Trouw-hoofdredacteur beschuldigt 'rechterflank' CGK van discriminatie
![CGK-synode CGK-synode](https://images.cvandaag.nl/artikel-foto/a818d166bcd278296e9e776560c70c34/cgk-synode.jpg)
'Het is juist toe te juichen dat een groeiend aantal lokale kerken niet langer wil blijven discrimineren. Dat recht is desnoods wel een scheuring waard.' Met deze bewoordingen duidt Karel Smouter, hoofdredacteur van het dagblad Trouw, de huidige situatie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). Door geen ruimte te geven aan vrouwelijke ambtsdragers maakt de 'rechterflank' van de CGK zich volgens hem schuldig aan discriminatie.
De generale synode van de CGK heeft in april 2022 (opnieuw) besloten om geen ruimte te geven aan vrouwelijke ambtsdragers binnen de kerk. Tientallen christelijke gereformeerde kerkenraden dienden in de afgelopen jaren revisieverzoeken (bezwaarschriften) in, in de hoop dat synodebesluiten over vrouwelijke ambtsdragers worden heroverwogen, gewijzigd of ingetrokken. Het voorstel om de revisieverzoeken 'vrouw en ambt' toe te kennen, werd door de synode verworpen met 31 van de 51 stemmen. Dat betekent dat de CGK er bij blijven dat er in de hun kerk geen plaats is voor vrouwelijke ambtsdragers.
Smouter merkt in zijn commentaar op dat er binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK) wƩl ruimte is voor vrouwelijke ambtsdragers. De hoofdredacteur is van mening dat met het handhaven van de synodebesluiten 'over de wens van de meerderheid wordt heengestapt'. 'Van de driehonderd verzamelde vertegenwoordigers van lokale kerken gaf in april vorig jaar zestig procent aan dat er ruimte moet zijn voor verschillende inzichten en praktijken', stelt Smouter.
De journalist doelt op het vorig jaar georganiseerde convent, waar naar voren kwam dat de meeste CGK'ers geen kerkscheuring willen. Uit een peiling bleek dat zes op de tien CGK-gemeenten bereid is om meer ruimte te geven aan lokale gemeenten om zelf afwegingen te maken.
Volgens het Christelijk Gereformeerd Beraad (CGB) - een platform binnen de CGK dat zich inzet voor het behoud van de klassieke gereformeerde leer en kerkorde - ligt dit genuanceerder: 'Er is ongeveer Ć©Ć©n derde die ruimte wil voor vrijheid rond vrouw en ambt en andere zaken. Er is een andere Ć©Ć©n derde die dat niet kan dragen en het kerkverband zou verlaten. En nog Ć©Ć©n derde die ruimte zou willen geven als daardoor de eenheid bewaard kan worden. Dat laatste is dus niet het geval. Als er vrouwelijke ambtsdragers blijven, zal een deel sowieso het kerkverband verlaten', aldus het CGB vorige week.
'Als ruimte voor vrouwen en LHBTIāers vragen al te veel gevraagd is, kun je je inderdaad afvragen of dit kerkverband nog wel gered moet worden', aldus Smouter.
Praatmee