Christen krijgt hoge boete voor aanbieden van gesprek bij Engelse abortuskliniek

De Britse pro-life activiste Livia Tossici-Bolt is veroordeeld tot het betalen van een boete van meer dan 22.000 euro. Dit vanwege het vasthouden van een bord met de tekst “Hier om te praten als je wilt” in de nabijheid van een abortuskliniek in Bournemouth. Dat meldt CBN News.
Livia, een voormalig klinisch wetenschapper en leider van 40 Days for Life Bournemouth, bood in alle rust aan om te praten met voorbijgangers. Toch werd ze vervolgd vanwege het overtreden van de zogeheten 'bufferzone', een gebied van 150 meter rondom de kliniek waar uitingen over abortus verboden zijn.
“Ik heb niemand lastiggevallen en voerde geen protest. Ik bood alleen een gesprek aan, dat is toch een mensenrecht?”, zegt Livia.
Volgens ADF International, de organisatie die haar bijstaat, zijn er geen meldingen gedaan van intimidatie of overlast. “De betrokken agenten konden geen enkele klacht aanwijzen", aldus ADF.
Toch oordeelde rechter Orla Austin dat Livia “geen inzicht toonde in het mogelijke negatieve effect van haar aanwezigheid”. De rechtbank legde haar een boete op van omgerekend 22.000 euro. Deze moet Tossici-Bolt betalen voor eind mei 2025.
Livia noemt de uitspraak schokkend: “Dit is een donkere dag voor Groot-Brittannië. Vrijheid van meningsuiting is in crisis. Wat is er gebeurd met dit land?”
Het is niet de eerste keer dat vreedzame pro-life activisten worden aangepakt in het Verenigd Koninkrijk. Zo werd Isabel Vaughan-Spruce twee keer gearresteerd voor stil gebed bij een kliniek. Ze werd uiteindelijk vrijgesproken. Maar veteraan en fysiotherapeut Adam Connor-Smith werd vorig jaar wél veroordeeld voor bidden binnen een bufferzone.
Connor-Smith: “Ik had nooit gedacht dat stil bidden mij een strafblad zou kunnen opleveren. Ik bid nu juist voor artsen, omdat ik weet hoeveel pijn abortus veroorzaakt.”
De zaak van Livia kreeg zelfs internationale aandacht. De Amerikaanse overheid uitte via X haar zorgen over de vrijheid van meningsuiting in het Verenigd Koninkrijk. “We delen een wederzijds respect voor mensenrechten", schreef het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Livia blijft vastberaden: “Als deze vorm van censuur geaccepteerd wordt, is niemand nog veilig om zich vrij uit te spreken. Met hulp van ADF overweeg ik verdere juridische stappen.”
Voor christelijke lezers laat deze zaak zien hoe kostbaar – en kwetsbaar – onze vrijheid van meningsuiting is. Zoals Livia het zegt: “Twee mensen die op straat met elkaar praten, daar is niets mis mee. Daar begint het evangelie vaak mee.”
Praatmee