Mirjam Bikker botst met DENK-Kamerlid in debat over demonstratierecht
Demonstreren is een grondrecht in Nederland. Zitten daar grenzen aan als een demonstratie ontwrichtende gevolgen heeft of de nationale veiligheid in het gedrang komt? Gisteren debatteerde de Tweede Kamer hierover. ChristenUnie-leider Mirjam Bikker botste tijdens het debat met Ismail el Abassi van DENK.
Bikker: "Laat ik vandaag ook duidelijk zijn: het recht op demonstratie is geen recht op molestatie of intimidatie. En te vaak zien we dat demonstranten die grens wel overschrijden. Het intimideren van overlevenden van de Holocaust bij de opening van het Holocaustmuseum, het blokkeren van snelwegen, het dragen van jihadvlaggen, dat past gewoon niet bij die vrijheid. Je holt het recht op demonstratie uit. Mijn eerste oproep is: geniet van je recht en misbruik het niet. Demonstreren is een recht, maar geen rechtvaardiging voor geweld."
"Die demonstratie was niet bedoeld om de opening van het Holocaustmuseum te verstoren, maar om het bezoekje van de Israëlische president Herzog", reageerde El Abassi namens DENK. Hij merkt op dat het Internationaal Strafhof (ICC) een arrestatiebevel heeft uitgevaardigd tegen de Israëlische premier Netanyahu. "Het gaat hier om de ergste misdaad (genocide, red.) die je kunt begaan. Daarom protesteren mensen. Wat vindt mevrouw Bikker? Mag zo'n verstoring nooit plaatsvinden?"
"Heel simpel. Ga lekker bij Schiphol staan", aldus Bikker. "Ga het allemaal zeggen. Maar niet op het moment dat we die Holocaustherdenking hebben. De vrijheid van meningsuiting is pas krachtig als je het inzet met respect voor die ander. Als daar nabestaanden lopen van de Holocaust, dan kan het me niet schelen wat je vindt van welke president dan ook. Dan houd je rekening met wie daar loopt. Dat vind ik een kwestie van respect en fatsoen. Ik zou zeggen: laten we strijden voor rechtvaardigheid zonder zelf ellende te veroorzaken. Practice what you preach!"
Bekijk de volledige confrontatie:
Praatmee