Paul en Ida koken voor dak- en thuislozen: "Het mooiste dat je kunt geven is tijd"

Interview 11 juni 2025 6 minuten Thamar Blokhuis, Tearfund
Paul en Ida

Gemiddeld twee keer per maand koken Paul en Ida voor dak- en thuislozen in Apeldoorn: “In een restaurant heb je toch ook gewoon een menukaart, waarom zouden onze gasten dan niet mogen kiezen?”

In kleurrijke letters staat het menu op een flip-over bij de ingang: hutspot, boerenkool en andijviestamppot. “Gewoon Hollandse pot met een gehaktbal vinden onze gasten eigenlijk het lekkerst”, zegt Ida.

Teamwork
“We spreken altijd om 9:00 uur ‘s ochtends af en als er tijd is drinken we nog een kopje koffie. Maar vandaag hadden we geen tijd, want we moesten naar de Hanos en een aantal supermarkten”, vertelt Ida, terwijl ze ondertussen bakken vol met gehaktballen draait. Paul snijdt een berg uien en houdt ondertussen nauwlettend vijf pannen - waarin verschillende gerechten liggen te pruttelen - in de gaten. Om zijn middelvinger zit blauw verband: “Ik heb sinds vandaag een nieuw mes, maar ik moet er nog een beetje aan wennen.”

“Gewoon Hollandse pot met een gehaktbal vinden onze gasten eigenlijk het lekkerst.”

Paul en Ida zijn samen verantwoordelijk voor het menu. Paul werkt het menu uit om binnen het budget te blijven en maakt een kookplanning. “We gaan meestal naar de markt, een ‘grootgrutter’ en een Turkse supermarkt, zodat we overal het goedkoopst kunnen scoren. De hoeveelheden kloppen altijd precies”, aldus Ida. “Elke week maken we meer soep en iedere week is de soeppan leeg. Mensen blijven maar opscheppen. In al die jaren heb ik twee keer meegemaakt dat we Chinees moesten bestellen met de vrijwilligers, omdat al het eten op was”, vult Paul aan. 

Ida is verantwoordelijk voor de gezelligheid en aankleding. Paul: “Als er iets georganiseerd moet worden dat op een feestje lijkt, dan gaat zij helemaal los. Dan mag ik de sidekick zijn, haha.” 

Koken voor anderen
Sinds 2013 organiseert de gemeenschap van Sant-Egidio de Franciscustafel, vernoemd naar Paus Franciscus, die in dat jaar aantrad. Iedere maandag ontvangen in de Onze Lieve Vrouwekerk dak- en thuisloze mensen een maaltijd. De ene week wordt deze gemaakt door een school en als de school niet kan, koken Paul en Ida. Dat is soms één keer per maand en soms drie keer per maand. “De deur gaat om 17:00 uur open, maar om 16:10 uur staan hier al de eerste gasten om te checken wat er op het menu staat. In een restaurant heb je toch ook gewoon een menukaart, waarom zouden onze gasten dan niet mogen kiezen? Mensen worden hier echt gezien”, licht Paul toe. “Koken is erg leuk. Ik doe het omdat ik het kan, maar ook omdat ik zie wat het met mensen doet. Het mooiste dat je aan je medemens kan geven is tijd. Dan geef je in feite iets van jezelf. Ik ben een doener, geen social worker. Dus dit is dan mijn manier om te geven.”

"Het mooiste dat je aan je medemens kan geven is tijd. Dan geef je in feite iets van jezelf."

Mondjesmaat druppelen de eerste vrijwilligers van de bediening binnen. Terwijl Ida handig en snel liters pannenkoekenbeslag mixt, vertelt ze. Af en toe wordt haar verhaal onderbroken door een vrijwilliger die een vraag stelt over het dekken van de tafel of het klaarzetten van het buffet. “Ik ben hier eigenlijk toevallig beland. Eerst werd ik gevraagd voor de bediening, maar op een gegeven moment bleek Paul geen hulp meer te hebben in de keuken. Dat wilde ik wel doen en dat beviel wel. Paul is van de structuur en ik ben van de gezelligheid!”

