Lucia ontving een zoon met een handicap: "We zijn gemaakt naar Gods beeld"

Interview 23 januari 2025 8 minuten Onno Visser, Tearfund
Lucia Mambure

Uitgesloten door de mensen in jouw omgeving. Lucia Mambure uit Zimbabwe heeft het aan den lijve ondervonden. In haar jeugd waren er vele momenten dat ze er niet bij hoorde, en dat ze zelfs regelmatig werd gepest. Haar zoon Tapona werd geboren met een handicap, en ook hij werd buitengesloten. Het zette Lucia aan tot actie. In korte tijd startte ze een organisatie op die steun biedt aan moeders van kinderen met een handicap. "We zijn met een grote groep en dat maakt onze boodschap krachtig."

Lucia: "Ik ben geboren voordat Zimbabwe onafhankelijk werd. Ik groeide op in een katholiek gezin in de Midlands, een provincie in het hart van het land. Mijn vader werkte bij de politie en dat betekende dat we om de vijf jaar verhuisden naar een andere locatie waar hij gestationeerd werd. Door het verhuizen moest ik afscheid nemen van mijn vrienden, en op de nieuwe plek weer nieuwe vrienden maken. Maar het was lastig om als nieuwkomer me aan te sluiten bij leeftijdsgenoten die elkaar al jaren kenden.

Ik was jong, maar mijn lichaam ontwikkelde zich snel en daarmee onderscheidde ik mezelf van de anderen. Het maakte mij een makkelijk slachtoffer voor pestgedrag. Ik heb bijvoorbeeld pas op latere leeftijd leren zwemmen en daar maakten de anderen misbruik van. Ze zeiden bijvoorbeeld dat als ik ging duiken, dat ik dat moest doen zodat ik met een platte buik op het water landde. De klap deed enorm veel pijn en anderen lachten daar hard om. Gedurende mijn schoolperiode was mijn schooluniform regelmatig kapot omdat ik me vooral verdedigde door te vechten."

Welke rol speelde het geloof in die tijd in je leven?
"Van huis waren we katholiek, en mijn moeder was daar altijd heel serieus in. Ze zorgde ervoor dat gedoopt werden, dat we onze commune deden, en alle andere dingen die zo belangrijk voor de kerk waren. Mijn vader was meer in naam katholiek. Van het geloof begreep ik niet zoveel, en ik gaf er ook niet zoveel om. Dat veranderde toen ik werd uitgenodigd voor een gebedsbijeenkomst op school.

"Toen ik de volgende dag wakker werd, was mijn eerste gedachte: ik wil naar de kerk."

Terwijl ik in een kring stond waarin de mensen baden, kreeg ik een visioen waarin ik werd geconfronteerd met mijn levensstijl en de oproep om me te bekeren. Ik herinner me nog dat toen ik huilend uit die visioen kwam zag ik dat de anderen om mij heen stonden en voor mij baden. Moe ben ik die avond naar bed gegaan. Toen ik de volgende dag wakker werd, was mijn eerste gedachte: ik wil naar de kerk. De dichtstbijzijnde was de Dutch Reformed Church, en omdat in hun prediking meer accent lag op verlossing heb ik me daar aangesloten. Ik was hongerig naar Gods Woord en volgde vele Bijbelstudiebijeenkomsten."

Hoe reageerde je omgeving?
"Veel leeftijdsgenoten waren verbaasd. Ze dachten: wat is er gebeurd met de Lucia die altijd maar aan het vechten was en naar disco’s ging? Maar juist door die verandering raakte sommigen ook geïnteresseerd in mijn verhaal. Mensen kwamen tot geloof, een geweldige zegen en bemoediging was dat voor mij."

Lucia trouwde met Davis en samen kregen ze vier kinderen. Tapona, hun oudste zoon, heeft een handicap als gevolg van een hersenverlamming. En opnieuw kreeg Lucia te maken met uitsluiting, want in Zimbabwe horen kinderen met een handicap er eigenlijk niet bij.

