Rik Zwalua: "God is veel verder vooruit dan ik zelf doorheb"

Interview 15 april 2025 11 minuten Nels Fahner
Rik Zwalua

Pioniersplek LUX in Den Haag bestaat vijf jaar. We spreken met missionair werker Rik Zwalua over grote thema’s die zijn ontleend aan het 'Onze Vader', zoals onze verhouding tot God, het kwaad en vergeving. "Ik zie het kwartje vallen bij deelnemers van onze cursussen: leef ik nu echt voor mezelf of is er meer? We moeten erkennen dat de richting van onze cultuur niet het volle leven is."

Ik spreek Rik Zwalua in een koffietentje tegenover Amare, de rijzige cultuurtempel van Den Haag, waar onder meer het conservatorium en de belangrijkste concertzaal van de stad in gevestigd zijn. Sinds enige tijd maakt pioniersplek Lux ook gebruik van het gebouw, vertelt hij. "Amare is het culturele hart van de stad. Dat helpt ons. We hebben bijvoorbeeld vanavond een gesprek met Maxim Februari, over het thema ‘kun je de tijd verstaan?’. De zaal is uitverkocht en dat heeft ook met de locatie te maken. We gaan het hebben over het lezen van onze eigen tijd. Eerder hebben we een serie bijeenkomsten over troost gehad, en over de vraag ‘waar ben je thuis’."

Kerken werken veel op eigen terrein, maar het kan juist een vruchtbare keuze zijn om een samenwerking aan te gaan met een andere maatschappelijke organisatie, wil hij maar zeggen.

LUX bestaat vijf jaar en dat werd op zaterdag 14 december gevierd met een heus LUXtrum. Vlak nadat het missionaire initiatief van start ging, brak de coronacrisis uit, wat live ontmoetingen moeilijker maakte, vertelt Zwalua. Via een podcastserie wist het pioniersteam toch een groep geïnteresseerden aan zich te binden. "Gaandeweg kwamen we erachter dat er twee typen vragen waren onder de mensen met wie we contact hadden. De eerste is: hoe leef ik betekenisvol? Dat soort vragen belichten we in onze Academy. En dan is er een groep die zegt: jullie hebben een christelijke identiteit, hoe zit dat? Op deze groep richten we ons met de LUX Community, met vieringen en tafelgesprekken."

Voorhof
De manier waarop de Community vorm krijgt, is organisch gegroeid. "De vieringen hielden we aanvankelijk op zondagmiddag van 4 tot 5 uur, en we sloten af met een borrel. Op dit moment starten de vieringen op zondagen om 11.30 uur. Ik spreek over de Bijbel en de actualiteit, en we hebben twee muzikale momenten." Op dit moment is er een groep van ongeveer 60-70 deelnemers aan de vieringen, waarvan ongeveer de helft wekelijks komt. De bredere kring van geïnteresseerden die de nieuwsbrief van de Academy ontvangen ligt rond de 500.

"Het is een plek waar nieuwkomers kunnen ervaren: hé, christenen zijn best oké, ze bekeren je niet direct en ze houden ook van lekker eten."

Beide takken ziet hij nadrukkelijk als onderdeel van de kerk. LUX probeert de komende jaren voort te bouwen op het kerkmodel dat de Anglicaanse predikant Samuel Wells ontwikkelde voor zijn kerk, de St Martin-in-the-fields in Londen. Daarin staan de vier c’s van ‘compassion, culture, commerce en congregation’ centraal. "Voor mij volgt daaruit dat onze Academy ook volwaardig onderdeel van onze kerk is, ook al wordt daar meer gepraat dan gebeden. Het is als het ware onze voorhof. Het is een plek waar nieuwkomers kunnen ervaren: hé, christenen zijn best oké, ze bekeren je niet direct en ze houden ook van lekker eten. Zo kunnen ze gaandeweg de kerk leren kennen als een plek waar je gezien wordt, zonder oordeel. Het is belangrijk dat dit allemaal expliciet onderdeel van de kerk is. Op dezelfde manier is de St Martin-in-the-Fields in Londen een plek van dagelijks gebed, inclusief een café met een expositieruimte en een crypte waar op zaterdagavond, om een voorbeeld te noemen, een silent disco wordt gehouden."