De Gemeenschap van Sant’Egidio is een wereldwijde gemeenschap van christenen die zich vanuit het Evangelie inzet voor de armen in de breedste zin van het woord, duurzaamheid en de vrede. In Apeldoorn doen ze dat onder anderen met de Fransicustafel (het restaurant voor dak- en thuisloze mensen), een straatteam voor daklozen, bezoek aan ouderen en een kledingbank. Benieuwd of jij ook iets kunt doen? Kijk dan hier.

Omzien naar de maatschappij
“Door hier een paar uur per maand te zijn, ontdekte ik veel van een deel van onze samenleving die ik anders misschien niet zo goed had leren kennen. Een paar verkeerde afslagen in je leven en je staat aan de andere kant van de bakfiets. Dat kan ons ook overkomen hè?” Hiermee refereert Ida naar de bakfiets die iedere vrijdag op het marktplein van Apeldoorn staat. Er wordt dan soep uitgedeeld. “Als je wilt, kun je in Apeldoorn iedere avond van de week ergens een maaltijd krijgen.”

Paul: “Er zijn zo veel vooroordelen over dak- en thuislozen. Ik krijg soms scheve blikken of vragen als ik aan mensen vertel dat ik dit doe. Maar het is hier nooit onveilig. Sterker nog, als er iemand onder invloed binnenkomt, dan corrigeren de gasten elkaar om de veilige sfeer te behouden. We willen aan iedereen een veilige plek bieden waar je rustig van je maaltijd kunt genieten. Maar je hoeft hier nooit met een lege maag te vertrekken, dus soms krijgen gasten een maaltijd mee.”

"Soms krijgt hij ook grote levensvragen als: ‘Kom ik wel in de hemel?'"

Af en toe loopt Ronald de keuken in om polshoogte te nemen. Ronald is diaken van de Sant-Eigidio gemeenschap. Vandaag is hij ‘omloop’, wat betekent dat hij verantwoordelijk is dat de maaltijd rustig verloopt. “Maar ingrijpen is eigenlijk zelden nodig, hoor. Op straat zeggen ze zelfs tegen elkaar: ‘Hé, dat zijn mensen van de kerk. Daar kom je niet aan hoor!’ of tegen mij: ‘Jullie zijn onze vrienden.’ Tijdens het diner schuift Ronald soms naast een gast om een luisterend oor te bieden of te vragen hoe het gaat. Soms krijgt hij ook grote levensvragen als: ‘Kom ik wel in de hemel?’"

Met de paplepel ingegoten
Ida werkt als gastvrouw in de dementiezorg. Ondanks haar onregelmatige diensten houdt ze de maandag altijd vrij om te kunnen blijven koken. “Ik doe dit eigenlijk niet specifiek omdat ik christen ben. Ik vind het gewoon heel fijn dat ik iets voor mijn medemens kan doen. Maar het is misschien wel een beetje vanuit huis zo ontstaan. Mijn vader zat in het schoolbestuur en de kerkenraad. Zo zag ik dat je dingen ook vrijwillig kunt doen en dat ik niet altijd alles hoef te doen om er iets mee te verdienen.” 

Paul: “Nee, dat vanuit mijn christen-zijn heb ik ook niet per se. Bij mij is het meer opvoeding. Mijn vader was, in beperkte mate, vrijwilliger, bijvoorbeeld voor het tuinonderhoud van de parochie of het rondbrengen van krantjes voor de katholieke kerk. Ik zou het heel fijn vinden als mensen iets voor mij zouden doen als ik dat nodig had. Dat heb ik trouwens ook ervaren toen mijn vrouw erg ziek was. Het is zo fijn als anderen je helpen. Andersom geeft het juist ook veel: je bent onder de mensen, je kunt van betekenis zijn. Maar ik vind het ook gewoon echt heel leuk. Je kunt alleen iets vrijwillig doen en zo lang volhouden als je het écht leuk vindt om te doen. Er is nog nooit een dag geweest dat ik geen zin had.”

"Je kunt alleen iets vrijwillig doen en zo lang volhouden als je het écht leuk vindt om te doen."

Koken met liefde en aandacht
Ida: “Op werk moet je altijd presteren. Hier bedenken we zelf de lat.” Paul vult aan: “Maar we leggen de lat voor onszelf wel hoog. Wat je er namelijk in stopt, haal je er ook uit. We koken hier met veel liefde en aandacht en dat laten we bijvoorbeeld zien door mensen altijd een keuze te bieden. Die liefde en aandacht krijgen we ook terug. Misschien niet wij altijd direct, maar dan de vrijwilligers aan tafel.” Ida: “En we dekken de tafel altijd gezellig, met Kerst of Pasen bieden we iets extra’s.”

