SGP ziet 'drie blinde vlekken' in voorjaarsnota

“Wij zien naast veel moois, ook drie grote blinde vlekken", aldus SGP-voorman Chris Stoffer in zijn eerste reactie op de voorjaarsnota. “Als het kabinet in het najaar op onze steun wil rekenen, zal het echt nog in beweging moeten komen.”
Met die laatste opmerking doelt Stoffer op drie belangrijke punten waar hij al langere tijd op hamert. “Dit kabinet heeft te weinig oog voor gezinnen, voor de verre naaste én voor het ongeboren leven. Op ontwikkelingshulp wordt bot bezuinigd, er is geen geld om ongewenste zwangerschappen te voorkomen, en de verlaging van de energiebelasting is zó summier dat je dat amper merkt in de gezinsbegroting. Deze drie groepen staan enorm onder druk. Als het kabinet wil dat de SGP een constructieve houding blijft aannemen, zullen ze ons hierop echt tegemoet moeten komen.”
“Maar", vervolgt de partijvoorman, “ik zie ook positieve punten. Voor defensie, voor boeren, voor jeugdzorg en voor de aanpak van verkeersknelpunten wordt geld gereserveerd en dat is keihard nodig.” Stoffer benadrukt tot slot dat hij het totaal pas echt kan beoordelen als ook de dekking van de uitgaven bekend is.
Belangrijkste punten uit de voorjaarsnota
Het kabinet presenteerde vandaag de voorjaarsnota waarin het financiële beleid voor het komende jaar verder wordt uitgewerkt. Een groot deel van de extra uitgaven gaat naar defensie, waar ruim een miljard euro wordt geïnvesteerd in defensie. Daarnaast wordt de belasting op energie verlaagd om huishoudens tegemoet te komen in de kosten. Plannen om het btw-tarief op sport, cultuur en media te verhogen zijn geschrapt. Ook wordt er tijdelijk een huurstop ingevoerd voor sociale woningen, om de druk op huurders te verlichten.
Tegelijkertijd is er veel kritiek vanuit gemeenten, die geconfronteerd worden met aanzienlijke kortingen op het Gemeentefonds vanaf 2026. Gemeentebesturen waarschuwen dat dit gevolgen zal hebben voor publieke diensten zoals jeugdzorg, woningbouw en onderhoud van wegen. Het kabinet stelt daartegenover dat het financiële beleid binnen de afgesproken begrotingskaders blijft en dat de nieuwe uitgaven grotendeels worden opgevangen door meevallers en gerichte herschikkingen in de begroting.
Praatmee