Waarom is die uitsluiting er eigenlijk?
"In Zimbabwe zijn veel mensen ervan overtuigd dat iemand met een handicap ziek of vervloekt is, of zelfs bezeten is door boze geesten. Hun moeder had een zonde begaan, of werd als heks gezien. Gebed om genezing of bevrijding is de enige uitweg. En wanneer jij of je kind niet geneest, werd je als ongelovig gezien. Heel eerlijk: zo dacht ik er zelf ook over, want met die mentaliteit ben ik opgegroeid. Veel vrouwen die een gehandicapt kind hebben gehad, worden in de steek gelaten door hun echtgenoot. De man wil dan niet meer bij de vrouw blijven, uit schaamte voor het gehandicapte kind. Deze mannen hertrouwen dan met iemand anders. 

"In Zimbabwe zijn veel mensen ervan overtuigd dat iemand met een handicap ziek of vervloekt is, of zelfs bezeten is door boze geesten."

Sommige vrouwen proberen de keuze van hun man zelfs voor te zijn door hun zoon of dochter af te staan. Meestal zijn dat hun opa of oma, terwijl de moeder elders haar leven opnieuw probeert op te bouwen. In Zimbabwe worden kinderen met een handicap regelmatig opgevoed door hun grootouders óf door alleenstaande moeders. Vaak zonder enige ondersteuning; ze worden volledig aan hun lot overgelaten."

En toen werd je moeder van Tapona.
"Ja, toen hij geboren werd veranderde dat. Het was eigenlijk vooral door Bijbelstudie. Het gedeelte in Johannes 9, waarin het gaat om de genezing van de blindgeborene, was voor mij een eyeopener. De discipelen vroegen aan Jezus: `Wie heeft er gezondigd: De blindgeborene of zijn ouders?’ En Jezus antwoordt vervolgens met dat de blindheid geen gevolg is van de zonde maar ‘opdat de werken van God in de blinde man geopenbaard zouden worden.’ Voor mij was dat echt een kentering in mijn denken en kijken. Iedereen is uniek, zelfs eeneiige tweelingen hebben afzonderlijk van elkaar unieke eigenschappen, en door elke individu heen laat God Zijn grootheid zien. En ik zie Tapona daarom ook als iemand die God ons in Zijn genade heeft geschonken om ons te delen in Zijn glorie."

Verandering
Lucia en haar gezin verhuisden in 2017 naar de hoofdstad Harare, en daar ging zij op zoek naar passend onderwijs voor Tapona. Maar die zoektocht kwam al snel tot een einde. Vanwege de grote economische crisis bood de overheid nauwelijks steun aan gehandicapte kinderen. Er was geen enkele subsidie voor speciaal onderwijs en passende gezondheidszorg was niet beschikbaar. Lucia vond dat daarin iets moest veranderen.

"Ik ben in 2008 gestart met een eigen organisatie. Het begon heel kleinschalig en ik ging eerst op zoek naar andere moeders in Harare die ook een kind met een handicap hebben. Gezamenlijk zijn we ons gaan inzetten voor betere en passendere voorzieningen. We begonnen met een klein groepje te lobbyen bij de lokale overheid en bij kerken. Dat doen we eigenlijk nu nog steeds, omdat we nog niet bereikt wat we zouden willen. Maar het verschil met toen en nu is dat we op dit moment met een veel grotere groep zijn en dat maakt onze boodschap krachtig.

"We beginnen altijd bij de Bijbel. De boodschap die we brengen komt dus niet van onszelf, maar uit het Woord van God."

Vanuit de organisatie zijn we gestart met verschillende steungroepen. In een setting van 5 tot 15 moeders praten we met elkaar over de uitdagingen waar we mee te maken hebben. Ook wisselen we tips uit met betrekking tot de opvoeding van onze kinderen, maar ook maatschappelijke acceptatie van hen. Op die manier helpen we elkaar op de momenten dat er geen hulp van buitenaf is. Door het hele land zijn er inmiddels zo’n 30 steungroepen actief. Daarnaast proberen we te werken aan een verandering van denken over mensen met een handicap binnen de samenleving, juist vanuit de benadering vanuit het geloof."

