geblazen. Daarna verschijnt een vreemd uitgevallen voertuig met grote borstels aan de voorkant, die al die hopen blad bij elkaar veegt en opzuigt.

Dat was het dan. Alle pracht van de herfst, alle mooie kleuren, zijn opgezogen in een donkere tank om te verworden tot compost.

Dikwijls heb ik het fenomeen waargenomen en elk jaar fascineert het weer. De door onze Schepper bedachte herfstkleuren geven vreugde en laten iets van Hem zien.

Als dan ook de zon nog haar stralen over het bladerdek laat glijden, is het helemaal een decoratie van een orde waar geen papieren slinger tegen op kan.

Ingeroeste gewoonten
Een tijdje geleden alweer sprak ik iemand die opperde, dat er weer mensen nodig zijn die in onze christelijke denominatie als bladblazer willen functioneren.
Hiermee bedoelde hij dat er weer mensen nodig zijn, die niet met de stroom mee sukkelen, maar het lef hebben om tegen de algemeen heersende christelijke opvattingen en ingeroeste gewoonten in te roeien. Niet alleen met mooie woorden, maar ook met krachtige daden.

Moest ik even over nadenken.
Een tijdje geleden alweer sprak ik iemand die opperde, dat er weer mensen nodig zijn die in onze christelijke denominatie als bladblazer willen functioneren.
Afgezien van wat rimpelingen zo links en rechts loopt het toch helemaal niet zo slecht?
We hebben onze eigen politieke partijen, vakbonden, boekwinkels, scholen, kranten, ziektekostenverzekering, ontelbare kerken in alle soorten en maten, een commercieel radiostation, een commercieel televisiestation en een omroep in het publieke bestel. Ja, wat niet eigenlijk? Alles gesierd met een hele grote C(hristelijk), E(vangelisch), G(ereformeerd) of R(eformatorisch)!

We kunnen zo onze christelijke heilstaat op deze aarde beginnen. Mogelijk kan de Heere Jezus zo instappen als Hij terugkomt. Op dit moment ontbreekt het ons (nog) aan een eigen stukje grond.

Rimpelingen
OK, er zijn hier en daar wat rimpelingen, maar die nemen we voor lief. En ondanks dat sommige van die rimpelingen niet echt christelijk zijn, accepteren we ze toch maar, want ruzie in de tent is ook niet alles.
Och ja, dat sommige christenen van die rimpelingen soms schandalig misbruik maken is jammer, maar daar zijn we inmiddels wel aan gewend. En, by the way, we zijn toch allemaal zondige mensen nietwaar? Veelkleurig, net als de herfstblaadjes.

In onze samenkomsten en zondagse diensten horen we wat we graag willen horen, zo niet, dan  zoeken we een ander filiaal. In onderlinge gesprekken bevestigen we elkaar in wat we al wisten en als dat niet meer lukt, breken we ook met de gespreksgroep.

Die persoon wil alleen maar bladblazen, de boel weer wat opschudden. Mensen, vanuit Bijbels perspectief, weer laten nadenken. Een stukje bewustwording op gang brengen.
Ondertussen babbelen we maar wat door. Discussies die veelal de kern van het evangelie niet raken. Generaliseer ik? Oordeel ik? Dat is niet de bedoeling. Kijkt u zelf eens op de christelijke internetfora. Als iemand de Bijbel opendoet en aan de hand daarvan wijst op onder christenen voorkomende on-Bijbelse praktijken, is een veel voorkomende reactie: ja maar, ik denk, ik vind, ik voel, je doet maar, ik doe het anders. Veelal worden dan vroom klinkende argumenten zonder Bijbelse onderbouwing de wereld ingeslingerd. Dat terwijl de persoon die terug wil naar Gods Woord alleen maar aanhaalt, verwijst. Die persoon wil alleen maar bladblazen, de boel weer wat opschudden. Mensen, vanuit Bijbels perspectief, weer laten nadenken. Een stukje bewustwording op gang brengen. Spiegelen.

Nieuw jaar
We zijn net aan een nieuw jaar begonnen. Traditiegetrouw werd in veel kerken op oudejaarsavond de zo genoemde oudejaarspsalm 90 gelezen. Een psalm waaruit de totale afhankelijkheid van mensen aan hun Schepper wordt beleden.

Zouden wij voor Hem, onze Redder, niet door het vuur gaan? Niet heel dicht bij Zijn Woord willen leven? Ons laten onderwijzen? Een nieuw jaar ligt voor ons….
Hopelijk ook deze winter, het komende voorjaar en in de zomer weer veel bladblazers op de (digitale) weg.  

