Abigail hield PTSS over aan militaire diensttijd aan Gazaanse grens (totdat ze in Jezus nieuwe hoop vond)

Nieuws 1 mei 2025 6 minuten Israël en de Bijbel
Abigail
Israël en de Bijbel

In het door oorlog getekende Israël koos Abigail al op jonge leeftijd voor een leven met Jezus, de Messias. Tijdens haar diensttijd aan de grens met Gaza werd haar geloof zwaar op de proef gesteld. De littekens van oorlog en het gevecht met PTSS drukten zwaar op haar leven, totdat ze door Gods genade nieuwe hoop vond. Nu wil ze die hoop delen met haar eigen door oorlog gewonde volk. Lees hieronder het indrukwekkende getuigenis van Abigail.

Ik had het voorrecht op te groeien in een familie van derde generatie gelovigen. Mijn moeder is Joods en mijn vader niet, dus ik heb van dichtbij gezien hoe mooi het is als een Jood en een heiden de eenheid in Christus ervaren. Geen van beide aspecten werd in ons gezin meer benadrukt dan de andere.

Ontvluchten
Een leven zonder de Here Jezus, of Jesjoea zoals wij Hem in Israël noemen, was voor mij ondenkbaar. Iedereen mocht weten dat ik bij Hem hoorde en daarom wilde ik al op twaalfjarige leeftijd gedoopt worden.   

In die periode bestudeerden we in onze jeugdgroep de tweede brief aan Timotheüs. Terwijl we met de oudsten van de gemeente samen waren, vroeg een van hen aan mij of er een gedeelte in de brief was waarmee ik me kon identificeren. Misschien dacht hij aan het geloof van Timotheüs, dat door drie generaties was doorgegeven, maar ik antwoordde: ‘Met hoofdstuk 2, vers 22: Ontvlucht de begeerten van de jeugd. Jaag rechtvaardigheid, geloof, liefde en vrede na, samen met hen die de Heere aanroepen uit een rein hart.’ 

Ik had er toen nog geen flauw benul van dat mijn besluit om ‘de begeerten van de jeugd te ontvluchten en gerechtigheid na te jagen’ zes jaar later in het Israëlische leger zo op de proef zou worden gesteld. Maar daarover zo meer. 

Op de middelbare school kwam mijn anders zijn erop neer dat ik bescheiden kleding droeg en niet vloekte. Heel soms riep dit vragen op en kreeg ik hierdoor de kans om te vertellen over mijn geloof in Jezus als de Messias van Israël. Maar de meeste leeftijdsgenoten waren helemaal niet zo geïnteresseerd in godsdienst. In ieder geval bracht mijn geloof me nooit in een lastig parket en werd het op school ook niet beproefd. 

Opvallend
Dat veranderde wel toen ik in militaire dienst moest en werd toegewezen aan een commandocentrum aan de grens met Gaza. Vanuit dit centrum moest ik vitale informatie doorgeven aan de jonge militairen die dagelijks met leven en dood werden geconfronteerd. 

Tijdens de twee jaar van mijn dienstplicht was Israël twee keer in oorlog met Gaza. Alle soldaten die aan de grens dienden, waren zich bewust van het gevaar. Elke dag gingen ze op pad en er waren geen garanties dat ze levend zouden terugkeren van hun missies.

Het simpelste gebaar – een hete kop thee wanneer iemand rillend van de kou en angst binnenkwam, een nat lapje om het bloed van het uniform van een gewonde kameraad te vegen, een meelevende glimlach en oprechte zorg – deze kleine dingen vielen op. 

Nog eens te meer als het werd gedaan door iemand die zichzelf een Jehoedi Mesjichi, een Messiasbelijdende Jodin noemde. Want tot op de dag van vandaag worden wij nog steeds door veel (religieuze) Israëli’s gewantrouwd en gezien als verraders. Waarom? Uitsluitend omdat wij Jezus hebben aangenomen als de Joodse Messias.

Geen tijd om te huilen
Sommige van mijn dienstmaten hadden vragen over de Messias, vooral diegenen die in orthodoxe gezinnen waren opgegroeid. Mijn geloof in het genadeoffer van Jesjoea en hun oprechte verlangen om God te dienen door goede werken, zette ons tegenover elkaar. Mijn gesprekken met hen waren dan ook meestal heel intens. Ik had het gevoel dat ik niet alleen te maken had met de fysieke oorlog om ons heen, maar dat ik ook zelf een geestelijke en emotionele oorlog voerde. 