Hoe doe je dat?
"We beginnen altijd bij de Bijbel. De boodschap die we brengen komt dus niet van onszelf, maar uit het Woord van God. Hiermee is ons uitgangspunt gelijk aan die van de mensen hier, want het merendeel van de Zimbabwanen noemt zich christen. Daarnaast delen we onze ervaringen met anderen.

Mijn man Davis is voorganger en hij weet hoe belangrijk het is om te bouwen aan langlopende relaties. Volgens hem kun je alleen verandering brengen als er een vertrouwensband is en dat proberen we te bereiken door ons persoonlijke verhaal openlijk te delen. Ook over de uitdagingen waar we als gezin mee te maken hebben. Het leven van Tapona, en daarom ook ons leven, is echt niet altijd makkelijk."

"Veel zorgdragers verbergen hun kind met een handicap niet meer voor anderen."

Kan je een voorbeeld noemen?
"Tapona is een echte doorbijter. Al toen hij 4 jaar oud was, was hij een fanatiekeling. We wisten dat hij meer moeite zou hebben met lopen, maar hij deed er alles aan om zelfstandig zijn stappen te zetten. Hij liet zich niet zomaar uit het veld slaan, ondanks dat mensen hem uitlachten. Hij begrijpt niet dat mensen dat doen, en daarom begint hij met hen mee te lachen. Dat doet hij nog steeds, en dat vind ik heel moeilijk om te zien.

Inmiddels is Tapona een twintiger en de vastberadenheid die hij als kind had, zie ik nog steeds. Het heeft zijn karakter gevormd. Hij laat zich nooit ontmoedigen door wat mensen over hem zeggen. Hij is doelgericht en probeert, wanneer dat kan, de dingen zelfstandig te doen."

Tearfund ondersteunt het werk van Lucia via het Inspired Individuals-programma. We helpen mensen die in hun omgeving onrecht en armoede aanpakken door middel van coaching en onderwijs zodat zij hun missie zo effectief mogelijk kunnen uitvoeren.

"Omdat we naar Gods beeld gemaakt zijn hebben we waarde. Het stelt ons in staat om in harmonie samen te leven."

Zie je jezelf als een inspiratiebron?
"Als kind droomde ik al op de basisschool dat ik naar de universiteit zou gaan. Veel meisjes in Zimbabwe trouwen jong, soms ook als minderjarige. Ik wist al heel jong dat ik dat niet wilde. Het feit dat het me lukte om als eerste vrouw in mijn familie te studeren, maakte dat ik me op positieve manier onderscheidde. Maar ook als ik kijk naar wat er dankzij mijn organisatie is bereikt, dan is dat groots. Veel zorgdragers verbergen hun kind met een handicap niet meer voor anderen. Ik zie de impact op de levens van zowel de moeders als de kinderen. Eigenlijk zit het ‘m niet in de aantallen. Al zou ik ‘maar’ twee of drie mensen bereiken, dan nog denk ik dat ik inderdaad een inspiratiebron ben."

Welke boodschap zou je de mensen in Nederland willen meegeven?
"God houdt van ons allemaal, ongeacht hoe we eruitzien, wat we wel of niet hebben. In alle diversiteit zijn wij geschapen naar Zijn beeld. Als we leren naar de ander te kijken vanuit die wetenschap, dan zal dat leiden tot respectvolle relaties met elkaar. Etniciteit, sociale status, lichaamsomvang, handicap of wat al niet meer, zorgt niet langer voor stigma’s of uitsluiting. Dan is er geen ruimte voor pestgedrag, discriminatie, onrecht of vooroordelen. Omdat we naar Gods beeld gemaakt zijn hebben we waarde. Het stelt ons in staat om in harmonie samen te leven en een schouder voor elkaar te zijn waar we op kunnen te leunen."

Bovenstaand interview is aangeleverd door Onno Visser, communicatieadviseur van Tearfund Nederland.