December is traditioneel de maand van de goede voornemens. Is voor januari bladblazen een voornemen? 
Waarom? Om dicht bij Hem te leven, samen met al die andere broeders en zusters. Om samen het Woord van God open te doen en ons serieus af te vragen wat Hij van ons vraagt. Dat vraagt moed en opoffering en is niet altijd gemakkelijk. Vooraan staan in de strijd kan ons veel kosten!

Bent u, ben ik bereid blad te blazen?

Zijn wij bereid om eenmaal ingenomen en bovenal, vertrouwde en veilige standpunten los te laten, omdat we in de Bijbel woorden vonden, die hiervoor onvoldoende basis bieden? Woorden die onze dagelijkse praktijken aan het wankelen brengen?

December is traditioneel de maand van de goede voornemens. Is voor januari bladblazen een voornemen? 
 
Bovenstaande column van schrijver Willem Lingeman verscheen in zijn recente boek 'Gelovigen | Gespiegeldt'. Klik hier voor meer informatie over het boek en om de uitgave te bestellen.

Praatmee

Beluister onze podcast

#316 Olga en Eric over een buitenechtelijke relatie en de kracht van vergeving
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Stichting Heart2Heart
Nieuws

Stichting Heart2Heart organiseert conferentie over ‘singles en intimiteit’

Op 1 en 2 maart 2024 organiseert stichting Heart2Heart in Amersfoort haar vierde single conferentie. Dit keer over een kwetsbaar en gewaagd thema: singles en intimiteit. Intimiteit is een heel breed onderwerp. Intimiteit in relatie met God, familie e

Damesensemble Yerusha
Video

Damesensemble Yerusha en Jaco van Houselt zingen op prachtige wijze Psalm 38

'Want, o trouw en eeuwig Wezen. In mijn vrezen staat mijn hoop op U alleen. Gij, mijn God, zult in ellenden bijstand zenden, en verhoren mijn gebeên.' Deze rijke woorden zijn afkomstig uit het vijftiende vers van Psalm 38. Damesensemble Yerusha verto

Ds. C. Harinck
Video

Ds. Harinck over onverdiende genade van God voor zondaren: "Dat is het echte evangelie"

"Een ieder die gelooft zal door Deze vergeving van zonden ontvangen. Dat is het echte evangelie: de verkondiging van een onverdiende vrije vergeving van zonden voor de schuldige mens die in Christus gelooft". Aan het woord is ds. C. Harinck. De emeri

Israëlische vlag
Nieuws

Christelijke leiders roepen op tot drie dagen gebed en vasten voor Israël

Christelijke leiders en Messiasbelijdende Joden uit Israël hebben deze week opgeroepen tot een drie dagen durend gebed voor de natie. Dat meldt All Israel News. Ook riepen de initiatiefnemers hun Israëlische landgenoten op om te vasten en berouw te t

Trump
Nieuws

Trump zweert voor christenen te vechten: "Loyaliteit ligt bij onze Schepper"

Tijdens een bijeenkomst van christelijke media in de Verenigde Staten heeft voormalig president Donald Trump gezegd dat het grootste gevaar voor het christendom vanuit radicaal-linkse hoek komt. Hij noemde zichzelf een “zeer overtuigd christen” en be

Willem Ouweneel
Video

Videoboodschap Willem Ouweneel: Hoe om te gaan met LHBTI'ers in de kerk?

'In veel kerken sluipt de LHBTI-ideologie binnen. Door sommige kerken wordt dit omarmd. Dit zijn angstige ontwikkelingen.' Wat moeten we hiermee? Die vraag staat centraal in onderstaande video van 'Groeiend Geloof'. Prof. dr. Willem Ouweneel geeft ui

11 zendelingen komen om het leven bij tragisch busongeluk in Tanzania
Nieuws

11 zendelingen overleden bij tragisch verkeersongeval in Tanzania

Bij een tragisch verkeersongeval in Tanzania zijn zaterdag 11 zendelingen om het leven gekomen. Dat meldt The Christian Post. De omgekomen zendelingen behoorden tot de zendingsorganisatie Youth With A Mission (YWAM). Het incident, waarbij meerdere vo

ds. B. Jongeneel
Nieuws

Hervormd Huizen hoopt op komst ds. B. Jongeneel

De hervormde gemeente (PKN) in Huizen heeft een beroep uitgebracht op ds. B. Jongeneel. De predikant uit Lunteren kan in de Oude Kerk aan de slag als opvolger van de naar Rijssen verhuisde ds. P. M. van 't Hof. De protestantse gemeente (PKN) in Gouda

Meerartikelen

NGK logo
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller twijfelt: 'Moet ik wel of niet de NGK verlaten?'