Er was die ene jonge man met wie ik vaak sprak over de Messias. Hij had vol met vragen gezeten en elk vrij moment aangegrepen om ons geestelijke gesprek weer op te pakken bij het punt waar we de vorige keer waren gestopt. We hadden een heel speciale band. Zo hecht zelfs, dat hij toestemming had gevraagd om mij even gedag te zeggen en te bedanken voor onze gesprekken, voordat hij weer op missie ging naar de Gazastrook. De emotionele binding tussen soldaten, die vaak dag en nacht met elkaar optrekken, is algemeen bekend. 

Ik was intussen al behoorlijk afgestompt door de constante rakettenregen rondom onze basis, toen ik hoorde van zijn dood, en van nog twee bekenden. Zij waren op de verkeerde tijd op de verkeerde plek geweest, met fatale gevolgen. 

Op dat moment was er geen tijd om ook maar iets te voelen. Als een robot ging ik door met mijn werk in het commandocentrum, want dat moest doorgaan. Pas veel later, toen het werkelijke besef van hun overlijden doordrong, stortte ik in. 

Huilen, overgeven en slapen
Nadat ik was afgezwaaid uit het leger heb ik de eerste weken alleen maar gehuild, overgegeven, geslapen en nog meer gehuild. Ik kon niet meer lachen, alsof de spieren van mijn gezicht verlamd waren, en schrok van elk plotseling geluid. Mijn weggestopte gevoelens kwamen er op allerlei manieren uit.

Hoewel ik een baan had, vrienden en een liefhebbende familie leek niets meer de moeite waard om voor te leven. Alles was grauw en grijs. Gaandeweg kwam het besef dat ik leed aan PTSS, een posttraumatische stressstoornis.

Behalve heel depressief voelde ik mij ook heel schuldig. In de Bijbel stond immers dat gelovigen vervuld moeten zijn van vreugde en aanbidding. Waarom was ik dan zo somber? In Christus had ik toch alles ontvangen? Was mijn geloof misschien te klein? Had de Here sowieso nog wel belangstelling voor mij? Allemaal vragen die door mijn hoofd spookten. 

Na een poosje besloten mijn ouders en ik dat het verstandig was om Israël een poosje te verlaten. Even weg van de druk en de spanning die het dagelijks leven in het land met zich meebrengen. Zodoende kwam ik terecht bij vrienden in het buitenland en via hen bij een christelijke hulpverlener. 

Mijn dagen bestonden uit gesprekken met de therapeut, uitrusten en veel Bijbellezen. Langzaamaan ging ik inzien dat Jezus als geen ander begreep waar ik doorheen ging, want Hij was in alles hetzelfde verzocht als wij (Hebreeën 4:15). En ik was niet waardeloos, maar juist heel waardevol voor God. Want ik was tenslotte duur gekocht met het bloed van Zijn Zoon (Galaten 3:13-15). Stapje voor stapje leerde ik (weer) om al mijn zorgen en angsten over te geven aan Hem. Als de dag van gisteren herinner ik me nog de ochtend dat ik wakker werd en weer zin had in de dag! 

Dienen
Omdat ik zelf zo geholpen was, wilde ik nu ook anderen helpen. En tegelijkertijd ook de Here dienen die mij gedragen had toen ik zelf niet meer lopen kon. Ik meldde me aan als vrijwilliger bij The Shelter in Amsterdam en mijn werk daar bracht ook een mate van genezing. De gesprekken met de gasten, het samenwerken in een team van gelovigen, de bijbelstudies en bidstonden, het getuigen van je geloof: het was zo bijzonder. Maar Amsterdam bracht me nog meer, want in het hostel ontmoette ik ook mijn man, Gabriël. Samen zoeken we nu hoe we God kunnen dienen in Israël. 

Naast het trauma heeft mijn tijd in het leger me ook een diepe liefde gegeven voor mijn landgenoten. Zo veel jonge mensen in dit land lijden aan PTSS na hun militaire diensttijd; er zijn zo veel families die iemand verloren hebben door oorlogen of terroristische aanslagen. Israël is een volk met littekens.

Doordat ik de dood van zo dichtbij heb meegemaakt, ben ik me gaan realiseren hoe plotseling het leven afgelopen kan zijn én hoe urgent de Evangelieboodschap is.  

