Situatie in Gaza verslechtert drastisch: hoe nu verder?

Het aanhoudende conflict tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas snijdt dwars door harten, ook hier in Nederland. Het geweld, de angst en het intense menselijke leed roepen wereldwijd emoties op. Velen leven mee met Israëlische families die hun dierbaren verloren én met Palestijnse gezinnen die worden meegesleurd in een spiraal van angst, honger en onzekerheid. De ChristenUnie houdt vast aan één rode draad: vrede vraagt zowel gerechtigheid als menselijkheid - voor Israëli's én Palestijnen.
Escalatie na 7 oktober
De terreuraanslagen van Hamas op 7 oktober 2023, gericht tegen Israëlische burgers, waren een dieptepunt in een toch al bloedige geschiedenis. Sindsdien is het geweld geëscaleerd. Een moment van hoop leek op 19 januari 2025 te ontstaan, toen een tijdelijke wapenstilstand leidde tot de vrijlating van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. Maar het bleef bij dat moment. De tweede fase van het bestand kwam niet van de grond, het geweld is opnieuw opgelaaid.
Humanitaire ramp in Gaza
De situatie in Gaza is sindsdien drastisch verslechterd. De Israëlische regering sloot de stroomtoevoer af en hield voedsel- en hulptransporten tegen. Kinderen, zieken en ouderen lijden onder een gebrek aan schoon water, voedsel en medische zorg. De bescherming van burgers is geen randvoorwaarde – het is een morele plicht. Daarom diende de ChristenUnie in april 2025 in de Tweede Kamer een motie in om de Nederlandse regering op te roepen Israël aan te sporen tot directe toelating van humanitaire hulp en het herstel van basisvoorzieningen in Gaza.
Aanval op medische hulpverleners
Naar aanleiding van de aanval van het Israëlische leger op het medische hulpkonvooi in Gaza vorige week, verzocht de ChristenUnie samen met de VVD om minister Veldkamp de Israëlische ambassadeur te ontbieden voor tekst en uitleg. Ook diende de ChristenUnie samen met andere politieke partijen een motie in om er bij de Israëlische regering op aan te dringen een onafhankelijk, internationaal onderzoek in te stellen naar wát er precies is gebeurd en hoe het heeft kunnen gebeuren. De uitleg van Israël veranderde en mogelijk is het humanitair oorlogsrecht geschonden. De vraag naar wat de Israëlische regering wel en niet wist, moet beantwoord worden. Als medici en hulpverleners het slachtoffer worden, moeten we juist een land waarmee we verbonden zijn, houden aan de humanitaire uitgangspunten die we delen.
Oproep tot menselijkheid en gerechtigheid
De ChristenUnie roept de Nederlandse regering op om Israël met klem aan te sporen de stroomvoorziening in Gaza te herstellen en humanitaire hulp onbelemmerd toe te laten. Tegelijkertijd blijven wij aandringen op hervatting van het staakt-het-vuren, het vrijlaten van gijzelaars en het opnieuw opstarten van diplomatieke stappen richting een duurzame vrede.
Duurzaam perspectief voor beide volken
Voor de ChristenUnie staat één ding voorop: het onbetwiste bestaansrecht en de veiligheid van de staat Israël, én een rechtvaardige toekomst voor de Palestijnen. Dat vraagt om hernieuwde inzet voor vrede - met spoed en vastberadenheid. We pleiten voor een onmiddellijk staakt-het-vuren, de vrijlating van gijzelaars, de terugtrekking van Israëlische troepen en het herstarten van serieuze vredesgesprekken. Alleen zo ontstaat ruimte voor een duurzaam perspectief voor beide volkeren.
Dit artikel is geschreven door ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder en verscheen eerder op de website van zijn partij.
Praatmee