Christenvervolging Iran bereikt dieptepunt: gevangenisstraffen enorm toegenomen
De vervolging van christenen in Iran bereikte in 2024 een nieuw dieptepunt. Volgens een rapport van de mensenrechtenorganisatie Article 18, werd er in dat jaar zes keer meer gevangenisstraf opgelegd aan christenen dan het jaar ervoor. "Het is bewijs van wat we al jaren zeggen", aldus Steve Dew-Jones, nieuwscoördinator van Article 18 tegenover Morning Star News.
Uit het rapport blijkt dat 96 christenen in totaal 263 jaar celstraf kregen opgelegd, vergeleken met 22 christenen die in 2023 samen 43 jaar gevangenisstraf kregen. De stijging komt vooral door een harde aanpak van huisgemeenten en langere straffen voor zogenaamde ‘missionaire activiteiten’ en ‘bedreiging van de nationale veiligheid’. Vier bekeerlingen kregen elk 10 jaar cel, en een andere christen werd veroordeeld tot 15 jaar.
Onderdrukking en financiële sancties
Naast gevangenisstraffen werden christelijke gemeenschappen financieel zwaar onder druk gezet. In 2024 legden de Iraanse autoriteiten bijna 800.000 dollar aan boetes op en werden bezittingen van christenen in beslag genomen. De aangepaste Artikel 500 van het Iraanse strafrecht, die in 2021 werd ingevoerd, maakt langere gevangenisstraffen mogelijk voor religieuze activiteiten die worden gezien als een bedreiging voor de staat.
'Het Iraanse regime ziet de groei van het christendom in eigen land als een bedreiging', staat in het rapport. Zo onderzochten agenten van de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) de financiën van christenen en hun advocaten, op zoek naar vermeende buitenlandse connecties. In minstens vijf steden werden christenen gearresteerd of langdurig ondervraagd op verdenking van het ontvangen van buitenlandse fondsen.
Een groeiende kerk ondanks vervolging
Ondanks de zware vervolging groeit de kerk in Iran gestaag. 'De kerk is veerkrachtig', meldt het rapport. Iran staat momenteel op de negende plaats van de ranglijst van landen waar christenen het meest worden vervolgd, aldus Open Doors.
Deze week zal de Iraanse regering tijdens de mensenrechtenreview in Genève opnieuw haar beleid moeten verdedigen. Dew-Jones is duidelijk: "Ze beweren dat er religieuze vrijheid is en niemand gevangen zit vanwege zijn geloof. Maar de realiteit is precies het tegenovergestelde."
Praatmee