Mijn eigen trauma heeft mijn horizon verbreed en ik wil niets liever dan het reddende Evangelie van Jezus Christus delen, in mijn eigen land en daarbuiten.

Israël is een volk met littekens en de aanval van Hamas op 7 oktober 2023 heeft opnieuw wonden geslagen in de hele Israëlische samenleving. Angst, onzekerheid en trauma zijn voor veel Israëli’s een dagelijkse realiteit. Op donderdag 29 mei, Hemelvaartsdag, vindt in De Verbinding in Veenendaal de IB Ontmoetingsdag plaats met als thema 'Hoop voor een verwond volk'. Tijdens deze dag delen gastsprekers persoonlijke getuigenissen en verhalen over de nood en hoop van het Joodse volk. Aanmelden kan via de website van Israël en de Bijbel.

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kees van Velzen
Nieuws

Rechter geeft moslimorganisatie ongelijk die CvI-lezing wil verbieden op basis van onderzoek BOOS

Opnieuw is er ophef ontstaan over een lezing van Christenen voor Israël. De islamitische organisatie Muslim Rights Watch Nederland heeft door middel van een kort geding geprobeerd een bijeenkomst van CvI in Roosendaal te verbieden. Ze baseert zich da

Kerk Memphis
Nieuws

Brand verwoest historische kerk gelinkt aan Martin Luther King

In het Amerikaanse Memphis heeft een brand grote schade aangericht aan de historische Clayborn Temple. Dat schrijven diverse media. De kerk, die vaak gelinkt wordt aan mensenrechtenactivist én predikant Martin Luther King, brandde in de nacht van zon

Hindu
Nieuws

Christenen in India zelf aangeklaagd na gewelddadige aanval door hindoenationalisten

Een christelijke gemeenschap in de Indiase deelstaat Chhattisgarh is opnieuw het doelwit geworden van vervolging. Na een gewelddadige aanval op hun kerk zijn niet de daders, maar de slachtoffers aangeklaagd. Dat meldt Morning Star News. Christenen in

Donald Trump
Nieuws

Witte evangelicals blijven trouw aan Trump: ‘Hij doet wat hij belooft’

Witte evangelicals in de Verenigde Staten blijven in groten getale achter president Donald Trump staan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Pew Research Center. Trump krijgt van deze groep een goedkeuringsscore van liefst 72 procent, veel hoger da

Pro-life demostranten
Nieuws

Amerikaanse staat steunt pro-life centra met 2 miljoen dollar: ‘Belangrijke hulp voor moeders’

De Amerikaanse staat Arkansas trekt 2 miljoen dollar uit voor pro-life zwangerschapshuizen en hulporganisaties. Dat schrijft The Christian Post. Gouverneur Sarah Huckabee Sanders tekende vorige week een wet die dit mogelijk maakt. Het gaat om organis

Opperrabbijn
Column

Wakker worden Nederlandse overheid: ons land wordt gekaapt!

De komende weken staan voor opperrabbijn Jacobs in het teken van herdekenn, herdenken en nogmaals herdenken. En toch wordt het ook voor hem nog steeds geen routine, zo schrijft. 'Herdenkingen grijpen mij emotioneel aan, laten mij niet onberoerd en mo

Credo
Video

Waarom is Maria de belangrijkste vrouw voor katholieken? Bekijk de video

Maria, de moeder van Jezus, speelt een cruciale rol in de Rooms-Katholieke Kerk. Ze helpt gelovigen om dichter bij Jezus te komen. Maar zien katholieken haar als gelijk aan God? Wat Maria precies betekent voor gelovigen, ontdek je in deze video. Beki

Heilige Grond podcast
Podcast

Terugluisteren: theologen in gesprek over Jezus en parabels

Met een verhaal bereik je zoveel meer dan met feiten en cijfers. Ook Jezus maakte veel gebruik van verhalen. En in het bijzonder van gelijkenissen, parabels. Daarover gaat onderstaande podcastaflevering van Heilige Grond. In deze aflevering over para

Meerartikelen

Ds. A. Simons
Video

Volgends ds. Simons is Gods genade op dít moment beschikbaar

Ds. A. Simons vertelde onlangs een krachtig verhaal over een terdoodveroordeelde man die genade ontvangt, als beeld voor de mens die door zonde verloren is, maar door Jezus redding kan vinden. De hervormde predikant benadrukte dat deze genade nu besc

Rechtbank
Nieuws

Van ontucht verdachte christelijke organist blijft voorlopig vastzitten

De bekende 34-jarige organist A.N. blijft voorlopig vastzitten. Hij wordt verdacht van ontucht met meerdere mannen en werd in april opgepakt. De rechtbank maakt nu bekend dat zijn voorarrest met 90 dagen is verlengd. A.N. was naast een bekende organi

Anne Borkent
Column

Ervaar jij de kerk als een hotel of als een gezin?

