Wereldwijd onderzoek: Nederlanders lezen nauwelijks meer de Bijbel

De wereld leest de Bijbel, maar Nederland doet dat steeds minder. Dat blijkt uit het wereldwijde Patmosonderzoek van onderzoeksbureau Gallup, uitgevoerd in opdracht van het Brits Bijbelgenootschap. In 85 landen werden ruim 91.000 mensen bevraagd over hun religieuze overtuigingen, het gebruik van de Bijbel en de invloed ervan op hun dagelijks leven. Het rapport geeft een uniek inkijkje in de rol van de Bijbel wereldwijd en in Nederland.
Het zogeheten Patmosonderzoek is het meest uitgebreide onderzoek ooit naar Bijbelgebruik en religieuze beleving wereldwijd. De naam verwijst naar het Griekse eiland Patmos, waar volgens de overlevering de apostel Johannes het Bijbelboek Openbaring schreef. Gallup voerde het onderzoek uit tussen 2021 en 2024 in opdracht van het Brits Bijbelgenootschap. De wereld werd opgedeeld in zeven 'clusters', elk met hun eigen religieuze, culturele en economische context. Het rapport maakt het mogelijk landen onderling te vergelijken, maar ook de plaats van de Bijbel in de moderne samenleving te analyseren.
Sceptisch of vijandig
Nederland valt binnen het seculiere cluster, samen met landen als Zweden en Noorwegen. In deze groep beschouwt een aanzienlijk deel van de bevolking religie als niet relevant voor het dagelijks leven. Specifiek behoort 46 procent van de Nederlanders tot de 'koude' groepen, die sceptisch of zelfs vijandig tegenover de Bijbel staan. Binnen dit segment beschouwt 98 procent religie als onbelangrijk, vindt 95 procent de Bijbel irrelevant en wil 92 procent er niet meer over leren.
Nauwelijks Bijbellezen
Een ander zorgwekkend resultaat is dat veel Nederlanders de Bijbel niet of nauwelijks lezen. Daar staat tegenover dat ook dit onderzoek bevestigt dat er onder jongeren weer meer interesse is in de Bijbel. 37 procent van de Nederlandse respondenten tussen de 18 en de 34 geven aan open te staan voor de Bijbel. Dat is hoger dan andere leeftijdscategorieën. Eerder lieten andere Nederlandse onderzoeken dezelfde trend zien.
NBG
‘We wisten dat Nederland en België geseculariseerd zijn', reageert Rieuwerd Buitenwerf, directeur van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG). 'Maar net als 'God in Nederland' laat ook dit onderzoek een licht groeiende belangstelling voor de Bijbel en het christelijk geloof onder nieuwe generaties zien. De uitkomsten van dit onderzoek zijn belangrijk voor ons en voor kerken en christelijke organisaties. In een webinar willen we met hen nagaan hoe we kunnen inspelen op de behoeften en opvattingen van mensen rondom de Bijbel.’
Op dinsdag 20 mei van 15.00-16.00 uur houdt het NBG een webinar over de uitkomsten van het onderzoek. Bijbelwetenschapper Anne-Mareike Schol-Wetter (NBG) en data-analist Nyncke Kroeske-Wilbrink (R2Research) duiken in de data. Wat vinden Nederlanders van de Bijbel? Hoe verhouden de inzichten uit dit onderzoek zich tot ‘God in Nederland’ en de CBS-statistieken over levensbeschouwing? Het webinar is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met de kerk, christenen en de Bijbel.
Praatmee