Henrik Wienen: "De kerk moet ook op de smartphone aanwezig zijn"

Interview 6 mei 2025 9 minuten Leontien Laterveer
Donkey Mobile
Donkey Mobile

Henrik Wienen is de bedenker van Donkey Mobile, de app die door steeds meer kerken wordt gebruikt. Hij wil kerken ondersteunen met goede digitale technologie. "Laten we het belangrijkste communicatiemiddel van deze tijd, de smartphone, niet overlaten aan de Instagrams, de Facebooks en de shopping apps."

Afgelopen zomer was ondernemer Henrik Wienen (36) ruim twee maanden in Duitsland. Niet om vakantie te vieren, maar om te onderzoeken of de kerk-app Donkey Mobile ook daar voet aan de grond kan krijgen. Zijn vrouw en kinderen reisden met hem mee. Inmiddels zijn ze weer thuis in Utrecht, waar het gezin is aangesloten bij de Jacobikerk.

Dat is ook de plek waar Henrik een aantal jaar geleden het idee voor zijn kerk-app krijgt. Hij is dan werkzaam in de ICT. "Ik kwam bij heel veel kledingmerken die ik voortdurend vertelde dat ze moesten investeren in de kwaliteit van mobiele apps. Tegelijkertijd zat ik op zondag in de kerk waar die goede communicatiemiddelen helemaal níet voorhanden waren. Terwijl de boodschap van de kerk levensreddend is. Daar wilde ik iets aan doen." Hij richt Donkey Mobile op, de onderneming waar hij tegenwoordig bijna dag en nacht mee bezig is.

Brede christelijke traditie
Henrik groeit op in Ridderkerk. Op zijn dertiende verhuist hij naar Katwijk waar zijn vader burgemeester wordt. Het geloof heeft thuis een belangrijke plaats. "Mijn vader kwam uit een hervormd gezin, mijn moeders familie uit de Gereformeerde Gemeenten. Zelf waren we lid van een confessionele gemeente. Daardoor stonden we een beetje buiten de reformatorische traditie. We waren veel met het geloof bezig en gingen twee keer per zondag naar de kerk, maar er was thuis veel ruimte voor debat en discussie." Hij wordt met veel liefde voor de brede christelijke traditie grootgebracht. "In mijn tienertijd namen mijn vader en oom mij bijvoorbeeld mee naar de Katholieke Wereldjongerendagen. Indrukwekkend, een miljoen jongeren uit alle landen die allemaal geloofden!"

"Laten we het belangrijkste communicatiemiddel van deze tijd niet overlaten aan de Instagrams, de Facebooks en de shopping apps."

Voor Henrik is het geloof altijd een vanzelfsprekendheid geweest, vertelt hij. "Ik heb mijn hele leven een plek gehad in de kerk. Ik heb daar iets gevonden wat ik op andere plekken niet zag. Ik herinner me dat ik zestien was en dat psalm 111 gezongen werd: “Van alle wijsheid het begin is: vrees de Heer met ziel en zin.” Dat waren teksten die indruk op mij maakten en met me meegingen."

Het geloof is ook de drijfveer voor zijn werk bij Donkey Mobile. "Ik vind het zó belangrijk wat we aan geloof en kerk in deze samenleving hebben. Laten we het belangrijkste communicatiemiddel van deze tijd, de smartphone, daarom niet overlaten aan de Instagrams, de Facebooks en de shopping apps, maar zorgen dat we ook als kerk op dat communicatiemiddel aanwezig zijn en onze boodschap verkondigen."

En dat lukt steeds beter. Inmiddels maken bijna 500 kerken van zijn kerk-app gebruik. Henrik heeft investeerders die in zijn missie geloven, een team van experts in de mobiele technologie én plannen om uit te breiden naar het buitenland. De bevlogen ondernemer ervaart het allemaal als zegen, niet als succesverhaal. "Ik was gewoon een mislukte student die een commerciële carrière had opgebouwd. Ik studeerde niet veel, bij sommige vakken kwam ik gewoon niet opdagen. In die tijd was ik best onvolwassen." Naast zijn studie gaat hij vanaf het begin werken, eerst bij een callcenter, daarna bij een platform voor videorecruitment. Daar is hij wél heel gedisciplineerd in en hij leert er veel van: "Eigenlijk ben ik in de professionele praktijk gevormd."

