Henk Stoorvogel deelt vurige boodschap voor ongelukkige christenen

Preekverslag 1 juni 2025 6 minuten Jeffrey Schipper
Henk Stoorvogel

Na jaren van slavernij in Egypte stijgt het hulpgeroep van de Israëlieten op tot God. Hij hoort, Hij ziet, Hij herinnert zich Zijn verbond en Hij komt in beweging. Tegelijkertijd leeft Mozes veertig jaar in de luwte van Midjan – tot het moment dat hij Gods vuur ontmoet in een brandende struik. Henk Stoorvogel sprak zondagochtend tijdens de Pinksterconferentie Opwekking over het thema ‘Iedereen wil vuur, maar niemand wil zich branden’. Waar ons eigen vuur ons kan verwonden, beheerst God het Zijne met precisie. En juist dát vuur nodigt uit tot overgave.

Exodus 2:23 vormt een keerpunt in het verhaal van Israël in Egypte. De Israëlieten moesten zware arbeid verrichten en werden wreed behandeld. Men lijdt hevig onder de onderdrukking. Hun roep om bevrijding is niet zomaar een klacht, maar een intens gebed vanuit diepe nood. In de verzen voorafgaand aan 2:23 lezen we hoe Mozes, een Hebreeuwse jongen die opgegroeid is aan het hof van farao, vlucht naar Midjan na het doden van een Egyptenaar. Daar bouwt hij een nieuw leven op. God hoort hun geroep, houdt Zich aan zijn verbond Abraham, Isaak en Jakob herinnert, en gaat ze genadig bevrijden. Exodus 2 is een aankondiging van de uittocht uit Egypte onder leiding van Mozes.

Stoorvogel: “We leren Mozes kennen als een man van een ontwakend vuur. Op zijn veertigste gaat er een vlam in hem branden. Hij wil verschil maken. In zijn vuur doodt hij een Egyptenaar. De volgende dag ziet hij dat landgenoten ruzie met elkaar maakten. Dan komt hij tot een ontdekking. Hij beseft dat hij in zijn vuur dingen heeft gedaan en op het punt stond om zichzelf daaraan te branden. Mozes vlucht de woestijn in. Veertig jaar heeft hij door de woestijn gewandeld, omdat hij zich eens brandde aan zijn eigen vuur.

"Zelden wordt de naam van een mens twee keer achter elkaar genoemd. Als God dat doet, zit er urgentie in."

Na veertig jaar dolen door de woestijn is hij gekomen aan het einde van de woestijn. Daar ziet hij een braamstruik branden. Zelden wordt de naam van een mens twee keer achter elkaar genoemd. Als God dat doet, zit er urgentie in het hier en nu: “Mozes, Mozes.” Het is de roep van een God die het hart van mensen zoekt. En Mozes antwoordt: hier ben ik. Veertig jaar nadat hij zich brandde aan zijn eigen vuur."

Het graf van ‘de ongelukkigste’
“De Deense filosoof en theoloog Kierkegaard schreef het boek Of of. Tegenwoordig is alles en en, maar hij wilde zaken onderscheiden. Hij schrijft een parabel die gaat over een genootschap dat zich verzamelt op een begraafplaats. Lopend over de begraafplaats zien zij op het graf ‘de ongelukkigste’ staan. Wie zou die ongelukkigste aller mensen zijn? Ze besluiten het graf te openen, en tot hun ontsteltenis is het graf leeg. Is de gelukkige opgewekt uit de dood? Of is het graf voor een levende die daar later in kan rusten? Er wordt een onderzoek ingesteld. Wie is de ongelukkige die in de loop van het leven zijn of haar vuur verloren is?”

Vier groepen
“Hun onderzoek bestaat uit in totaal vier groepen. De eerste groep mijmert alleen maar over het verleden. Vroeger, toen ik vuur had. Zoals Mozes kon mijmeren, veertig jaar later, aan het einde van zijn woestijn. Of ze verlangden naar een verre toekomst waarin ooit iets van een vlammetje zou gaan branden. Maar het bleef bij dagdromerij. Ken je dat? Dat je terug kunt denken aan de dagen van vroeger, omdat je een vuur had dat helder brandde? Toen je nog bereid was om risico’s te nemen? Of dat je hoopt dat het ooit nog een keer gaat gebeuren? Maar het is dagdromerij. Het genootschap beslist: die eerste categorie is niet de ongelukkigste.

"Drukte verstikt hun vuur. Zoals Mozes kon zeggen: ik ben druk met de schapen van mijn schoonvader."

De tweede groep is zeer druk. Zo druk dat ze door het leven jagen. En omdat ze door het leven jagen, hebben ze geen tijd om brandstof te verzamelen om het vuur brandende te houden. Hun vuur burnt out. Drukte verstikt hun vuur. Zoals Mozes kon zeggen: ik ben druk met de schapen van mijn schoonvader. Te druk om terug te gaan naar zijn volk en daar wat te gaan doen. Dit is het ongeluk dat maakt dat je vuur dovend is, omdat je veel te snel leeft en jezelf te weinig tijd gunt om brandstof te zoeken. Je raakt de zuurstof kwijt. Het genootschap zegt: dit zijn niet de ongelukkigsten.

De derde categorie: teleurgestelde mensen die een vernislaagje van cynisme hebben aangenomen om afstand te houden. Vanbinnen is het verkild. Mensen die het meest hopen, kunnen het diepst worden teleurgesteld. Zij stonden in de frontlinie en zijn getroffen in de rug. Om jezelf te redden en je hart te beschermen, heb je een vernislaagje van cynisme aangemeten. Mensen hebben gestreden voor hun huwelijk, kinderen, verlangd met de moed van de hoop. Maar je bent teleurgesteld geraakt. Je kunt verlangen naar vuur, maar bang zijn om je weer te branden. Het genootschap: deze mensen zijn niet de ongelukkigsten.

De flakkerende lampjes vormen de vierde groep. Ze doemden op en werden weer mist. Als je ze probeerde vast te pakken, waren ze ongrijpbaar. Zij konden zich niet hechten. Je zoekt het in amusement, wat letterlijk betekent: niet meer denken. Als ons leven ontregeld raakt en het denken stopt, kun je zeggen: ik vermaak me prima. Je wordt er niet beter van, omdat je bent onthecht en gefragmenteerd.

Als het einde van onze woestijn samenvalt met het geduld van God, is dat het begin van iets nieuws. Als de zonsopgang van God onze zonsondergang ontmoet, is dat de belofte van iets nieuws. Dan gaat er iets gebeuren. Als Gods vuur begint te vlammen, als dat van ons dooft - zet je hart dan maar open.”

"Als het einde van onze woestijn samenvalt met het geduld van God, is dat het begin van iets nieuws."

God beheerst het vuur
“In onze tekst duikt God op na 400 jaar geduld. God hoort, Hij herinnert zich, Hij ziet, Hij kent. Het is een basisprincipe: God wil ons bevrijden van onze pijn, door ons in te zetten in het bevrijden van de pijn van anderen. Hij wil ons gebruiken om anderen te begeleiden door hun woestijn. Er is geen ander die vuur beheerst zoals Hij. God is een verterend vuur, maar je hoeft niet bang te zijn om je aan Hem te branden. De vuurkolom brandde ’s nachts, en overdag koelde Hij af — dat is beheersing. Kijk naar de struik die vlamt maar niet verteert: dat is ultieme beheersing van vuur. Kijk naar het Pinksterfeest, waarin iedereen een vlammetje van vuur krijgt: de ultieme beheersing van vuur.

Zwolle heeft het enige restaurant met drie Michelinsterren van wijlen chef-kok Jonnie en gastvrouw Thérèse Boer. Na het overlijden van Jonnie verscheen de documentaire ‘De Opvolging’. Daarin zie je de absolute top chef-koks aan het werk. Een van de belangrijkste hulpmiddelen is het pincet. Daarmee draperen ze de kleinste gerechtjes. Dit is precisiewerk.

Pinksteren is het precisiewerk van Gods Geest. Hij stortte niet een emmer met Heilige Geest-vuur uit over de zaal, om mensen te overweldigen. Met een gouden pincet nam Hij vlammetjes Heilige Geest. Dit is precisiewerk: deze vlam is voor jou, deze vlam is voor jou. Want God beheerst het vuur als geen ander. Je kunt je gebrand hebben aan je eigen vuur, maar je hoeft niet bang te zijn dat je je brandt aan Zijn vuur.”

"God stortte niet een emmer met Heilige Geest-vuur uit over de zaal, om mensen te overweldigen. Met een gouden pincet nam Hij vlammetjes Heilige Geest."

Gods cirkel van vuur
“God nodigt je uit in Zijn cirkel van vuur. In die cirkel van vuur, in de veiligheid van het vuur van God, mag je komen zoals je hier bent. Misschien ken je het vuur nog van het verre verleden, het dagdromen van de toekomst, en is het Woord van God voor jou vandaag. Het is mooi wat er in het verleden is gebeurd, maar vandaag wil Hij je zegenen met vuur. Een precieze uitstorting van Heilige Geest-vuur, voor jou. Misschien ben je hier vanuit al jouw drukte, zo druk dat je vuur bijna is gedoofd. God zegt: kom in de rust. Hij wil zeggen: verlaat de kudde van je schoonvader en ruil die in voor de kudde van je hemelse Vader.

Sommigen zijn hier ook met het vernislaagje cynisme. Je lacht meewarig, omdat je het allemaal al hebt gezien en meegemaakt. Je kent de teleurstelling. Maar in de cirkel van vuur nodigt God je uit om weer te gaan durven verlangen met de moed van hoop. Dat vernislaagje mag smelten. Misschien ben je als een wakkere vlam die zich aan niets zal hechten. Vandaag zegt God: je mag je hechten aan Mij, en vandaaruit ook weer aan andere mensen.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#369 Ds. Bram Hofland & ds. John de Groot over de hel, eeuwige straf en het laatste oordeel
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Pro-Palestijnse betogers
Interview

Pro-Palestijnse demonstranten ontsporen raadsvergadering, CU-raadslid reageert

Donderdagavond liep een raadsvergadering in Utrecht ernstig uit de hand. Aanleiding was een afgewezen motie waarin werd gepleit voor het boycotten van Israëlische producten. Pro-Palestijnse demonstranten roerden zich, weigerden te vertrekken en kwame

Debby van Galen
Boekfragment

Valse profeten delen gepolijste leugens in een geestelijk jasje

Op basis van slechts de (uit de context genomen) Bijbelgedeelten en -teksten die hen uitkomen, claimen moderne valse profeten in het bezit te zijn van de ‘gave’ van profetie die te allen tijde door henzelf oproepbaar en inzetbaar is. Zij claimen zelf

 Proponent L. Schouten
Nieuws

Preekbevoegdheid verleend aan PKN-proponent door Hersteld Hervormde Kerk

Het breed moderamen van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft proponent L. Schouten uit Elspeet per dinsdag preekbevoegdheid toegekend. Dat meldt het kerkverband op haar website. Schouten is al zo’n 35 jaar als proponent actief binnen de voormalige

Willem Lingeman
Video

Echtpaar noemt huwelijk "één groot drama": Willem Lingeman reageert

Bijbelleraar Willem Lingeman reageert in een videoboodschap op een pijnlijke huwelijksgeschiedenis van een echtpaar. Volgens het stel was hun huwelijk “zeker niet Gods wil” en noemt men het “één groot drama”. Inmiddels zijn ze gescheiden en beiden he

Apollinaris Darmawan
Nieuws

Indonesische christen op leeftijd vrijgelaten na jarenlange gevangenisstraf

Na meer dan vier jaar gevangenschap is de christelijke bekeerling Apollinaris Darmawan vrijgelaten uit de Kebon Waru-gevangenis in Indonesië. De man werd in november 2024 vervroegd vrijgelaten, nadat hij meerdere strafverminderingen kreeg. Darmawan z

Indonesische vlag
Nieuws

Honderden moslims protesteren tegen bouw Indonesische kerk

In het Indonesische Kalibaru, een dorp in de stad Depok (West-Java), protesteerden op 5 juli honderden moslims tegen de bouw van een christelijke kerk. Dit gebeurde ondanks dat de kerk alle benodigde vergunningen bezit. Op videobeelden is te zien hoe

Ds. P. den Ouden
Video

Waaraan kun je genade in je hart herkennen? HHK-predikant antwoordt

Waaraan kun je herkennen dat er genade in je hart gekomen is? Op die vraag gaf ds. P. den Ouden in een recente preek antwoord. De HHK-predikant uit Katwijk aan Zee gebruikte in zijn antwoord een citaat van Augustinus. De kerkvader had ooit een briefw

Ann Michelle Lee
Video

Aanbiddingsleidster Ann Michelle Lee aanstaande zondag te zien bij Hour of Power

Aanbiddingsleidster Ann Michelle Lee is aanstaande zondag te gast bij Hour of Power. Ze vertelt daar hoe ze God echt leerde kennen. Ook deelt ze haar droom en boodschap voor de jongere generatie. "Ik wil zoveel mogelijk mensen brengen naar het hart v

Meerartikelen

Mexico
Nieuws

Mexico: een jaar ontheemd en geen zicht op terugkeer

De maand juli markeert de trieste ‘verjaardag’ van de vlucht van honderden christenen uit hun gemeenschappen in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Ze moesten vrijwel alles achterlaten: hun land, huizen en dieren. Meer dan honderd christenen - van piepj

Arthur Alderliesten
Nieuws

Dolle Mina’s verstoren bijeenkomst Schreeuw om leven: directeur reageert

Afgelopen maandag verstoorden pro-abortus demonstranten een bijeenkomst van Schreeuw om leven in Gouda. De avond was bedoeld om mensen uit de achterban te informeren over het waken bij abortusklinieken. De circa 25 demonstranten - die zich presenteer

Syrie
Interview

Syrische christenen houden stand in vijandige omgeving: "God gebruikt de kerk"

"Voor veel mensen wordt de droom van een islamitische staat in Syrië steeds meer werkelijkheid. En daarin is geen plaats voor ongelovigen, zoals christenen." Aan het woord is Ibrahim Lahdo, tot voor kort woonachtig in Syrië. Cvandaag sprak met hem ov

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

De wereld kijkt niet naar je preek, maar naar je daden

Tijdens een zendingsreis in Zuid-Afrika kreeg ik onverwacht de gelegenheid om een van de meest gevaarlijke townships in Kaapstad te bezoeken. Kolonel Bazil Vellai, lid van de kerk waar ik te gast was, had ons persoonlijk uitgenodigd om Manenberg - de

Ds. M. van Reenen
Column

Overvolle huizen: spullen verzamelen of schatten in de hemel?

Een verhuizing levert veel op: stress, chaos, drukte, dozen, helpers, een verhuiswagen die de bocht niet kan halen... Maar ook: bezinning. Al die spullen die je uit het ene huis haalt en in het andere weer neerzet, waar komt het vandaan, waar moet he

Kerk van de Heilige Familie
Nieuws

Drie doden bij aanval op katholieke kerk in Gaza: Israël start onderzoek

Bij een aanval op de Kerk van de Heilige Familie in Gaza-stad zijn donderdag drie mensen omgekomen en raakten er meerdere gewond, onder wie de priester van de parochie. De kerk, waar sinds het uitbreken van de oorlog honderden christenen schuilen, we

Jan Pool
Column

Dankbaarheid is geen luxe; het is een manier van leven

Het leven kent zowel prachtige als pijnlijke momenten. Onlangs kreeg ik de sleutel van een prachtige auto, een cadeau van een dierbare vriend voor wie ik al vijftien jaar een mentor mag zijn. Ik ontving hem met tranen van ontroering in mijn ogen. Wat

Josephat Gwajima
Nieuws

Tanzania sluit grote pinksterkerk na kritiek op mensenrechtenschendingen

De Tanzaniaanse overheid heeft de grote protestantse kerk Glory of Christ Tanzania Church gesloten. Reden: een preek waarin voorganger Josephat Gwajima sprak over mensenrechtenschendingen in het land. Zes weken na de sluiting is de kerk nog altijd di

Ds. D. J. Budding
Video

Hervormde predikant wijst op kerken waar het evangelie niet ten volle klinkt

Als je op het volmaakte offer van de Heere Jezus ziet, dan mag je weten dat je zalig wordt. Toch zijn er, met name aan de rechterflank van de reformatorische gezindte, christenen die zich afvragen of zij wel zalig kunnen worden. Die worsteling leidt

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Wilkin van de Kamp nodigt je uit om de Plaatsvervanger van Jezus beter te leren kennen

"De Heilige Geest is de Geest van Jezus in jou Die het leven van Jezus in en door jou wil leiden", aldus Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God'. De spreker en schrijver nodigt je in deze aflevering - en in de

Päivi Räsänen
Nieuws

Finse politica overweegt om haar kerk te verlaten na jarenlange LHBTI-strijd

De Finse politica Päivi Räsänen overweegt een definitief afscheid van de Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland. De aanleiding: de groeiende acceptatie van homorelaties binnen de kerk en het recente besluit van een bisschop om kerken open te stellen v

Naomi Oosterhof
Podcast

Wat houdt ware vriendschap in? Beluister deze podcast

In deze podcastaflevering staat Naomi Oosterhof (foto) stil bij een thema dat ons allemaal raakt: vriendschap. Wat onderscheidt een gewone vriend van een broeder of zuster voor het leven? En hoe kijkt God eigenlijk naar vriendschappen? Naomi neemt je