Speedcursus bijbellezen
Nieuwe activiteiten ontwikkelt hij het liefst op basis van vragen van anderen vertelt Zwalua. Op die manier heb je vanzelf draagvlak. "Twee mensen zonder christelijke achtergrond zeiden: kunnen we het niet meer over Bijbellezen hebben? Met hen samen bied ik nu vanaf 16 december een ‘Speedcursus Bijbellezen’ aan." Gesprekken in klein verband zijn een kenmerk van Lux dat hij koestert. "We bieden komend jaar voor de derde keer een introductie in christelijk geloof aan op basis van de training Being With, die een iets andere insteek heeft dan de Alpha-cursus. Daarbij starten we met de vraag: waar is Gods Geest al begonnen in jouw leven? Wat is een verhaal waarmee jij kunt leven? Deze cursus hebben we nu voor de tweede keer afgerond. Het ging over burn-outs, over wat het betekent als je ouders overlijden, over kippenvelmomenten. Het is verbazingwekkend wat mensen delen in die vijf bijeenkomsten, in een groepje van 5 of 6 mensen."

Het Onze Vader, het oudste christelijke gebed, impliceert het beeld van God als vader. Welk beeld hebben de mensen die betrokken zijn bij Lux van God? Is God dichtbij of juist veraf?
"Het hele spectrum komt langs. God als de grote onbekende, het mysterie. God met een vraagteken. Ik heb mensen ook tot geloof in een persoonlijke God zien komen. Mensen hebben ruimte gekregen in hun godsbeeld. Dat geldt voor mensen met een orthodoxe achtergrond die een heel streng Godsbeeld hadden, waar een idee van oordeel aan kleefde. Maar ook voor mensen die liberaal zijn opgevoed, die aangeven ruimte te ervaren als hun godsbeeld veel meer ingevuld wordt. De rode draad daarbij is een God die betrokken is op ons leven en die ons niet loslaat. Een God die met ons is."

"Twee mensen zonder christelijke achtergrond zeiden: kunnen we het niet meer over Bijbellezen hebben?"

Spelen geloofsgetuigen daarbij ook een rol, mensen die als een soort boodschapper fungeren?
"Vooral de laatste drie maanden heb ik daarover een paar verhalen gehoord. Ik denk aan mensen die zo’n tien jaar geleden op de pauzeknop hebben geduwd wat de kerk betreft. Deze mensen zeggen nu: mijn opa, en die ene vriend, die hadden iets wat me niet heeft losgelaten. En dat ene was geloof. Dat heb ik meerdere keren gehoord. Op een van de avonden van de Being with-cursus had een van de deelnemers een opvallende trui aan. Ik zei: mooie trui. Hij vertelde dat die  van zijn opa was geweest, een gelovig man, de enige in de familie. Door die trui deed hij als het ware iets van zijn opa aan. Die trui belichaamde iets voor hem. Hij vond het heel spannend om het geloof te verkennen, durfde veel mensen niet te vertellen waar hij mee bezig was. Hij besefte: dit gaat over mij, over mijn diepste overtuigingen."

In hoeverre heeft dit werk jouw eigen beeld van God veranderd?
"God is veel verder vooruit dan ik zelf doorheb. Die overtuiging is sterker geworden in de loop van de jaren. Bij een eerste ontmoeting met iemand hoeft het echt niet te gebeuren. God is zowel persoonlijker en dichterbij gekomen, maar ook groter en mystieker dan ik kan vatten. Ik heb er minder grip op. Mijn idee van God is maar een stukje van het geheel. Daarin is ook ruimte voor jouw beeld, een stukje dat ik nog niet had gezien. Dat denk ik regelmatig in gesprekken."