Baan opgezegd
Met nog een half jaar scriptie voor de boeg besluit hij zijn studie af te breken en aan de slag te gaan bij een start-up die kledingmerken voorziet van mobiele shopping apps. Daar wordt hij meegenomen op de golf van de digitale revolutie. Tot aan Fifth Avenue in New York komt hij bij kledingmerken over de vloer. "In die periode raakte ik ervan overtuigd dat de kwaliteit die ik voor mijn werk verkocht, ook in de kerk aanwezig moest zijn."

"Ik dacht: als ik nu in één keer een hele goede oplossing bedenk, dan kan ik die op allerlei plekken aanbieden."

Op een softwareconferentie in Parijs valt het kwartje: "Ik realiseerde me dat de behoeftes die wij in de Jacobikerk hadden, qua communicatie en digitale ondersteuning, niet uniek waren. Dat ook kerken in Kampen, Alphen aan den Rijn en Numansdorp die behoeftes hebben. Ik dacht: als ik nu in één keer een hele goede oplossing bedenk, dan kan ik die op allerlei plekken aanbieden."

Hij maakt een bedrijfsplan en komt tot de conclusie dat hij er helemaal voor wil gaan. "Toen heb ik mijn baan opgezegd.’ Iedere stap brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, maar in september 2020 – midden in coronatijd – nemen de eerste kerken hun app van Donkey Mobile in gebruik.

Iedere stap brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Zoals het vinden van vakmensen om zijn app te ontwikkelen. "Ook daar ben ik in gezegend. Ik heb een enorm goed team dat Donkey Mobile vanaf de eerste dag samen met mij heeft opgebouwd." In september 2020, midden in coronatijd, nemen de eerste kerken hun app van Donkey Mobile in gebruik. "De coronatijd is voor ons ontzettend druk geweest, omdat veel kerken ineens bij het belang van digitale communicatie werden stilgezet."

Dienstbaar
De app is volstrekt dienstbaar aan het doel van de kerk, benadrukt Henrik. Hij heeft als symbool dan ook bewust voor de dienstbare ezel – donkey – gekozen. "De kerk is in essentie een gemeenschap van mensen die samen achter Jezus aan willen. Dat ondersteunen wij met goede technologie." De app maakt het gemeenteleden makkelijk om met elkaar te communiceren, betrokkenheid te tonen en inspiratie op te doen. Er zijn ook allerlei praktische functies zoals een agenda, gemeentegids en geef-gedeelte. Kerken die de app gebruiken, geven aan dat deze het gemeenteleven verrijkt. Precies wat Henrik voor ogen heeft. "Technologie moet kwaliteit leveren, zodat de dingen die je altijd al deed, makkelijker en beter gaan."

"De kerk is in essentie een gemeenschap van mensen die samen achter Jezus aan willen. Dat ondersteunen wij met goede technologie."

Hij gebruikt vaak het voorbeeld van een hardloop-app. "Als het regent, moet je nog steeds zelf naar buiten. Dat doet die app niet voor je. Maar als je gaat hardlopen, merk je hoe super het is dat hij je progressie bijhoudt en je een trainingsschema kunt downloaden." Zo is het ook met de kerk-app. "Collecteren bijvoorbeeld was altijd al belangrijk in de kerk. Tegenwoordig gaat betalen steeds vaker digitaal. Donkey Mobile zorgt ervoor dat de kerk niet achterblijft, maar ook een kwalitatief hoogstaande oplossing heeft."

Om zich te blijven meten met andere apps die om onze aandacht strijden, moet de kerk-app wel meegaan met de nieuwste ontwikkelingen. Henrik noemt het een attention war, een oorlog om onze aandacht. "Je hebt zogenaamde dark patterns, methodes die erop gericht zijn mensen zo lang mogelijk vast te houden. Apps als TikTok zijn echt verschrikkelijk. Blijf er zo ver mogelijk bij vandaan, zou ik bijna zeggen. Je wordt erin gezogen en daar is over nagedacht." Hij vindt juist daarom dat de kerk ook op de smartphone aanwezig moet zijn. "We moeten zorgen dat de goede boodschap van de kerk ook bij mensen onder de aandacht komt en die aandacht niet door anderen laten stelen."

"Ik ben een groot fan van de Deense predikant Kaj Munk. Begin dit jaar las ik zijn uitleg van Lukas 16. "Henrik doelt op de gelijkenis van de onrechtvaardige rentmeester die ontslagen wordt omdat hij geen goed werk levert. Hij roept vervolgens alle mensen bij zich die nog een schuld bij zijn baas hebben – en schrijft een deel van die schuld weg. Dat doet hij om zich ervan te verzekeren dat ze na zijn ontslag voor hem zullen zorgen.