Praatmee

Beluister onze podcast

#360 Gerdien Lassche en ds. M. Messemaker over LHBTI en refoscholen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Reinier Sonneveld
Opinie

Is de hel tijdelijk? Onderzoek zélf de Bijbel

Het boek 'Het einde van de hel' zet christenen op een dwaalspoor, zo stelde pastor Sebastiaan van Wessem. Auteur Reinier Sonneveld vliegt met zijn boek volgens dominee John de Groot Bijbels uit de bocht. En dominee J. (Jan) Belder bevindt zich liever

Marijke Gootjes
Interview

Marijke Gootjes blikt terug op geloofscrisis: "Ik zat in een dal, toch was God erbij"

Jarenlang leefde Marijke Gootjes met de gedachte: met God spring je over een muur. Maar wat als je vastzit in jezelf, en die muur onoverkomelijk blijkt? In haar nieuwste boek ‘Niet perfect en toch oké’ beschrijft ze hoe prestatiedruk in het geloof, i

Geldstapel met klok/inzet: Tonnis, CGMV
Nieuws

Ik ben 63: kan ik eerder stoppen met werken?

Beste Tonnis,  Ik ben afgelopen zomer 63 jaar geworden, dus de pensioengerechtigde leeftijd komt dichterbij. Nu vragen mijn vriendinnen steeds of ik eerder wil stoppen met werken. Kun je daar iets meer over vertellen? Beste Yvonne, Bij de vraag om ee

Proponent J. P. Bredenhoff
Video

Prop. J. P. Bredenhoff wijst op listige werkwijze satan om christenen van het avondmaal te houden

"Die tegenstander wijst op de omstandigheden en zegt: 'Het wordt helemaal niks.' Maar u moet niet op de omstandigheden letten, maar op de Heere", aldus proponent J. P. Bredenhoff. In een recente preek vertelde de hervormde proponent op welke listige

Ds. Bram Beute
Column

Zet je je in voor vrijheid of blijf je slaaf van je telefoon?

Vrijheid heeft een hoge prijs. We gedenken deze dagen de mensen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. En we realiseren ons: vrijheid is niet goedkoop. Maar wat geven wij nú voor onze vrijheid? Vrijheid komt en blijft niet vanzelf. Zonder i

Dr. M. Klaassen
Nieuws

Progressieve motie op komst: ds. Klaassen verdedigt klassiek SGP-standpunt

Dominee M. (Maarten) Klaassen mengt zich in de discussie over de rol van vrouwen in de politiek. Aanleiding is een motie van de Vlissingse kiesvereniging ‘Wees Getrouw’, die vrouwen de mogelijkheid wil geven zich verkiesbaar te stellen voor de SGP. I

Dr. Wim Dekker
Interview

Theoloog Wim Dekker: “Ontkenning van drie-eenheid is ernstig”

“We helpen het gesprek met moslims niet verder wanneer we de leer van de drie-eenheid tussen haakjes zetten. We moeten in eerste instantie niet die leer gaan verdedigen, maar duidelijk maken wat ermee bedoeld is”, stelt dr. Wim Dekker. Het is de theo

Johan Vink
Verdieping

Het gebed speelt een grotere rol in het Koninkrijk dan we ons realiseren

In de Bergrede legt Jezus een aantal keren de nadruk op datgene wat in het verborgene gebeurt. Dat gaat over bidden, vasten, geven en het verzamelen van een schat in de hemel. John Wimber, de pionier van de Vineyard beweging zei dat hij wilde functio

Meerartikelen

Kantoorpand Christenen voor Israël
Nieuws

Vonnis in zaak bekladding kantoor Christenen voor Israël uitgesteld

De rechtbank in Arnhem heeft het vonnis uitgesteld in een strafzaak rond bekladdingen op en bij het kantoor van Christenen voor Israël (CvI) in Nijkerk. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad. Vijf personen worden ervan verdacht betrokken te zijn gewee

Abortuspillen
Nieuws

Schreeuw om leven stuurt brandbrief naar kerken vanwege stijgende abortuscijfers

Met een dringende oproep heeft Schreeuw om leven een brandbrief gestuurd aan alle kerken in Nederland. Directeur Arthur Alderliesten vraagt daarin aandacht voor het stijgende aantal abortussen en roept de christelijke gemeenschap op om actief op te k

