Predikantsechtpaar na twintig maanden vrijgelaten uit Indiase gevangenis
Een christelijke predikant en zijn echtgenote zijn net voor kerst vrijgelaten uit een Indiase gevangenis, na daar 20 maanden vast te hebben gezeten. Hun zaak werpt een schrijnend licht op de aanhoudende vervolging van christenen in India onder de omstreden anti-bekeringswetten. Deze wetten hebben al geleid tot de arrestatie van meer dan duizend gelovigen in het land, dat elfde staat op de nieuwe Ranglijst Christenvervolging. Dat schrijft Christian Post.
Een kerstwonder
Predikant Ashok Yadav en zijn vrouw, Phoola Devi, keerden terug naar hun huis in de deelstaat Uttar Pradesh, de meest bevolkte staat van India. Zij werden in april 2023 gearresteerd tijdens een gebedsbijeenkomst die werd verstoord door politie en hindoe-nationalisten. "Ze zijn ontzettend dankbaar dat ze met Kerstmis weer thuis konden zijn", vertelt een familielid.
In dezelfde staat zitten naar schatting nog zeker 90 andere christenen gevangen vanwege vergelijkbare aanklachten, aldus lokale hulporganisaties. Deze gevallen maken deel uit van een bredere golf van religieuze vervolging.
Steeds meer geweld en arrestaties
Volgens United Christian Forum (UCF), een organisatie die religieuze vervolging monitort, zijn incidenten van geweld tegen christenen sinds 2014 sterk toegenomen in India. Alleen al in 2024 werden er 745 incidenten gemeld. De anti-bekeringswetten, die nu in 12 staten worden gehandhaafd, botsen volgens experts mogelijk met Artikel 25 van de Indiase Grondwet, dat vrijheid van godsdienst garandeert. De Indiase Hoge Raad heeft de grondwettelijkheid van deze wetten al ter discussie gesteld.
"We bidden voor vrede"
Christelijke advocaat en voorganger Patsy David speelde een sleutelrol in de vrijlating van de Yadavs. Zij verkreeg via het Hooggerechtshof van Allahabad toestemming tot vrijlating, hoewel administratieve vertragingen hun vrijlating pas later mogelijk maakten.
Ondertussen groeit de zorg onder christelijke gemeenschappen. Er zijn meldingen van gewelddadige aanvallen, zoals een incident waarbij een christen werd gemarteld omdat hij naar verluidt het geloof zou promoten. De daders werden niet gearresteerd.
Daarnaast blijft de Indiase overheid tekortschieten in de vertegenwoordiging van christenen. Al vijf jaar is er geen christelijke vertegenwoordiger benoemd in de Nationale Commissie voor Minderheden, terwijl de wet dat wél vereist.
De UCF roept op tot gebed en dialoog. "We blijven bidden voor vrede in ons land. We hopen dat de regering krachtig optreedt om harmonie onder alle burgers te herstellen", aldus een woordvoerder.
Praatmee