"Zijn baas prijst hem om die vindingrijkheid’" zegt Henrik, "en ook Jezus zegt: “Maak vrienden met behulp van de valse mammon.” Dat is natuurlijk een geschiedenis waarvan je denkt: waarom staat die in de Bijbel? De uitleg van Kaj Munk vind ik fantastisch. Hij wijst op de slimme, geraffineerde, om niet te zeggen slinkse methodes die mensen gebruiken om geld te verdienen. Hij zegt: zij streven een doel na dat vergaat. En jullie zeggen dat jullie een eeuwig doel nastreven? Waarom bieden jullie dan niet méér slimmigheid, méér inventiviteit?"

"Veel apps en sociale media blijven ook steeds vernieuwen en verbeteren met als enige doel om geld te verdienen."

Dat raakt hem, zegt Henrik. "Want veel apps en sociale media blijven ook steeds vernieuwen en verbeteren met als enige doel om geld te verdienen." Resoluut: "Wij hebben daar onze slimmigheid en inventiviteit tegenover te stellen. We moeten zorgen dat de goede boodschap van de kerk ook bij mensen onder de aandacht komt en die aandacht niet door anderen laten stelen."

Kracht ten goede
De smartphone heeft dus een keerzijde. Daar is Henrik zich van bewust. Hij vindt het daarom "ontzettend goed" dat in christelijke media kritische artikelen verschijnen. "En tegelijkertijd zeg ik: de tandpasta is uit de tube. De smartphone gaat niet verdwijnen." Hij zou het dan ook heel jammer vinden als het bij kritiek blijft.

Om dat uit te leggen, trekt hij de parallel met de boekdrukkunst. "Wat was het verschil tussen Johannes Hus en Maarten Luther? Hus had 100 jaar vóór Luther al kritische ideeën over de katholieke kerk. Maar waardoor kreeg de Reformatie tractie in 1515? Dat was omdat Luther oog had voor het communicatiemiddel van die tijd: de drukpers. Hij hing zijn ideeën niet alleen aan de deur in een onbeduidend plaatsje, maar liet ook pamfletten drukken en over de wereld verspreiden. Dat heeft nog steeds invloed op de kerken waarin wij vandaag zitten."

En reken maar, zegt hij, dat er ook pamfletten gedrukt zijn met verschrikkelijke boodschappen. "Nog steeds worden er boeken gedrukt waarvan ik zeg: liever niet. Maar die technologie kunnen we niet meer wegdenken. Zo is het ook met digitale technologie. We moeten erover nadenken hoe we die gaan inzetten. Hoe zorgen we ervoor dat het een kracht ten goede wordt?"

"De kerk moet daarop reageren en het antwoord moet beter zijn dan de analyse ‘dit is slecht’."

Dat is een van de redenen dat Henrik nu probeert het aantal gebruikers van de kerk-app te laten groeien. "We moeten dóór, omdat de attention war zich ook alleen maar verder uitbreidt. De kerk moet daarop reageren en het antwoord moet beter zijn dan de analyse ‘dit is slecht’. Waarom zouden we dat hele communicatiemiddel aan de duivel overlaten?" Daarom was hij in Duitsland. "Ik ben heel enthousiast over wat we gemaakt hebben. Maar voor mij is dit pas het begin. Er zijn allerlei ontwikkelingen die ik graag zou doorvoeren in de app, maar dat is gewoon ontzettend duur. Het is mijn overtuiging dat wij méér kerken nodig hebben om ons product de kwaliteit te geven die nodig is. En dan is het de schoonheid van zowel de kerk als de technologie dat ze niet gebonden is aan landsgrenzen."

Om de app aan de man te brengen, heeft Henrik inmiddels een groot aantal kerken bezocht. Enthousiast vertelt hij over zijn ervaringen. "Ik heb het op zoveel plekken in Nederland gezien en in Duitsland zag ik precies hetzelfde: dat de kerk nog leeft en dat er zoveel mensen zijn die, gedreven door het evangelie, hun schouders eronder zetten. Bij alles wat we aan negativiteit en secularisatie kunnen melden, moeten we niet uitvlakken hoe groots dat is. Ik zie nog zo ontzettend veel werk van de Geest in die kerken."