Of het Ida en Paul ook iets kost? Paul lachend: “M’n knieën!” Ida: “Ik ben de dagen na zo’n lange dag koken wat moeier en heb soms een beetje rugpijn. We maken dagen van 9:00 tot soms wel 20:30 uur. Maar het gééft me nog veel meer energie, dus ik peins er niet over om ermee te stoppen.”

Bovenstaand artikel verscheen op de website van Tearfund en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#366 Jeffrey & Martin Koornstra over een zieke kerk, herleving in de kerk en opwekking
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

indonesie
Nieuws

Twee kerkbouwers doodgeschoten in Indonesië

Twee Indonesische bouwvakkers zijn op brute wijze vermoord terwijl zij werkten aan de bouw van een kerk. Het incident vond plaats op 4 juni in het dorp Kwantapo, district Asotipo, in de provincie Papoea. Dat schrijft International Christian Concern. 

Albanese
Nieuws

Christelijke partijen stellen Kamervragen na dreigbrief VN-rapporteur aan CvI

De christelijke partijen hebben samen met VVD en JA21 Kamervragen gesteld over de dreigende brief die VN-rapporteur Francesca Albanese naar Christenen voor Israël (CvI) stuurde. Daarin schreef ze onder meer dat CvI ‘waarschijnlijk’ betrokken is bij o

schreeuw om leven
Persbericht

Schreeuw om leven ontvangt voor het eerst meer dan één miljoen euro aan steun: "Diepe dankbaarheid"

In 2024 heeft Stichting Schreeuw om leven voor het eerst meer dan één miljoen euro aan inkomsten ontvangen. De stichting is diep dankbaar voor deze bijzondere mijlpaal en ziet hierin een bevestiging van de breed gedragen steun voor haar missie: het o

Kees van Helden
Opinie

Een mini-abortuspil als nieuwe anticonceptie

De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor natuurlijke anticonceptie. Vanuit de pro-abortuslobby wordt de stijging van het aantal abortussen speciaal toegeschreven aan falende natuurlijke anticonceptie. Op sociale media circuleren al een aan

PKN
Nieuws

Kritiek op PKN-statement over Gaza: 'Dit is lafheid'

Na de massale demonstratie ‘Trek een Rode Lijn’ afgelopen weekend, waarbij zo’n 150.000 mensen in Nederland de straat opgingen om het geweld in Gaza te veroordelen, is er forse kritiek ontstaan op de reactie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant waarschuwt: "Als we de zaligheid bij onszelf zoeken, hebben we aan Jezus niet genoeg"

Als we de zaligheid bij onszelf zoeken, hebben we ten diepste niet genoeg aan het offer van de Heere Jezus. Dat stelde ds. P. den Ouden - hersteld hervormd predikant in Katwijk aan Zee - in een recente preek. "De Roomse Kerk zei: 'Je mag niet zomaar

Chris Develing
Video

Britse vrouwen niet langer strafbaar voor abortus na 24 weken: Chris Develing reageert

Het Britse Lagerhuis stemde deze week in met een wetswijziging waarbij vrouwen na 24 weken zwangerschap zonder strafrechtelijke vervolging voor abortus kunnen kiezen. Het wetsvoorstel werd met 379 stemmen vóór en 137 tegen aangenomen en gaat nu naar

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp stelt dat gelukkig worden een keuze is

Het woordenboek omschrijft geluk als 'gunstig toeval' en 'gunstige omstandigheid'. Simpel gezegd: je hebt het of je hebt het niet. Maar God zegt daar in Zijn Woord iets heel anders over, namelijk dat we gelukkig zullen worden als we Hem trouw blijven

Meerartikelen

Ds. A. J. Schalkoort
Video

Terugkijken: ds. A. J. Schalkoort beantwoordt Refoweb-vragen

Ds. A. J. Schalkoort is emerituspredikant binnen de Hersteld Hervormde Kerk (HHK). In deze aflevering van Pastorie Online, het programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, gaat ds. Schalkoort in op actuele geloofsvragen. Het thema van deze

Abigail en Gabriel
Nieuws

Ook Israëli's lijden: "We zijn oorlogsmoe"