Ds. B. Terlouw
Nieuws

Ds. E. de Fouw aanvaardt beroep uit Ede en verlaat Den Haag

De Evangelisch-Lutherse Gemeente Ede (PKN) mag een nieuwe dominee verwelkomen. Ds. E. de Fouw (foto) heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In Ede wordt De Fouw de opvolger van ds. L. van Zanden die in 2023 vertrok. De Fouw is sinds septemb

Southern Baptist Convention
Nieuws

Grootste protestantse kerkverband van Amerika ziet ledental dalen, maar doopcijfers en kerkgang stijgen

De Southern Baptist Convention (SBC), het grootste protestantse kerkgenootschap van Amerika, heeft opnieuw een daling in ledenaantal gemeld. Tegelijkertijd stijgt het aantal dopelingen én bezoekers bij de kerkdiensten, zo blijkt uit een nieuw rapport

President Donald Trump
Nieuws

Kerken dagen regering-Trump voor rechter: ‘Bescherm onze gebedshuizen tegen immigratierazzia's'

Een groep kerken en religieuze organisaties heeft een rechtszaak aangespannen tegen de regering-Trump, omdat die het verbod op immigratierazzia’s in kerken en andere ‘heilige locaties’ heeft ingetrokken. Dat schrijven diverse media. De kerken willen

Jan van den Bosch en Lex Paleaux
Video

Schrijver en columnist Lex Paleaux zondag te zien in Hour of Power

Komende zondag is schrijver en columnist Lex Paleaux te zien in Hour of Power. Paleaux groeide op in een christelijk gezin, maar vond zijn eigen geloofsweg. Ondanks traumatische ervaringen in zijn leven liet hij God niet los. Of God hem niet? Een lev

Vrouw die voor abortus kiest
Nieuws

Nieuw rapport: ‘Abortuspil leidt tot ernstige gezondheidsproblemen bij één op de tien vrouwen’

Een nieuw rapport roept op tot herinvoering van strengere veiligheidsmaatregelen voor de abortuspil, nadat uit nieuwe data blijkt dat ruim tien procent van de vrouwen gezondheidsproblemen ervaart na het gebruik van het middel. Christelijke organisati

vriendschap
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller: 'Hoe gaan wij om met ongelovigen?'

'In Mattheüs 11:19 wordt Jezus een vriend van tollenaren en zondaars genoemd. Hij at en dronk met ze. Aan de andere kant wordt in Jakobus gezegd dat vriendschap met de wereld vijandschap tegen God is. En zo zijn er meer teksten die daartegen waarschu

Koningsdag
Persbericht

1600 bezoekers vieren feest voor God op het Crown Event in Hardinxveld

Afgelopen zaterdag stroomden maar liefst 1600 bezoekers uit de Alblasserwaard en omstreken samen op het Crown Event, georganiseerd door De Donk Ministries. Het werd een feest van geloof, hoop en blijdschap voor alle generaties. Hele families genoten

Joël, Ube en Bagtowar
Video

Een historische Jezus: feit of fictie? Christenjongeren in gesprek

In deze aflevering van ChristenDOM? gaan Joël, Ube en Bagtowar in gesprek over de vraag 'heeft Jezus bestaan?'. Is zijn bestaan te bewijzen met historische feiten, naast de Bijbel zelf? Dit en nog veel meer kun je zien in deze aflevering, onderdeel v

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker Siglinda Walraven deelt ervaringen in podcast

In de nieuwste podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Siglinda Walraven te gast. Samen met haar man Frederic werkte ze van 1995 tot 2009 als zendeling in Kameroen. Daar hielden zij zich bezig met evangelisatie, Bijbels onderwijs en gemeentestichti

cvi
Nieuws

CvI-bijeenkomst in Roosendaal zonder problemen verlopen

De studiebijeenkomst van Christenen voor Israël in Roosendaal is donderdagavond rustig en zonder problemen verlopen. Vooraf hield men er rekening mee dat er opnieuw problemen met demonstranten zouden ontstaan, aangezien een moslimorganisatie vooraf m