Vertrouwen
Donkey Mobile bouwde voor de IZB ook een app, IZB-Connect. "De IZB sprak al in een heel vroeg stadium, toen wij nog een klein ezeltje waren, haar vertrouwen in ons uit." Inmiddels wordt er op verschillende manieren samengewerkt. Zo biedt de IZB in de kerk-app allerlei leesplannen aan. Een ander voorbeeld is ‘Uw Koninkrijk kome’, het IZB-initiatief om tussen Hemelvaart en Pinksteren te bidden voor vijf mensen in je omgeving. Daar deden dit jaar meer dan 10.000 kerk-appgebruikers aan mee. "We vullen elkaar aan en herkennen elkaar in de missie", zegt Henrik. "Ik denk dat het voor de kerk heel belangrijk is om uit volle borst het evangelie te verkondigen."

Donkey Mobile
Belangstelling voor de kerk-app van Donkey Mobile? Elke eerste maandag van de maand is er een gratis online demo-avond. Klik hier voor meer informatie.

Bovenstaand is geschreven door Leontien Laterveer en verscheen eerder op de website van IZB. Het artikel is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#369 Ds. Bram Hofland & ds. John de Groot over de hel, eeuwige straf en het laatste oordeel
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Jan Pool
Column

Dankbaarheid is geen luxe; het is een manier van leven

Het leven kent zowel prachtige als pijnlijke momenten. Onlangs kreeg ik de sleutel van een prachtige auto, een cadeau van een dierbare vriend voor wie ik al vijftien jaar een mentor mag zijn. Ik ontving hem met tranen van ontroering in mijn ogen. Wat

Ds. D. J. Budding
Video

Hervormde predikant over kerken waar het evangelie niet ten volle klinkt

Als je op het volmaakte offer van de Heere Jezus ziet, dan mag je weten dat je zalig wordt. Toch zijn er - vooral binnen de rechterflank van de refogezindte - christenen die zich afvragen of zij wel zalig kunnen worden en daardoor in onzekerheid leve

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Wilkin van de Kamp nodigt je uit om de Plaatsvervanger van Jezus beter te leren kennen

"De Heilige Geest is de Geest van Jezus in jou Die het leven van Jezus in en door jou wil leiden", aldus Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God'. De spreker en schrijver nodigt je in deze aflevering - en in de

Ron van der Spoel
Video

Ron van der Spoel behandelt Psalm 80 in nieuwe gebedsvlog

Het gebed is onlosmakelijk verbonden aan het christelijk geloof, maar hoe bid je nu precies? In de Gebedsvlogs van IZB deelt PKN-predikant Ron van der Spoel waardevolle inzichten en praktische handvatten om gebed en stilte een plek te geven in je dag

1000 bezoekers bij doopdienst aan Engelse kust
Nieuws

Bijna 100 mensen gedoopt tijdens 'grootste doopdienst ooit' in Engelse kustplaats

In de Zuid-Engelse kustplaats Bournemouth lieten maar liefst 92 mensen zich op 13 juli dopen in zee. Vijf evangelische kerken organiseerden samen een grootschalige doopdienst op het strand. De BBC noemde het “de grootste stranddoop die de stad ooit h

Päivi Räsänen
Nieuws

Finse politica overweegt om haar kerk te verlaten na jarenlange LHBTI-strijd

De Finse politica Päivi Räsänen overweegt een definitief afscheid van de Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland. De aanleiding: de groeiende acceptatie van homorelaties binnen de kerk en het recente besluit van een bisschop om kerken open te stellen v

ds. Bram Hofland
Video

Videoboodschap ds. Bram Hofland: geneest God iedereen?

'God wil dat iedereen geneest', 'als je bij mij in de genezingsdienst komt, is morgen alles weer OK'. Veel christenen en doen dergelijke uitspraken. Helaas ziet ds. Bram Hofland veel mensen erop stuklopen. In de Bijbel lezen we hoe Jezus mensen genee

Indonesische boeren
Video

Hoe de kerk het werk en positie van Indonesische boeren versterkt

Het is niet eenvoudig om als boer in Zuid-Sumatra het hoofd boven water te houden. Veel boeren zijn arm en de verbouw van exportgewassen heeft de grond uitgeput. Yabima, de diaconale organisatie van de kerk van Zuid-Sumatra stimuleert boeren om voeds

Meerartikelen

There is More
Video

There is More-conferentie 2025: bekijk de trailer

Bekijk de officiële trailer aanloop naar de There is More-conferentie. Deze korte video biedt een indruk van de conferentie en nodigt uit tot verwachting, verdieping en geestelijke vernieuwing. De conferentie is bedoeld voor iedereen die verlangt naa

