Wilkin van de Kamp legt uit dat vergeving niet betekent dat je het gedrag van de dader vergoelijkt

Komt degene die mij pijn deed er niet te gemakkelijk mee weg als ik hem vergeef? Het is een vraag die je misschien wel uit je eigen leven herkent. Wat nu als iemand je jaren geleden schade heeft toegebracht waar je tot op de dag van vandaag onder lijdt? Is vergeving dan niet te makkelijk? Die vragen behandelt spreker Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God'.
"Vergeving schenken is de sleutel tot vrede. Ditmaal lezen we opnieuw een uitspraak van Jezus waarin Hij ons oproept om degenen die ons pijn hebben gedaan te vergeven. In Lukas 6:37 zegt Hij: Oordeel niet, dan zal er niet over je geoordeeld worden. Veroordeel niet, dan zul je niet veroordeeld worden. Vergeef, dan zal je vergeven worden.'
Misschien heb je het ook wel eens gedacht of gehoord: 'Komt degene die mij pijn gedaan heeft er niet te gemakkelijk mee weg als ik hem vergeef?' Wel, vergeven betekent niet dat je het gedrag accepteert van degene die jou pijn gedaan heeft of dat je de daden van de ander goedpraat of de ander ermee weg laat komen. Nee, vergeven verandert de aard van de overtreding niet van slecht naar goed. Het veronderstelt evenmin dat de overtreding nooit heeft plaatsgevonden of dat de ander vrijuit kan gaan.
Desmond Tutu was de eerste zwarte aartsbisschop van de Anglicaanse Kerk in Kaapstad. Hij was voorzitter van de waarheids- en verzoeningscommissie die na de val van het apartheidsregime in Zuid-Afrika ernaar streefde om de verschillende bevolkingsgroepen in vrede met elkaar te laten leven. In 1984 won hij de Nobelprijs voor de vrede. Hij zei: 'Vergeving schenken betekent niet dat ik met de daad die mij deed lijden instem of dat ik die op wat voor manier dan ook verontschuldig of vergoelijk. Het betekent simpelweg het aanvaarden van de realiteit van wat er is gebeurd en het loslaten van het incident dat niet te veranderen is.'
Het Griekse woord aphiemi voor vergeven in Lukas 6 betekent letterlijk 'loslaten'. Andere vertaling zeggen: 'Laat los en u zult losgelaten worden.' Vergeven is dus de keuze om los te laten. Als je vasthoudt aan je bitterheid, kun je niet of nauwelijks genieten va Gods barmhartigheid en genade. Waar bitterheid over wat jou is aangedaan, verbonden wordt aan de dader, zal vergeving schenken je losmaken van het onrecht en de dader. Zoals je vrede van God ontving toen je Hem om vergeving vroeg, zo zal je ook Gods vrede ervaren als jij diegene die jou iets schuldig is vergeving schenkt", aldus Van de Kamp.
In onderstaande video van Stichting Vrij Zijn is de 175e aflevering van de serie 'Begin je dag met God' terug te zien:
Praatmee