'De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) is gefuseerd en is nu de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) geworden. Ik heb nog steeds enorme twijfel of ik de gemeente moet verlaten of niet. Ik wil mijn ouders blijven respecteren en hen blijven eren,

Steven Paas en Jan Hoek
God

Tegengestelde Israëlvisies blootgelegd in tweegesprek

Het oorlogsgeweld in Israël en Gaza en de publieke opinies erover hebben velen, ook christenen, in verwarring gebracht of gepolariseerd in vaak tegengestelde Israëlvisies. Voor wie of wat moet worden gekozen? Prof. dr. Jan Hoek en dr. Steven Paas (h)

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Daniël Huisman op Curaçao

In de zending kan iedereen zijn talent inzetten. Zo is Daniël Huisman, opgegroeid op Curaçao, een zendeling die zich al decennia lang inzet op het gebied van techniek. Daniël vertelt hoe hij op een bijzondere manier ervoer dat God hem riep om de zend

Dirk en Netty Toes
Interview

God riep Dirk en Netty naar Groningen: "We zijn geen avonturiers"

Vier jaar geleden besloten Dirk en Netty Toes naar de provincie Groningen te verhuizen om daar een plaatselijke kerk te ondersteunen. Nu zijn zij actief bij pioniersplek ‘De Verbinding’ in Sebaldeburen. ‘Nu in de dorpsmoestuin: spinazie (zelf snijden

Chris Verhagen
Video

Kunnen wedergeboren christenen hun redding verliezen? Chris Verhagen antwoordt

Een van de sterkste argumenten van arminianen tegen gereformeerde theologie berust op hun interpretatie van Hebreeën 6:4-6. Daar lijkt de auteur van de brief aan te geven dat ware wedergeboren gelovigen alsnog verloren kunnen gaan. Bij nadere beschou

Jerke Setz
Nieuws

ChristenUnie-jongeren kiezen Jerke Setz als nieuwe voorzitter

Het bestuur van PerspectieF, de jongerentak van de ChristenUnie, is weer compleet. Afgelopen zaterdag stemden de leden unaniem voor de benoeming van Jerke Setz als voorzitter en Dieke Scheurwater als secretaris. Onder leiding van dit nieuwe bestuur z

burkina faso
Nieuws

Aanslag tijdens kerkdienst in Burkina Faso: Minstens 15 doden

Bij een terroristische aanval op een kerk in Burkina Faso zijn zondag zeker vijftien christenen om het leven gekomen. De katholieke kerk werd aangevallen tijdens een eredienst. Lokale bronnen stellen dat islamitische militanten verantwoordelijk zijn

Ontmoetingsdag Stichting IRS
Nieuws

Ontmoetingsdag Stichting IRS: 'Het Evangelie voor Polen'

'Het Evangelie voor Polen'. Dat is het thema van de Ontmoetingsdag van Stichting In de Rechte Straat (IRS) op D.V. zaterdag 23 maart 2024 in Gorinchem. Op de Ontmoetingsdag vertellen verschillende mensen hoe zij onze Poolse medemensen, dichtbij en ve

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

Jezus’ levensbeker werd gevuld met de zonden van de hele wereld

Er ontstond een kloof tussen Vader en Zoon. Die kloof was er al tussen God en mensen. Want zonde brengt scheiding tussen God en mensen: Het probleem is echter dat uw zonden u gescheiden houden van God. Vanwege de zonde heeft Hij zijn gezicht van u af

Ds. A.C. Uitslag
Video

CGK-predikant legt uit waarom Urk onvoorwaardelijk de kant van Israël kiest

“Op Urk zijn wij Israël-minded. Iedere keer als er een conflict uitbreekt, kiezen we onvoorwaardelijk de kant van Israël. Israël is immers het oude verbondsvolk. Wie God liefheeft, krijgt dat volk ook lief”, aldus ds. A.C. Uitslag. De christelijke ge

verwoeste kerk
Nieuws

Schrikbarende toename christenvervolging in India

“Met politiewagens vol komen ze het dorp in. We worden behandeld als criminelen.” Lokale evangelisten in India slaan alarm. Sinds begin februari leven christenen in deelstaat Chhattisgarh in grote angst. De nieuwe eerste minister, Vishnu Deo Sai, spr

Kerk
Nieuws

Oekraïense priester dood aangetroffen nadat hij door Russische troepen werd vastgehouden

In het Oekraïense dorpje Kalanchak is het stoffelijk overschot aangetroffen van de 59-jarige priester Stephan Podolchak. Dat meldt The Christian Post. De geestelijke is vermoedelijk door het toedoen van het Russische leger om het leven gekomen. Podol