"Veel Israëli's voelen zich nu, hoe paradoxaal ook, veiliger in Israël dan daarbuiten," zeggen medewerkers Abigail en Gabriel van organisatie Israel en de Bijbel. Ze vertellen over ‘7 oktober’, de spagaat van de Israëli’s, hun verdeeldheid, de trauma

Roudin
Levensverhaal

Hoop voor vluchtelingen: "Mijn hart is opengegaan en ik ben met liefde gevuld"

Roudin groeide op in een Koerdisch gezin in Aleppo. Toen zijn moeder op wonderbaarlijke manier genezen werd, kwam hij tot geloof in Jezus. Hij ervoer in de loop van zijn leven veel onderdrukking: eerst omdat hij Koerd was, later omdat hij christen wa

Manuel Voordewind
Video

Waarom is armoede de wereld nog niet uit?

Het lijkt een simpele vraag: waarom is armoede de wereld nog niet uit? Manuel Voordewind, adviseur bij christelijke hulporganisatie Tearfund, legt het je uit. Volgens organisatie Tearfund is armoede niet enkel gebrek aan geld en spullen. Het gaat ook

piri ceder
Nieuws

Christelijke partijen geschokt door motie GroenLinks/PvdA: "Heel verwerpelijk"

Een voorstel van GroenLinks/PvdA om geen verdedigingswapens meer naar Israël te sturen, leidde donderdag tot grote ophef in de Tweede Kamer. Ook christelijke politici waren verbijsterd en geschokt over het voorstel dat volgens hen tienduizenden onsch

CGK-synode
Nieuws

Vier CGK-predikanten spreken zich uit: ‘Er is geen grond om uiteen te gaan’

In aanloop naar de landelijke bijeenkomst van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) op 27 juni in Rijnsburg, doen vier predikanten van zogenoemde middengemeenten een vurige oproep aan hun kerkverband. Ze roepen op om niet te kiezen voor een breu

nicaragua
Nieuws

Christenen in Nicaragua steeds vaker slachtoffer van ernstige mishandeling in gevangenissen

Christelijke politieke gevangenen in Nicaragua worden in toenemende mate geconfronteerd met geweld, marteling en discriminatie. Dat meldt International Christian Concern, een organisatie die opkomt voor vervolgde christenen wereldwijd. In gevangeniss

Engelse kerk
Nieuws

Onderzoek: Christendom nog altijd grootste religie ter wereld, maar aandeel daalt

Hoewel het christendom nog altijd de grootste religie ter wereld is, neemt haar aandeel af. Dat blijkt uit  grootschalig onderzoek van het Pew Research Center. Daartegenover groeit het aantal moslims én ongelovigen. Islam groeit sneller dan het chris

Kees en Jan
Video

Zondag in Hour of Power is Kees Brouwer te gast

Zondag is Kees Brouwer te gast in Hour of Power. Zeven jaar geleden verloor hij zijn vrouw, daarna werd hij zelf ernstig ziek: PMSA, een progressieve spierziekte die lijkt op ALS. Inmiddels is Kees tot aan zijn strottenhoofd verlamd en zit hij in een

Terug naar de Bron
Persbericht

Christelijke organisaties bundelen krachten voor evangelisatiecampagne in Oud-Alblas

Drie christelijke organisaties uit de Alblasserwaard houden eind juni een aantal bijeenkomsten in een tent in Oud-Alblas. Ze doen dat onder de titel ‘Terug naar de Bron’. Hamburgers, uitleg over God en de Bijbel, kindertheater en veel samen zingen. D

Farshid Seyed Mehdi
Video

Terugkijken: Iraanse voorganger bespreekt impact Israëlische aanvallen op Iran

Israël en Iran zijn al meer dan tien jaar met elkaar in een conflict verwikkeld. Maar sinds vorige week voeren de twee landen dagelijks luchtaanvallen op elkaar uit. Volgens een mensenrechtenorganisatie zijn er tot dusver aan Iraanse kant minstens 58

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. G. van Zanden bezocht de dodencellen van het Oranjehotel in Scheveningen

"In één van die kleine cellen zag ik met grote blokletters op de muur staan: 'De Heere vergeet Zijn gevangenen  niet.' Ik vroeg mij af voor hoeveel gevangenen deze tekst tot zegen was", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant bezocht onlangs