Wilkin van de Kamp stelt dat we niet aan Gods genade moeten twijfelen als we gezondigd hebben

Als we God om vergeving vragen, dan mogen we weten dat Zijn genade genoeg is. Toch komt het onder veel christenen voor dat ze denken dat ze zelf ook nog iets moeten toevoegen aan hun vergeving. Dat vertelt Wilkin van de Kamp in een nieuwe video van de serie 'Begin je dag met God'. De spreker en schrijver wijst erop dat we aan Gods genade niet moeten twijfelen én dat er van onze kant niets bij hoeft.
"Deze keer lezen we een geweldige belofte uit Psalm 34 vers 23: 'Allen die bij Hem schuilen, zullen niet boeten.' De hedendaagse therapeutische cultuur zegt dat ‘jezelf vergeven’ de belangrijkste vorm van vergeven is. In Psychology Today zegt psychotherapeute Beverly Engel: 'Ik geloof dat jezelf vergeven de meest krachtige stap is die je kunt zetten om jezelf te bevrijden van verlammende schaamte.' Als je de Bijbel erop naslaat, vind je echter nergens een aanwijzing dat je jezelf moet vergeven. De Bijbel leert je niet om jezelf te vergeven, maar om Gods vergeving te zoeken", vertelt de spreker.
"Johannes zegt in 1 Johannes 1 vers 9: 'Belijden we onze zonden, dan zal Hij, Die trouw en rechtvaardig is, ons onze zonden vergeven en ons reinigen van alle kwaad.' Als God jou vergeven heeft, waarom moet je dan nog jezelf vergeven? Wat kun jij toevoegen aan Gods volmaakte vergeving? Stel je voor dat een vriend jouw maaltijd in een restaurant betaalt. Hoewel je het op prijs stelt, besluit je toch om ook zelf nog een keer voor de maaltijd te betalen. Dat is toch vreemd? Je hoeft toch niet te betalen voor iets dat al betaald is?
Toch hoor ik menig christen nog zeggen: 'God heeft mij vergeven, maar ik kan mezelf niet vergeven voor wat ik heb gedaan.' In vrijwel alle gevallen worstelt zo'n iemand nog met wat hij heeft gedaan. Schuldgevoel, wroeging en schaamte spelen hem of haar nog parten. Verwarrende emoties die je gevangen houden. Een teken dat je ten diepste Gods vergevende genade nog niet hebt kunnen aanvaarden. Als je zegt dat je jezelf niet kan vergeven, neem je het werk van God over door Zijn in jouw ogen ontoereikende vergeving aan te vullen. Ergens geloof je dat Gods genade toch niet genoeg is en dat je moet werken om onder je schuldgevoelens uit te komen.
Misschien is dit wat men bedoelt met 'jezelf vergeven', dat je rust vindt in Gods vergevende genade. Wat als God genadig is voor jou, mag je ook leren genadig te zijn voor jezelf. Je hoeft jezelf niet te vergeven. Je moet het oordeel over jezelf loslaten, want God heeft je in Christus allang vrijgesproken. Als God jou in Christus niet langer veroordeelt, stop er dan mee om jezelf te veroordelen. Want allen die bij Hem schuilen, zullen niet boeten", aldus Van de Kamp.
Bekijk in onderstaande video van Stichting Vrij Zijn de 178e aflevering van de serie 'Begin je dag met God' terug:
Praatmee