ChristenUnie kritisch over optreden Israƫlische regering en kolonisten
De ChristenUnie kiest in het Israƫlisch-Palestijns conflict steeds duidelijker positie. De partij onderstreept haar traditionele verbondenheid met Israƫl als veilige haven voor het Joodse volk, maar spreekt zich tegelijkertijd nadrukkelijker uit tegen het optreden van de Israƫlische regering en extremistische kolonisten.
Tijdens recente stemmingen in de Tweede Kamer steunde de ChristenUnie onder meer een motie die oproept tot Europese sancties tegen personen en organisaties die betrokken zijn bij de uitbreiding van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Ook sprak de partij zich uit tegen het IsraĆ«lische plan om noodhulp onder militair gezag te plaatsen, en diende ze een motie in om ā indien nodig ā alternatieve kanalen voor hulp aan Gaza op te zetten.
De partij benadrukt dat gerechtigheid, mensenrechten en humanitaire hulp onlosmakelijk verbonden zijn met duurzame vrede. 'Het is een gegeven dat Hamas op 7 oktober de oorlog verklaarde aan Israƫl, vele burgerslachtoffers maakte en gijzelaars meenam - een oorlogsmisdaad. Deze gijzelaars zijn tot op heden nog niet allemaal vrijgelaten. Het is inmiddels ook een gegeven dat de humanitaire situatie enorm verslechterd is in Gaza en er veel burgerslachtoffers vallen', maakt Kamerlid Don Ceder duidelijk.
Ceder vervolgt: 'Inmiddels wordt al weken geen hulp en voedsel meer toegelaten. Kabinetsleden van de regering Netanyahu doen steeds vaker escalerende uitspraken, waardoor vrede in de regio en vrijlating van gijzelaars steeds verder uit zicht dreigen te raken. Vanuit de Tweede Kamer dringen we aan op duidelijke en diplomatieke stappen. In lijn met de motie van onze fractie hebben we het kabinet gevraagd Israƫl aan te spreken op haar humanitaire verplichtingen: het toelaten van hulp, het herstel van basisvoorzieningen en het naleven van het oorlogsrecht.'
Situatie in Gaza
De IsraĆ«lische luchtmacht voerde afgelopen week meer dan 670 luchtaanvallen uit in Gaza, waarmee operatie āMerkavot Gideonā officieel is gestart. Deze operatie heeft als doel het Hamas-regime in Gaza definitief uit te schakelen. Tegelijk werd in Qatar nog geprobeerd een staakt-het-vuren te bereiken, maar Hamas wees de IsraĆ«lische voorwaarden af en stelde een eigen voorstel voor dat onacceptabel werd geacht.
Israƫl intensiveerde daarop de militaire inzet met vijf divisies en voerde in 24 uur nog eens 160 aanvallen uit. Hamas reageerde met raketvuur, maar zonder schade. De IDF plant een burgerontruiming naar Rafah, waar vier humanitaire distributiepunten komen. Onder Amerikaanse druk hervatte premier Netanyahu een beperkte voedselhulp, ondanks tegenstand in zijn kabinet.
Praatmee