Een wake-up call. Niet alleen voor mij persoonlijk, maar uiteindelijk ook voor onze hele kerk. Zo zou ik het boek Brieven aan de kerk van Francis Chan willen omschrijven. Zonder precies te weten wat me te wachten stond, las ik het boek in september 2

Nigeria
Nieuws

Boko Haram vermoordt zeven christenen tijdens rouwbijeenkomst in Nigeria

Bij een brute aanval van Boko Haram-terroristen in het overwegend christelijke dorp Kwaple, in de Nigeriaanse deelstaat Borno, zijn maandagavond zeven christenen om het leven gekomen. De slachtoffers waren aanwezig bij een rouwbijeenkomst toen gewape

Burkina Faso
Nieuws

Burkina Faso: 125 jaar evangelisatie ondanks terrorisme

Burkina Faso viert 125 jaar evangelisatie in een land dat momenteel geteisterd wordt door geweld en terrorisme. Het Afrikaanse land staat op de eerste plaats op de wereldranglijst van terrorisme. Het heeft te kampen met ernstige veiligheidsproblemen,

Christelijke vlag
Nieuws

Activist wil dat Amerikaanse steden satansvlag hijsen na ophangen christelijke vlag

Een activist uit Florida wil dat verschillende steden in de Amerikaanse staat Connecticut een satansvlag hijsen als reactie op het tonen van de christelijke vlag tijdens de Goede Week. Dat schrijft The Christian Post. De gemeenteraad van Hartford ste

ds. H. Peet
God

Refoweb-vragensteller over kerkcrisis: 'Moet CGK voorbeeld nemen aan PKN?'

'Waarom moet 'vrouw in het ambt' tot een mogelijke scheuring leiden in de CGK? Kan men elkaar niet vrijlaten zoals bijvoorbeeld in de PKN? Daar heb je ook stromingen van orthodox tot vrijzinnig. Gewoon per gemeente kijken welke ligging het beste past

kerk
Nieuws

3xM bereikt in 2024 ruim 85 miljoen mensen online met het evangelie

Zendingspionier 3xM bereikte in 2024 online ruim 85 miljoen mensen met het evangelie van Jezus Christus, voornamelijk onder onbereikte culturen in Azië. Het aantal online volgers steeg met 40 procent naar 1.600.000. Bijna 55.000 mensen accepteerden d

Pionnen
Nieuws

ETF Leuven organiseert studiemiddag over kerkelijk leiderschap in transitie

Wilt u meer inzicht krijgen in de uitdagingen van leiderschap in een kerk die razendsnel verandert door globalisering, digitalisering en individualisering? Bent u benieuwd hoe u als (toekomstig) kerkleider, theoloog of onderzoeker kunt inspelen op gr

Naomi Oosterhof
Podcast

Hoe gebruiken we door God gegeven gaven en talenten? Beluister deze podcast

Je talenten kan je gebruiken om God te eren? Jazeker! Podcastmaker Naomi Oosterhof (foto) heeft het in deze podcastaflevering over onze gaven en talenten. Wat is het verschil? En hoe komen wij achter onze talenten en gaven? God wil dat wij gebruiken

alsongsiders
Persbericht

Nieuwe ‘Compass Retreats’ van Alongsiders Nederland bieden jongvolwassenen rust en richting

Alongsiders Nederland lanceert een nieuw initiatief om jongvolwassenen te ondersteunen in hun geestelijke groei: Compass Retreats. Deze retraites, bedoeld voor jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar, bieden een unieke gelegenheid om je terug te trek

Gakpo
Nieuws

Cody Gakpo berispt door voetbalbond voor tekst over Jezus op shirt

Cody Gakpo is door de Engelse voetbalbond berispt omdat hij na het scoren van een doelpunt zijn wedstrijdshirt uittrok en daaronder een shirt droeg met de tekst 'I belong to Jesus'. Het is volgens de reglementen verboden om religieuze uitingen te doe