‘Verlos ons van het kwaad’, leert Jezus ons in het Onze Vader. Wat ervaar je in jouw werk van het kwaad?
"Het is heel mooi als mensen open zijn over hun worstelingen in het leven. Ik zie heel veel mensen die lijden onder kapotte relaties. Mensen die geen prettig thuis hebben. Mensen die gevangen zijn in hun werk, die slaaf zijn van hun werk. Mensen die echt niet weten waarvoor ze leven, die daarin een soort radeloosheid ervaren. Ik voel de zwaarte daarvan en dat heeft naar mijn idee ook iets met de richtingloosheid van onze tijd te maken. Dat aspect van onze cultuur kan ik niet los zien van destructieve krachten. Veel mensen hebben een rusteloosheid in zich die zo diep gaat dat ze er burn-out van raken. Dat zijn er niet één of twee,  het zijn er heel veel. Ik kan ze niet op twee handen tellen in onze gemeenschap, de mensen die worstelen met hun mentale gezondheid. Dat is een groot percentage van de 60-70 mensen die bij ons aan in de vieringen deelnemen. Dat heeft met een ontregelende, gefragmenteerde cultuur te maken."

Den Haag is een politieke stad maar ook een heel gesegregeerde stad, vertelt hij. "Dat laatste zie ik ook als een deel van het kwaad, waardoor het gevaar is dat wij als yuppenkerkje op ons eilandje gaan zitten. Ik voel daarin een verantwoordelijkheid, maar ik weet niet goed hoe ik dat kan doorbreken."

"God is zowel persoonlijker en dichterbij gekomen, maar ook groter en mystieker dan ik kan vatten. Ik heb er minder grip op."

Hij geeft een voorbeeld. "Mijn dochter is 4 geworden en gaat naar school in de buurt van ons huis in Moerwijk. Zij ziet geen kleur, voor haar zijn er geen moeilijke namen. En voor haar is het niet relevant of papa en mama in een trainingsbroek naar school komen. Op school maken de kinderen allemaal hetzelfde knutselwerkje, ze zingen hetzelfde liedje. Als ik daarnaar kijk, denk ik: hier moet ik van leren. Met strategieën gaat dat niet lukken. Wij organiseren een deel van onze activiteiten in Amare, en dat is ook een bubbel, natuurlijk. Het kwaad betekent ook dat je blij bent met je eigen clubje en wegkijkt van andere groepen die er ook zijn en een appel op je doen. De blik moet dus niet alleen naar binnen gericht zijn."

Wat vind je lastig aan de afgelopen jaren, wat zijn dingen waar je tegenaan loopt?
"We hebben te maken met veel jonge mensen die vaak ook weer uitstromen, die verhuizen naar andere plekken. De zoektocht naar betrouwbare krachten vind ik moeilijk. Dat is enerzijds een vloek, maar misschien ook wel een zegen. Er verhuizen nu meerdere leden van ons kernteam. Wie kan die ruimte innemen, wie kan opstaan? En mag het dan anders gaan dan tot nu toe, met een andere blik op hoe LUX verder moet? Ik heb behoefte aan vertrouwdheid, maar zo werkt het blijkbaar niet. Daar kan ik wel van wakker liggen. De verleiding is om het zelf te willen regelen en te fixen. Ik ben dankbaar dat we een nieuwe voorzitter hebben. Zij is pas twee jaar geleden bij ons binnen komen lopen, na tien jaar niet veel met de kerk te hebben gehad. Toen we haar vroegen, zei ze meteen ja. Dat vind ik bijzonder."

Comfort
In september van afgelopen jaar is LUX begonnen met een leergang over de vraag wat het leven de moeite waard maakt, naar voorbeeld van de cursus ‘Life worth living’ van Yale universiteit, waar onder meer de theoloog Miroslav Volf een boek over schreef. Hoe komt in die leergang het geloof ter sprake? "Onze cultuur leert ons dat het leven draait om het streven naar optimaal genot en comfort. Het christendom en andere spirituele tradities zeggen echter dat dit niet de kern is van een betekenisvol leven. Bij die gesprekken is dat een eerste observatie: we zijn allemaal kinderen van onze tijd, en we moeten erkennen dat de richting van onze cultuur niet het volle leven is. Ik zie dat kwartje vallen bij deelnemers: leef ik nu echt voor mezelf of is er meer? Sommigen zeggen na afloop: ik kijk door deze cursus anders naar wat ik wil bereiken in mijn werk."

"Zeker de helft van de mensen die bij ons binnenlopen is single. De eenzaamheid is groot, het is een verzwegen vraagstuk."

De christelijke traditie wordt besproken, maar ook andere tradities, zoals het boeddhisme. Waar zit dan het onderscheidende punt? "De afgelopen bijeenkomst ging het over pijn en lijden. Wat heb je aan bronnen in handen om met het lijden om te gaan? Het boeddhisme adviseert: zorg ervoor dat het je niet raakt, dat het je niet schaadt. Er kwam ook een islamitische filosoof voorbij met de boodschap: alles heeft een bedoeling, het is Gods wil, zorg dat je die wil niet tegenwerkt. En in het christendom kennen we het verhaal van Job. Daarin wordt erkend: er zit een element van zinloosheid in het lijden, maar die klacht heeft wel een adres. Persoonlijk vind ik dat het meest recht doen aan de complexiteit van het bestaan."

Een van de beden uit het Onze Vader is ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Welke sociale issues spelen er op jouw plek en welke rol speelt LUX in de omgang daarmee?
"We willen het diaconaat gaan invullen op een manier die past bij LUX. Denk aan verlichting bieden aan mentale druk. De prestatiedruk, de verwachtingen die de maatschappij heeft en die mensen zichzelf opleggen. Misschien kunnen we een soort oase inrichten, met een kloosterritme, een soort getijdengebed. En misschien een offline-club, waar ruimte is voor koffie en een echt gesprek. Een ander thema is eenzaamheid. Zeker de helft van de mensen die bij ons binnenlopen is single. Veel bezoekers komen alleen, zonder gezelschap, naar onze avonden. De eenzaamheid is groot, het is een verzwegen vraagstuk. Misschien is er iets als een schuif-aanmaaltijd mogelijk. Maar er is ook een drempel: je wilt niet geframed worden als een eenzaam mens en sommigen van die singles zullen ook niet eenzaam zijn. Geld is voor de meeste mensen die in een van de kantoortorens werken niet het grote probleem. Het vinden van geschikte huisvesting wel: de meesten worden vroeg of laat de stad uitgedreven."

In hoeverre is vergeving een thema bij de twintigers en dertigers om jou heen?
"Schuld wel, vergeving minder. Dat is wel ingewikkeld, in mijn optiek horen ze bij elkaar. Er is veel herkenning als je het hebt over het menselijk tekort. De meeste mensen willen een geslaagd leven, maar slagen daar niet in. Dan maak je jezelf verwijten. Je kunt heel hard gaan werken om jezelf te gaan bewijzen, of juist in een zekere apathie vervallen. Als je vastloopt, is er dan ruimte voor een nieuw begin? Mensen vragen zich wel af: hoe kan ik mezelf vergeven? Maar het idee van een externe instantie die vergiffenis schenkt, zie ik weinig."

"Anderen vergeven vinden we lastig. Cancelen kunnen we prima, maar iemand in genade aannemen, is moeilijker."

Dat is ergens een pijnlijke observatie, zegt hij. "Er is wel een besef van tekortschieten op het gebied van collectieve schuld, bijvoorbeeld bij de klimaatcrisis. De spanning is: kun je daarbij een woord van vergeving aanreiken? Mensen die geworteld zijn in de christelijke traditie kennen beelden en verhalen die naar boven komen bij het woord vergeving. Maar als je die beelden niet hebt, dan is het heel moeilijk om te beseffen dat je niet je eigen gedachte bent, dat dat bevrijdend is en dat er een stem van buiten is die zegt: ik draag je erdoorheen."

Hij denkt even na en kijkt naar buiten, naar het massieve cultuurpodium Amare, dat afsteekt tegen de heldere lucht. "Vergeving ontvangen vinden we lastig, in onze cultuur, maar anderen vergeven ook. Cancelen kunnen we prima, maar iemand in genade aannemen, is moeilijker. Dat wordt misschien een nieuw thema: we gaan in gesprek met besmeurde, gecancelde mensen. Van wie krijgen zij een nieuwe kans? We moeten recht doen aan slachtoffers. Tegelijkertijd is het meest pijnlijke wat je als kerk kunt doen, zeggen: voor mij doe je er niet meer toe. Het Evangelie betekent immers dat mensen door God gezien zijn. Dat is voor mij de kern."

Bovenstaand is geschreven door Nels Fahner en verscheen eerder op de website van IZB. Het artikel is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Joost als BaanBreker in Israël
Dagelijks leven

Gods leiding in zoektocht naar vrijwilligersplek: “Ik had nergens anders willen zijn!”

Rond januari 2024 begon Joost zijn zoektocht naar een plek in een Afrikaanse medische kliniek om vrijwilligerswerk te doen. Meer dan een jaar later is hij via de NEM als BaanBreker werkzaam in Israël, in een ziekenhuis in Nazareth. Hij vertelt: “Het

Anne Teunis
Persbericht

Anne Teunis gaat leiding geven Zij Lacht

‘Als hoofd van Zij Lacht ga ik werken vanuit mijn diepe verlangen: dat elke vrouw haar waarde mag ontdekken, God en zijn Woord beter mag leren kennen, en Gods goedheid mag delen met mensen om haar heen’. Aldus Anne Teunis, die deze vrouwencommunity g

Nigeria
Nieuws

Meer dan 170 christenen vermoord tijdens vastentijd en Pasen in Nigeria: "We kunnen zo niet doorgaan"

De christelijke gemeenschap in Nigeria rouwt. Tijdens de vastentijd en Pasen zijn in de Midden-Gordel van het land meer dan 170 christenen om het leven gekomen. De aanvallen, die gericht waren op dorpen in onder andere de staten Benue en Plateau, lij

Indonesie
Nieuws

Indonesië: Witte Donderdagviering verstoord door moslimdemonstranten

Tijdens de Witte Donderdagviering op 17 april werd een katholieke mis in de Indonesische stad Bandung ruw verstoord door een groep radicale moslims. De viering vond plaats in het Arcamanik Multipurpose Building, dat door de lokale parochie van St. Od

St. James’ Church
Nieuws

Engelse christenen treffen kwetsende teksten op kerkgebouw aan: 'God is een leugen'

Op Goede Vrijdag troffen gelovigen van St. James’ Church in het Engelse Leyland kwetsende teksten aan op hun kerkgebouw. Dat schrijft The Christian Post. Op de buitenmuur stond met graffiti aangebracht: 'God is een leugen'. Ook grafstenen op het kerk

pakistan
Nieuws

Christen in Pakistan ter dood veroordeeld na omstreden blasfemiezaak

Een Pakistaanse christen is op Goede Vrijdag ter dood veroordeeld op beschuldiging van godslastering. De zaak roept veel vragen op binnen en buiten de christelijke gemeenschap. De veroordeling wordt gezien als buitensporig, zeker gezien het uitblijve

Abortus
Nieuws

Onderzoek: helft van de ouders beëindigt zwangerschap bij afwijkende uitslag na 13 wekenecho

De helft van de ouders kiest bij een afwijkende uitslag na de 13 wekenecho voor abortus. Dat blijkt uit recent onderzoek. Een afwijking in de hand of een hazenlip is volgens onderzoekers voor sommige ouders zelfs al genoeg reden om een abortus uit te

ggin
Nieuws

GGiN verliezen opnieuw leden maar minder dan afgelopen jaren

De Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) verloren in 2024 opnieuw leden, zij het minder dan de in voorgaande jaren. In totaal daalde het ledenaantal van de kerk met 169 leden en doopleden. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad dat het jaarboek v

Meerartikelen

Bijbellezen
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Spreekt God via een bijbeltekst tot mij?'

Een tienerjongen deelt in de vragenrubriek van Refoweb.nl zijn worsteling met zonde en een gevoel van afstand tot God. Na vergeefs de Bijbel te hebben geopend, bad hij of God tot hem wilde spreken. Bij een tweede poging viel zijn oog op Psalm 37:5: “

Chris Verhagen
Video

Christelijke apologeet zoomt in op 95 stellingen van Maarten Luther

In het jaar 1517 publiceerde Maarten Luther, op dat moment nog een priester binnen de Rooms-Katholieke Kerk, zijn 95 stellingen in Wittenberg. Het blijkt het beginpunt te zijn van de historische Reformatie. Maar waar gingen deze stellingen eigenlijk

Kerk
Nieuws

Stichting Evangelisch Meldpunt start serie voorlichtingsavonden voor veiligere kerkelijke gemeenten

In evangelische- en pinksterkerken is te weinig structureel aandacht voor het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Daardoor kan het voorkomen dat incidenten niet goed worden afgehandeld. Dit is mogelijk schadelijk

Layan Abdulkafi
Nieuws

ZOA luidt noodklok voor Jemen: ‘Hongersnood dreigt door stoppen USAID’ 

Jemen staat op de rand van een grote hongersnood. Bijna de helft van de bevolking heeft te weinig eten en dat zal fors oplopen nu USAID is gestopt met hulp aan het land. Voor 2025 is pas 8,3 procent van het benodigde totale noodhulpbudget voor Jemen

Rend Collective
Nieuws

Rend Collective komt naar de EO-Jongerendag 2025

EO BEAM kondigde gisteren met trots aan dat Rend Collective komt optreden op de EO-Jongerendag 2025, hét christelijke jongerenevenement van Nederland. Op zaterdag 24 mei komen 15.000 jongeren naar Rotterdam Ahoy voor een dag vol aanbidding en ontmoet

Erik Bakker
Column

De mens zet zichzelf op een voetstuk: durf jij nederig te zijn?

Het lijkt tegenwoordig wel een verplichting om jezelf voortdurend op de borst te slaan en overal trots op te zijn. Trots op je prestaties, trots op je afkomst, trots op je levensstijl en zelfs trots op wat je toevallig hebt gekregen, alsof het allema

Raymond Warnaar op veldbezoek in Karamoja, Oeganda
Nieuws

Scheidend directeur Raymond Warnaar ziet verdeelde Nederlandse kerk: "Richt je op Jezus Christus"

Als kerk in Nederland verliezen we veel tijd met interne discussies. “Die verlammen en vermoeien. Richt je op de gekruisigde en opgestane Jezus Christus.” Het raakt Raymond Warnaar, scheidend directeur van NET Foundation. Na 18 jaar is het voor Warna

opperrabbijn
Column

Een lastig dagboek

Dit wordt een lastig dagboek, want sinds mijn vorige dagboek zijn er twaalf dagen verstreken en never a dull moment, dus een scala van onderwerpen, e-mails en telefoontjes hebben de Jacobs-revue gepasseerd. En nu moet ik dus kiezen om te voorkomen da

LHBTI-demonstranten
Nieuws

Hooggerechtshof VS bespreekt recht van ouders om kinderen af te melden voor LHBTI-lessen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich momenteel over een belangrijke vraag: mogen ouders hun kinderen afmelden voor LHBTI-lessen op basis van hun geloofsovertuiging? Dat vinden een groep christelijke, islamitische en joodse ouders uit Montgomery

Dominee en verdachte
Nieuws

Rechtszaak tegen verdachte van moord op voorganger van start: ‘We willen gerechtigheid’

De rechtszaak tegen Deshawn Longmire (25), die wordt verdacht van het doodschieten van pastor Ronald K. Mouton tijdens een verkeersruzie, is deze week begonnen. Dat meldt The Christian Post. De familie van de voorganger heeft lang moeten wachten op d

Ton Heemskerk
Interview

Dominee Ton Heemskerk vond zijn vrijheid in Pasen: “Ik was bang voor de dood”

Als kind werd hij badend in het zweet wakker van angst. De boodschap van de kerk – over hel en verdoemenis – maakte hem niet vrij, maar benauwd. Ton Heemskerk, tegenwoordig dominee in Katwijk, is open over zijn verleden en zijn zoektocht naar vrede.

Roelof Ham
Video

In deze video zoomt theoloog Roelof Ham in op het Bijbelboek Joël

Het Bijbelboek Joël is een profetisch boek dat oproept tot bekering en spreekt over zowel oordeel als herstel. Joël beschrijft een verwoestende sprinkhanenplaag als teken van Gods oordeel over Juda en roept het volk op tot vasten en berouw. In de ser