China verbiedt officieel zendingswerk: strengere regels voor buitenlandse christenen

De Chinese overheid heeft deze week nieuwe regelgeving aangekondigd die het zendingswerk in het land verder aan banden legt. Met ingang van 1 mei mogen buitenlanders in China niet langer preken, hun geloof delen of christelijke organisaties oprichten zonder uitdrukkelijke toestemming van de overheid. Dat schrijft International Christian Concern.
Volgens Chinese staatsmedia zijn de maatregelen bedoeld om “de nationale veiligheid te waarborgen” en “normale religieuze activiteiten” te beschermen. In werkelijkheid betekenen de regels een verdere beperking van geloofsvrijheid, vooral voor christenen die buiten de staatskerken om hun geloof belijden.
Geen ruimte voor buitenlandse invloed
Al langere tijd ziet de Communistische Partij van China (CCP) onafhankelijke religieuze activiteiten als een bedreiging. Buitenlandse zendelingen worden vaak geassocieerd met wat de CCP noemt “extremistische en cultachtige bewegingen”. Alleen geloofsgemeenschappen die onder strikte controle van de overheid opereren, zoals de protestantse Drie-Zelf-Beweging en de Chinese Katholieke Patriottische Vereniging, worden toegestaan.
In deze staatskerken wordt niet alleen het geloof gepredikt, maar ook de ideologie van de partij. Zo worden liederen gezongen ter ere van president Xi Jinping en worden preken gebruikt om CCP-beleid te promoten.
Onafhankelijke kerken onder druk
De nieuwe regels richten zich vooral tegen de zogenoemde 'huiskerken'—onafhankelijke, vaak geheime christelijke gemeenschappen. Deze worden regelmatig onderbroken door invallen van de politie, waarbij voorgangers en gelovigen worden gearresteerd. De overheid beschuldigt hen van het “ondermijnen van de staatsveiligheid”.
Begin dit jaar publiceerde de Chinese overheid nog een rapport waarin het zijn inspanningen tegen “illegale religieuze groepen” aanprees. In een artikel van de staatskrant Global Times stond: “De openbare veiligheidsdiensten hebben in 2024 hun inzet vergroot om sekteorganisaties te ontmantelen en potentiële bedreigingen voor de politieke veiligheid van de natie te neutraliseren.”
Technologie als wapen tegen geloof
China maakt in toenemende mate gebruik van geavanceerde technologie om gelovigen in de gaten te houden. Via gezichtsherkenning, sociale mediatoezicht en gedragsanalyse probeert de CCP loyaliteit aan de partij af te dwingen. Zelfs alledaagse details zoals kledingkeuze of sociale contacten kunnen aanleiding zijn voor overheidsingrijpen.
Het ministerie van Openbare Veiligheid meldde via het platform WeChat dat het budget voor surveillancetechnologie flink is verhoogd om “onafhankelijke religieuze netwerken te bestrijden”.
Christenen wereldwijd bezorgd
Christelijke organisaties wereldwijd uiten hun zorgen over deze ontwikkelingen. De maatregelen raken niet alleen zendelingen, maar ook Chinese gelovigen die hun geloof willen belijden buiten de grenzen van staatscontrole.
“Deze regelgeving laat opnieuw zien hoe nauw de CCP religie en ideologie aan elkaar wil koppelen", aldus een woordvoerder van een internationale christelijke hulporganisatie. “Voor miljoenen Chinese christenen betekent dit dat zij hun geloof alleen nog in het geheim kunnen belijden.”
Praatmee