Sini Nema
Video

Sini Nema vertelt in MAF-video over haar werk als verpleegkundige

In het afgelegen binnenland van Papoea-Nieuw-Guinea werkt Sini Nema als verpleegkundige in een kleine kliniek, ver weg van ziekenhuizen en begaanbare wegen. Dagelijks staat ze oog in oog met schrijnende situaties, zoals bij de hoogzwangere Babra die

Naomi Oosterhof
Podcast

Wat houdt ware vriendschap in? Beluister deze podcast

In deze podcastaflevering staat Naomi Oosterhof (foto) stil bij een thema dat ons allemaal raakt: vriendschap. Wat onderscheidt een gewone vriend van een broeder of zuster voor het leven? En hoe kijkt God eigenlijk naar vriendschappen? Naomi neemt je

Groot Letter-uitgave
Persbericht

Bijbelvereniging introduceert Groot Letter Nieuwe Testament (HSV)

Sinds vorige maand is bij de Bijbelvereniging het Nieuwe Testament in Groot Letter-uitgave verkrijgbaar. Deze speciale editie is gedrukt in de Herziene Statenvertaling (HSV) en bedoeld voor mensen die gebaat zijn bij grotere letters, zoals ouderen en

Serhii Burlaka met Oekraïense militairen
Verdieping

Serhii werkt voor ZOA én is legerpredikant: "Er is een wonder nodig voor Oekraïne"

Als ZOA-medewerker voorziet Serhii Burlaka mensen in de ‘bevrijde gebieden’ rond Cherson (Oekraïne) van voedsel. Maar één week in de maand werkt hij als legerpredikant aan het front. “Ik preek in zo’n week soms maar twee minuten. Het is veel belangri

Marjolein van der Toorn
Opinie

Schermgebruik in de pastorie

“Ik weet nog zo goed dat ik onze oudste een telefoon gaf voor haar twaalfde verjaardag. Daarvoor waren we best beschermend als het ging om schermtijd en ik had het gevoel nu de wereld aan mijn kind te geven. Ik was er letterlijk misselijk van!” Aan h

Luca
Getuigenis

Ik vond rust na een turbulent verleden: Jezus draagt mij

Luca (22) groeide op in een onrustige thuissituatie, waarin de scheiding van haar ouders diepe sporen naliet. Ze worstelde met verdriet, schaamte en een gevoel van leegte. Hoewel het geloof langzaam naar de achtergrond verdween, bleef de wens om zich

Arie-Jan Mulder
Column

Een zondaar de deur wijzen? Jezus sloot niemand uit

Het besef dat een zondaar niet moet worden bestraft, maar moet worden geholpen, zoals we in deze column zagen, heeft natuurlijk vergaande consequenties voor onze houding en ons gedrag naar anderen. Maar de neiging tot oordeel en straf zit helaas erg

Drs. Jelte Alma
Opinie

CIDI boycotten? Het klaslokaal is géén plek voor uitsluiting

Iedere docent weet: iemand de klas uitsturen doe je niet zomaar. Dat is een laatste redmiddel voor situaties waarin een leerling zich zó onbehoorlijk gedraagt dat het leerproces van anderen onmogelijk wordt. Het gaat om het overschrijden van grenzen

Pelgrims onderweg door Europa
Persbericht

Doe mee met de zomerpelgrimage: Pelgrims onderweg door Europa

Pelgrims onderweg, het nieuwe christelijke online platform, lanceert in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede op maandag 21 juli een unieke zomerpelgrimage: 'Pelgrims onderweg door Europa'. In deze serie neemt docent, theoloog en geograaf H

Prof. dr. Willem Ouweneel
Opinie

Oordelen over tatoeages? Laat dat maar aan God over

Telkens weer leidt het zetten van tatoeages bij christenen tot vragen en soms zelfs twijfels over hun geloof of behoudenis. Maar is dat terecht? Prof. dr. Willem J. Ouweneel gaat in op de Bijbelse achtergronden van deze discussie, bekijkt vaak aangeh

N.T. Wright
Nieuws

Bekende theoloog wijst op 'één van grootste misvattingen over de eindtijd'

De bekende Britse theoloog en nieuwtestamenticus N.T. Wright neemt afstand van de vaak gehoorde claim dat Jezus en Paulus dachten dat de wereld binnen één generatie zou eindigen. Volgens Wright richtten zij zich niet op het einde van de wereld, maar