cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 februari 2014 door Redactie

"Niet alles wat God wil gebeurt ook"

"Een Evangelisch-dogmatische reeks kan natuurlijk niet om de gereformeerde theologie heen. Want dat is al sedert veel eeuwen de heersende leer in dit land. Ik heb van die theologie heel veel geleerd, maar heb ook andere inzichten gekregen." Dat zegt Willem Ouweneel in een video rondom zijn dogmatiek.

In het boek 'Het plan van God', dat hij in deze video bespreekt, gaat hij in op de vraag of alles van te voren door God is beschikt. Is alles wat er gebeurt voor de grondlegging van de wereld door God bepaald? Willem Ouweneel: "'Ja', zeggen veel theologen. 'Nee' zeg ik op grond van de Bijbel. Zo kun je dat niet zeggen. Dat komt uit een tijd dat de mens zich zo hulpeloos voelde tegenover God dat er weinig oog was voor de eigen plaats en verantwoordelijkheid van de mens. God heeft er zelf voor gekozen de mens als een partner in dienst te nemen. Daarin is Hij soeverein maar daarmee geeft hij de mens wel een eigen plaats. Daarmee ligt de raad van God wel vast, maar de wegen waarlangs de raad verwerkelijkt wordt, daar heeft de mens wel degelijk veel invloed op. We zij niet een stok en een blok.""Dat nadenken over de wegen van God laat ook de mogelijkheid open dat alle dingen anders verlopen dan God eigenlijk zou wensen. Niet alles wat God wil gebeurt ook. God wil dat alle mensen behouden worden, maar ze worden niet allemaal behouden. De mens kan heel veel dingen verknoeien en dan gaan de wegen van God anders, zoals bij Israël. Ze konden in elf dagen in het Beloofde Land aankomen, maar ze deden er 40 jaar over. Het was Gods raad dat ze het land zouden bereiken, maar in Zijn wegen duurde het 40 jaar. Dat is een heel simpel voorbeeld."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen