Amerikaanse commissie: 'Beleid regering Trump schaadt mogelijk wereldwijde godsdienstvrijheid'

De Amerikaanse Commissie voor Internationale Godsdienstvrijheid (USCIRF) stelt dat recente beleidswijzigingen van de regering Trump mogelijk de vrijheid van godsdienst wereldwijd schaadt. Dat meldt The Christian Post.
Stephen Schneck, voorzitter van USCIRF, zei deze week tijdens de presentatie van zijn jaarlijkse rapport: āDe overstap naar een nieuwe regering heeft geleid tot beleidsverschuivingen die ongetwijfeld gevolgen zullen hebben voor internationale godsdienstvrijheid.ā
Hij wees vooral op het opschorten van het vluchtelingenprogramma voor mensen die vervolgd worden vanwege hun geloof. āWe constateren dat programmaās, die door het Congres juist bedoeld waren om religieuze slachtoffers te steunen, nu worden stopgezet.ā
Bezorgdheid over vluchtelingenbeleid
USCIRF, een onafhankelijke commissie met leden uit beide partijen, monitort wereldwijd de situatie van religieuze vrijheid. In het nieuwste rapport dringt ze er bij de regering op aan om vluchtelingen te blijven opnemen uit landen, waar christenen en andere gelovigen ernstig vervolgd worden.
Volgens Schneck vereist de Amerikaanse wet een 'holistische aanpak' waarbij de vrijheid van godsdienst niet alleen een diplomatieke, maar ook een humanitaire en culturele pijler is van buitenlands beleid.
Maar het nieuwe beleid van Trump stelt dat de VS 'niet in staat is grote aantallen vluchtelingen op te nemen zonder de veiligheid en middelen van Amerikanen te ondermijnen.'
Sancties tegen vervolgende landen
In het rapport roept USCIRF op om zestien landen aan te wijzen als 'landen van bijzondere zorg' vanwege ernstige schendingen van godsdienstvrijheid. Dit zijn onder andere China, Iran, Nigeria en Afghanistan.
Voor deze landen stelt de commissie voor om gerichte sancties in te voeren, zoals het bevriezen van banktegoeden of het weigeren van visa aan verantwoordelijke regeringsfunctionarissen.
Ook andere landen, zoals Irak, Turkije, Sri Lanka en Egypte, werden op de zogenaamde 'Special Watch List' geplaatst. Deze landen staan onder streng toezicht.
Praatmee